Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KEES TEN DAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-04-1956 - heden

Genre

fluit, pop, pop/rock, saxofoon, sessiemuzikanten

Kees ten Dam

Saxofonist Kees ten Dam speelt in verschillende bands, maar wordt voor het grote publiek enigszins bekend in de begeleidingsband van Marco Borsato. Ten Dam brengt zelf één plaat uit, maar die wordt commercieel geen succes.
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit, saxofoon

Genoemd in de biografie van

1984   Dolly Dots
1997   Wolter Kroes

Biografie Kees ten Dam

Saxofonist Kees ten Dam speelt in verschillende bands, maar wordt voor het grote publiek enigszins bekend in de begeleidingsband van Marco Borsato. Ten Dam brengt zelf één plaat uit, maar die wordt commercieel geen succes.

In bezetting van

Future Groove Express   fluit, saxofoon
Marco Borsato   saxofoon
Rob de Nijs   saxofoon

1956

Kees ten Dam wordt geboren op 1 april 1956 in Almelo. Hij groeit op in een gezin met twee broers en drie zussen.

1966 - 1970

Kees wil het liefst drummer worden, maar zijn vader vindt dat hij eerst maar eens een 'echt' instrument moet leren. Ten Dam zegt daar later over: 'Toen ik klein was en ik wat mocht uitzoeken op de markt of zo, koos ik altijd voor een speelgoedsaxofoontje. Het heeft zo moeten zijn, denk ik.' Kees speelt op jonge leeftijd klarinet in de Koninklijke Almelose Harmonie, maar gaat daar later saxofoon spelen.

1974 - 1979

Na de HAVO gaat hij in 1974 saxofoon studeren aan het conservatorium in Enschede. Tijdens zijn studie speelt hij in de band Central Park met Ruth Jacott als zangeres. De band speelt redelijk veel, maar de singles die ze uitbrengen doen niets. In 1979 rondt hij zijn studie af.

Ruth Jacott

1984

In 1984 doet hij mee tijdens een tour van de Dolly Dots en speelt ook live mee met Spargo. Ten Dam speelt in Spargo naast zijn saxofoonpartijen ook de toetsen. De band heeft echter niet meer het succes van de jaren daarvoor. Succes heeft Ten Dam wel met het Hans Bos kwartet waarmee hij de bandprijs op het Meervaart Jazzfestival wint.

Dolly Dots

1987

Hij speelt in een band met Thijs van Leer (ex-Focus) en doet verschillende optredens in binnen- en buitenland. Na ruim een half jaar is het avontuur alweer afgelopen omdat Ten Dam niet goed kan leven met de dominante houding van Thijs van Leer.

Thijs van Leer

1988 - 1995

Kees ten Dam vervangt Tom Barlage in de begeleidingsband van Rob de Nijs. Hij doet van 1988 tot 1995 verschillende tournees met de zanger en is te horen op vier platen. In 1990 wordt hij door een producer gevraagd mee te spelen op Emozione, het eerste album van Marco Borsato. Tot de dag vandaag zit hij in de begeleidingsband van Borsato en is hij te horen op alle albums van de zanger. In 1994 brengt platenmaatschappij EVA het solodebuut van Ten Dam, getiteld KTD, uit. Op het album spelen veel gerenommeerde studiomuzikanten mee. Commercieel is de plaat geen succes, maar Ten Dam is artistiek over sommige stukken heel tevreden.

Marco Borsato Rob de Nijs

1996 - 1999

Na de succesalbums Marco (1994) en Als Geen Ander (1995) van Borsato is de agenda van Kees ten Dam goed gevuld. Hij speelt in 1996 met de zanger op Parkpop en staat een jaar later met Borsato veertien avonden in Ahoy'. In 1998 speelt hij met de populaire artiest op Noorderslag. Later in het jaar is Ten Dam te horen op de single Ik Wil Graag Dat Je Weet van Noomen en in 1999 speelt hij mee op het album Tomorrow van zanger Peter Vlietstra.

Peter Vlietstra

2000

Het succes van Borsato houdt maar aan en in 2000 doet hij negen keer Ahoy'. Twee jaar later is Ten Dam er uiteraard ook weer bij als hij drie avonden achter elkaar in de Rotterdamse Kuip staat.

2004 - 2005

Mark Dakriet (ex-Re-play) maakt in 2004 zijn solodebuut met het album Dit Ben Ik. Ten Dam speelt de saxofoonpartijen in. Met Borsato staat hij in 2004 zes avonden in een uitverkochte Kuip. Borsato speelt dat jaar met succes ook in het Sportpaleis in Antwerpen. In 2005 doet hij dat dunnetjes over. Eind mei, begin juni staat Kees ten Dam daar wederom als vaste saxofonist van Borsato op het podium.

Mark Dakriet

2012

De saxofonist levert gastbijdragen op het debuutalbum Why Cry van Cat Green Eye.

Cat Green Eye

Discografie Kees ten Dam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kees ten Dam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer