Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KENSINGTON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kensington in 2011

Periode

2005 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Kensington

Kensington is een rockband uit Utrecht. De albums Borders (2010) en Vultures (2012) laten invloeden horen uit Britpop en Amerikaanse alternatieve gitaarmuziek. De muziek roept in recensies vergelijkingen op met onder meer Kings Of Leon, Coldplay en Editors. In korte tijd groeit de band uit tot één van de grootste ...
Volledige biografie...

Bezetting

Niles Vandenberg   drums
Eloi Youssef   gitaar, zang
Jan Haker   achtergrondzang, basgitaar
Casper Starreveld   gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Lucas Lenselink   drums

Genoemd in de biografie van

2012   Knalland
2013   Racoon
2015   Armin van Buuren

Biografie Kensington

Kensington is een rockband uit Utrecht. De albums Borders (2010) en Vultures (2012) laten invloeden horen uit Britpop en Amerikaanse alternatieve gitaarmuziek. De muziek roept in recensies vergelijkingen op met onder meer Kings Of Leon, Coldplay en Editors. In korte tijd groeit de band uit tot één van de grootste podiumacts van Nederland. In 2016 staan ze drie keer in een uitverkochte Ziggo Dome.

2005 - 2008

Kensington wordt in 2005 opgericht door Casper Starreveld (zang, gitaar), Jan Haker (bas) en Lucas Lenselink (drums). Een jaar later voegt Eloi Youssef (zang, gitaar) zich bij de bezetting. De band neemt zelf een eerste EP op in de Second Moon studio van zanger en café-eigenaar Hessel op Terschelling. De plaat verschijnt in 2007 bij het onafhankelijke label Stuck In A Day Records. Kensington wordt uitgenodigd voor het reizende popfestival Popronde en verzorgt het voorprogramma van de Amerikaanse band Movies With Heroes. Eind 2007 vertrekt drummer Lucas Lenselink omdat hij de bandactiviteiten niet meer kan combineren met studie en werk. Zijn vervanger Niles Vandenberg (ex-Griffin) speelt voor het eerst mee tijdens het optreden op het Stuck In A Day Festival op 16 februari 2008. De drummer is ook te horen op de Youth EP die op 12 december 2008 uitkomt bij Snowstar Records. De cd is een coproductie van de band samen met Niels Zuiderhoek (o.a. Alain Clark). Steve Fallone (o.a. Seal, The Strokes, TV On The Radio) verzorgt de mastering in Sterling Sound te New York.

Alain Clark Hessel

2009 - 2010

De Youth EP levert een contract op bij Bladehammer/EMI en een optreden in het voorprogramma van Razorlight in Rotterdam (april 2009). Kensington verblijft in de zomer van 2009 twee maanden in Leeds om in de studio van toetsenist Nick Baines (Kaiser Chiefs) het debuutalbum op te nemen met producer James Kenosha. John Davis (o.a. Arctic Monkeys) doet in Londen de mastering. Het album Borders verschijnt eind juli 2010. De eerste single Youth krijgt veel airplay bij 3FM, MTV en TMF en belandt op nummer 78 in de Single Top 100. Samen met de band MakeBelieve onderneemt Kensington in de herfst van 2010 een tournee van zeventien shows. Daarnaast speelt de band in oktober in het voorprogramma van My Chemical Romance (Melkweg) en The Wombats (Desmet Studio's, Amsterdam). 3FM roept Kensington uit tot Serious Talent. Voor When It All Falls, de tweede single van Borders, maakt regisseur Jonathan Weyland een erotisch getinte videoclip die wordt aangepast om ook op videokanaal YouTube te kunnen vertonen.

2011

Kensington in 2011 Op 15 januari speelt Kensington op Noorderslag in Groningen. Shirien Elsaid, de muziekprogrammeur van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait, is bij het optreden aanwezig en nodigt de band uit voor een optreden in de uitzending van 19 januari. In februari gaat de No Borders Tour van start met uitverkochte optredens in onder meer Paradiso, Tivoli de Helling en Rotown. De single Let Go (maart) wordt 3FM Megahit en komt op nummer 74 binnen in de Single Top 100. Het nummer wordt in april toegevoegd aan een nieuwe editie van het album Borders dat wordt uitgebracht als digipak. Op 9 juni 2011 wordt Kensington door de luisteraars van Kink FM verkozen tot Nationale Festivalambassadeur 2011. De band wint daarmee een plek op het EXIT Festival in Servië waar jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers op afkomen. De band wordt ook uitgenodigd om te spelen op Java Rockin' Land in Jakarta, het grootste muziekfestival van Indonesië. Beelden van de Indonesische trip worden verwerkt in de videoclip voor Let Go. Het Amerikaanse label Zip Records uit San Francisco brengt Borders vanaf 11 oktober uit in Noord-Amerika. Het album is vanaf dat moment ook wereldwijd te downloaden via iTunes. De single We Are The Young (oktober) wordt opgenomen in de studio van Niels Zuiderhoek in Berlijn en gemixt door Cenzo Townshend in Londen. In Berlijn starten tevens de sessies voor het tweede album. Begin november gaat Kensington op een korte promotietournee door New York voor een optreden in The Cutting Room te Manhattan en interviews en optredens bij lokale radiostations.

2012

Kensington werkt in het voorjaar aan het tweede album Vultures. Het album wordt grotendeels opgenomen in de YouGuysMusic studio's te Berlijn en gemixt in Londen door producer Cenzo Townshend (o.a. Snow Patrol, U2). Steve Fallone is opnieuw verantwoordelijk voor de mastering. Het nieuwe materiaal is in april live te horen tijdens shows in de Effenaar, Hedon, Tivoli Oudegracht en de Melkweg. Voorafgaand aan het album verschijnt op 6 april bij Universal Music de single Send Me Away. Het liedje is Single van de Week bij radiozender 3FM. De band wordt genomineerd voor 3FM Awards in de categorieën Serious Talent Award en Beste Artiest Rock. 'Kensington klinkt groots, internationaal, soms zelfs bombastisch, maar verliest tegelijkertijd het 'liedje' nooit uit het oog,' schrijft de recensent van muziekblad Oor over het album Vultures. Het blad hoort invloeden uit Britpop en in mindere mate invloeden uit de Amerikaanse alternatieve gitaarmuziek die op het debuutalbum aanwezig zijn. De videoclip voor No Way Out wordt in juni opgenomen in Londen. De single beleeft op 3 juli zijn radiodebuut in de Coen en Sander Show op 3FM. In het najaar doet Kensington een uitgebreide Nederlandse clubtournee langs achttien zalen met onder meer uitverkochte concerten in Rotown in Rotterdam, 013 in Tilburg en Tivoli Oudegracht in Utrecht. De band speelt op 22 september de single Don't Look Back en een cover van Ben Howard's Keep Your Head Up in de eerste aflevering van Toppop3 bij de Avro op Nederland 3.

2013

In januari komt Vultures ook uit in Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland. De video bij de single Home Again is opgenomen tijdens het optreden in Tivoli Oudegracht. Kensington speelt zowel tijdens Eurosonic als op Noorderlag in Groningen. Op 15 maart worden in Amsterdam de Xite O.D. (On Demand) Awards uitgereikt. Kensington wint een Xite O.D. Award omdat hun track No Way Out bij muziektelevisiezender Xite het meest is aangevraagd in het genre Alternative. Tijdens hun optreden op Paaspop op 30 maart krijgt Kensington de 3FM Serious Talent Award 2013 uit handen van Tijs van Liemt. Volgens de jury heeft de band dit jaar ‘de stap naar het grote publiek gemaakt. Live zijn ze uitgegroeid tot een van de beste bands van Nederland.’ Kensington is op 18 april samen met Racoon de grote winnaar tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Gashouder te Amsterdam. Naast de 3FM Serious Talent Award wint de band ook in de categorieën Beste Album en Beste Live Act. Een van de grote optredens in 2013 is op Pinkpop. Op 25 oktober wordt bekend dat Kensington een MTV Award krijgt voor beste Nederlandse act. De uitreiking vindt plaats tijdens de MTV European Music Awards (EMA) op 10 november in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Racoon

2014

Kensington is ambassadeur van Record Store Day 2014 (19 april). De groep treedt op in verschillende platenwinkels in Nederland. De groep krijgt in april een 3FM Award in de categorie Beste Artiest Rock. In juli verschijnt de single All For Nothing. Het nummer is de titelsong van de Nederlandse film Bloedlink.Op 8 augustus komt het derde album Rivals uit. Tijdens de albumpresentatie in TivoliVredenburg ontvangt de band een gouden plaat voor het album Vultures. De single War verschijnt in november en wordt de tot dan toe grootste hit van de band.

2015 - 2016

Terwijl het album Rivals als zoete broodjes over de toonbank gaat wint de groep nog eens twee 3FM awards. Ook wint Kensington een Edison in de categorie Rock. In juni staat de band opnieuw op Pinkpop. De Europese tour wordt november 2015 afgesloten in de Amsterdamse Ziggo Dome. Hier geeft de band eind 2016 nog eens drie uitverkochte concerten. Kensington behoort inmiddels tot de grootste podiumacts van Nederland.

2017

Voor het album 'Control' krijgt de band een Edison in de categorie Rock.

2018

Tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen krijgt Kensington de Popprijs 2017.

Discografie Kensington

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kensington

Audio/Video Kensington

Video Kensington

Kensington - When It All ...
Kensington - When It All Falls Down (official video)
Kensington - So Am I
Kensington - So Am I
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kensington - So Am I

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer