Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KIEM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kiem

Periode

1982 - 1987

Genre

new wave

Online

Officiƫle website

Pseudoniemen

Pleasant Time Trio

Kiem

Rotterdams trio opgericht in 1982 uit de resten van Willy Nilly. Meest opvallend is de metalen drumkit van Meurs. Met de single The Moneyman wordt een hit in een aantal Zuid-Europese landen gescoord.
Volledige biografie...

Bezetting

Huub Kentie   toetsinstrumenten, zang
Jos Valster   saxofoon
Cees Meurs   drums

Overige muzikanten

Ger van Voorden  

Genoemd in de biografie van

1982   Hans Dulfer

Biografie Kiem

Rotterdams trio opgericht in 1982 uit de resten van Willy Nilly. Meest opvallend is de metalen drumkit van Meurs. Met de single The Moneyman wordt een hit in een aantal Zuid-Europese landen gescoord.

1982

Kiem Huub Kentie (zang en toetsen) en Ger 'Sax' van Voorden (tenor-saxofoon) hebben samen in Willy Nilly gespeeld. Huub kent Cees van Meurs (slagwerk) uit de Rotterdamse formatie Waves From Hiatus. Als Van Voorden een schnabbel heeft als voorprogramma bij een concert van jazzmuzikanten George Adams en het Don Pullen Quartet, besluit hij dit optreden samen met Meurs en Kentie te doen. Ze noemen zich Pleasant Time Trio en de samenwerking bevalt zo goed dat het trio doorgaat onder de naam Kiem. Meest opvallend is de ijzeren drumkit van Cees, die is opgebouwd uit overblijfselen van sleepboot Corrie en bestaat uit onder andere oliedrums, een aambeeld, vuilnisvaten, ankerkettingen en een scheepsbel. Meurs gebruikt allerlei metalen voorwerpen als trommelstokken.In tegenstelling tot de Duitse collega's Einsturzende Neubauten en de Engelse gelijkgestem-den Test Department is het metalen slagwerk niet een toegevoegde waarde, maar wordt het staaltuig door Meurs als een echt drumstel bespeeld. De band noemt haar muziek Real-Time-Music, waarmee bedoeld wordt dat de muziek niet geprogrammeerd is, maar grotendeels op het podium ontstaat. Wat veel mensen niet weten, is dat de letters K.I.E.M. staan voor Klank Improvisatie Elektronische Muziek.

Willy Nilly

1983

Door de opvallende aanpak heeft het drietal vanaf de start niet over optredens te klagen. De groep stuurt een cassette naar het op dat moment zeer populaire VPRO radioprogramma Spleen. Op 17 juli doet het trio een optreden in het aan de voet van de Euromast gelegen park bij de zaal Parkzicht. Van dit optreden zendt Spleen zo'n 30 minuten uit. Het zorgt ervoor dat Kiem een goed gevulde agenda met optredens heeft. Het trio speelt regelmatig zowel in het rockcircuit als op de jazzpodia zoals bijvoorbeeld het BIM-huis.

1984

In drie uur tijd wordt het debuutalbum opgenomen. De korte opnametijd zorgt voor het spontane karakter van de muziek, maar de composities zijn wat te eenzijdig en kennen te weinig verschuivingen in ritme en sfeer. De plaat wordt tamelijk enthousiast ontvangen en dat levert de groep een aantal optredens bij opvallende gelegenheden op. Zo staat het drietal eerst op het Tegentonen festival in mei in Paradiso, in de zomer volgt het North Sea Jazz Festival en in september mag de band als afsluiter van het Rotterdamse festival Pandora's Music Box fungeren in een goed gevulde grote zaal van de Doelen.

1985

Kiem Voor de opvolger van het debuut wordt meer tijd uitgetrokken, wat tot gevolg heeft dat het materiaal een uitgebalanceerder karakter heeft. De nummers beginnen meer en meer een kop en een staart te krijgen. In Clear It Up levert Rinus de Vries een bijdrage op accordeon. Keam wordt met nog meer enthousiasme ontvangen dan voorganger Kiem, de ontwikkeling richting meer liedjes bevalt de critici blijkbaar goed. Eind van het jaar verschijnt de single Doing Time, de plaat krijgt weinig aandacht en doet commercieel dan ook zo goed als niets. In de opvallende videoclip dansen drie hijskranen in de Rotterdamse haven.

1986

Ondanks de twee succesvolle platen en de vele optredens houdt Van Voorden het voor gezien. Hij verlaat de band om over te stappen naar Jules Deelder, waarmee hij een aantal tournee's doet. Saxofonist Jos Valster treedt tot Kiem toe als zijn vervanger.

Jules Deelder

1987

Als Valster volledig ingewerkt is, staat het drietal in januari op het Noorderslag festival en duikt vervolgens in februari de Ballad Sound Studio te Vuren in om daar onder productionele leiding van de ex-Kayak zanger Max Werner You Should Try op te nemen. Als deze plaat verschijnt, blijkt Valster muzikaal-technisch een prima vervanger voor Van Voorden. You Should Try verschijnt bij Torso. Waarschijnlijk door de inbreng van Max Werner zijn de improvisaties zo goed als verdwenen en is het geluid meer poppy geworden. Het van Keam stammende The Moneyman wordt in een aantal Zuid-Europese landen een grote hit. Meurs en Kentie stoppen hun samenwerking met Valster, omdat de saxofonist niet in het buitenland wil touren. Omdat de twee bandleden niet nog een keer op zoek willen naar een vervanger, besluiten ze een punt achter Kiem te zetten. Valster is vervolgens actief in ondermeer De Gehoorgangsters, Trio Tante Truus en als orkestmeester van het Wereldcirkus.

Kayak Max Werner

2010

De jonge Rotterdamse band Rats On Rafts neemt een versie op van Kiems single The Moneyman uit 1986. De single wordt geproduceerd door Huub Kentie.

Rats On Rafts

Discografie Kiem

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kiem

Audio/Video Kiem

Video Kiem

moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
moved to www.kiemrotterda...
moved to www.kiemrotterdam.nl
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
moved to www.kiemrotterdam.nl

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer