Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KINDEREN VOOR KINDEREN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1980 - heden

Genre

kinderpop

Online

Officiële website

Kinderen Voor Kinderen

Kinderkoor opgericht door de omroep VARA van wisselende samenstelling. Jaarlijks brengt het koor een album uit. Opgericht om zingenderwijs geld ophalen voor speelgoed voor minder bedeelde leeftijdsgenootjes in derde wereldlanden.
Volledige biografie...

Bezetting

Jorge Verkroost   dirigent

Genoemd in de biografie van

1970   Willem Wilmink
1979   Ivo de Wijs
1980   Joop Stokkermans
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kinderen Voor Kinderen

Kinderkoor opgericht door de omroep VARA van wisselende samenstelling. Jaarlijks brengt het koor een album uit. Opgericht om zingenderwijs geld ophalen voor speelgoed voor minder bedeelde leeftijdsgenootjes in derde wereldlanden.

1980

Het Kinderen voor Kinderen-project wordt opgezet ten bate van de VARA-Speelgoedaktie en bedacht door programmamaakster Flory Anstadt. De eerste uitzending vindt op 5 december plaats vanuit 't Spant in Bussum. Onder muzikale leiding van Henk Westrus en dirigent Majel Lustenhouwer zingen kinderen liedjes en teksten van ervaren rotten als Herman Pieter de Boer, Robert Long, Henk Westbroek en Henk Temming. De kracht van het project schuilt in de trefzekere beschrijving van de jonge belevingswereld, gezien vanuit de optiek van de kinderen zelf. Kinderen uit het hele land sturen brieven in met onderwerpen voor nummers. In het koor zitten in eerste instantie kinderen uit 't Gooi. De albums verschijnen ieder jaar tegen de kerst.

Flory Anstadt Henk Temming Henk Westbroek Herman Pieter de Boer Robert Long

1986

Enkele kinderen ontstijgen de anonimiteit en zingen op oudere leeftijd ook voor pubers en volwassenen. Zo wordt de populaire meidengroep Frizzle Sizzle opgericht, die volledig bestaat uit voormalige Kinderen voor Kinderen-sterren.

Frizzle Sizzle

1987

Programmamaker Hans Peters neemt de taak over van Flory Anstadt.

1991

De speelgoedactie waarvoor het kinderkoor in eerste instantie was opgericht wordt afgeschaft. Wel blijft het koor zich inzetten voor diverse goede doelen.

1999

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Kinderen Voor Kinderen wordt in november een tv-programma uitgezonden met medewerking van Harrie Jekkers, Coot van Doesburgh, Henk Westbroek en Bennie Jolink. Daarnaast reizen oud-koorleden van twaalf tot en met achttien jaar door het land in het kader van een theatertournee die door Westbroek gepresenteerd wordt.

Coot van Doesburgh Harrie Jekkers Henk Westbroek

2001

15 oktober verschijnt deel 22 in de serie.

2003

Eind november komt de dvd-versie uit van Kinderen voor Kinderen 24. De schijf bevat naast de volledige uitzending van Kinderen voor Kinderen 24 ook een blik achter de schermen.

2004

Op 20 oktober 2004 komt de 25e editie van Kinderen Voor Kinderen uit met liedjes over o.a. overvolle agenda's, ADHD, mobiele telefoons en verstandelijk gehandicapten. De teksten zijn geschreven door onder meer Willem Wilmink, Harry Bannink, Robert Long, Ivo de Wijs en Henk Westbroek. De productie is in handen van Fluitsma & Van Tijn. Het 25jarig jubileum wordt 11 december gevierd in Carré.

2005

Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Speciaal voor de actie brengt het koor van Kinderen Voor Kinderen in januari het lied De Zee Is Onberekenbaar uit op single. De opbrengst gaat naar de Samenwerkende Hulporganisaties. Na 25 jaar neemt dirigent Majel Lustenhouwer afscheid van Kinderen Voor Kinderen. Hij gaat zich onder meer bezighouden met theater voor kinderen. Zijn vervanger is Babette Labeij. Onder haar leiding klinkt het album Kinderen Voor Kinderen 2005 anders dan de vorige uitgaven. Door de inbreng van kinderen uit andere delen van Nederland wordt er minder Goois gezongen en de kinderen klinken ook volwassener omdat er meer gewerkt is met duidelijke solisten en achtergrondkoortjes. De thema's blijven vertrouwd pittig. Het lied Begin Van Het Einde komt tot stand in samenwerking met NOVIB en vertolkt de doelstelling van die organisatie om 100.000 kinderen naar school te helpen. De productie is in handen van het duo Fluitsma & van Tijn.

2006

23 oktober verschijnt de volgende cd van Kinderen Voor Kinderen. De Coolste DJ is meer gitaar georiënteerd dan de eerdere albums. Thema's die deze maal aan bod komen zijn o.a. verliefdheid, vriendschap en kinderen uit een andere culturen. De cd bevat bijdragen van onder meer Alain Clark, dirigent Babette Labeij, René Lenting (ex-20 Brothers House, Dive) en producers/arrangeurs Fluitsma & Van Tijn. Op 4 november zendt de VARA een tv-registratie uit van het Kinderen Voor Kinderen-concert met cabaretier Jochem Myjer als presentator.

20 Brothers House Alain Clark Dive Fluitsma & Van Tijn

2007

De 28ste Kinderen Voor Kinderen-cd heet De Gamer. De cd verschijnt in oktober en bevat bijdragen van o.a. Claudia de Breij, Dolf Jansen, Peter Groot Kormelink, René Lenting, Nanda Roep, Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Fluitsma & Van Tijn zijn ook verantwoordelijk voor de productie.

2008

Voor de presentatie van het album Buiten Spelen wordt op 11 oktober een megaspektakel georganiseerd in de Amsterdam ArenA. Op de cd staan elf nieuwe nummers en een medley over onderwerpen als pesten (Nooit Meer Naar School), fanatieke ouders op het sportveld (Fanatieke Pa), logeren in de stad (Uit Logeren) en ellende in de wereld (Wat Kan Ik Doen?). Onder de liedjesschrijvers zijn ditmaal Alain Clark, John Ewbank, Daniël Lohues en Maud.

Daniël Lohues Maud

2009

Lachen Is Gezond, de dertigste editie van Kinderen Voor Kinderen, ligt vanaf 10 september in de winkels. De twaalf liedjes (inclusief de karaokeversies) zijn weer geproduceerd en gearrangeerd door Fluitsma & Van Tijn. Babette Labeij is als vanouds koordirigente en verantwoordelijk voor de koorarrangementen. De jubileumuitzending van Kinderen Voor Kinderen wordt op 7 november uitgezonden door de VARA. 4.000 kinderen kiezen uit het repertoire van ruim 400 nummers het liedje Op Een Onbewoond Eiland tot beste nummer van Kinderen Voor Kinderen. Alle albums van 1980 tot en met 2009 worden verzameld op 30 cd's in de speciale jubileumbox 30 Jaar Kinderen Voor Kinderen.

2011

Na zes jaar geven producers Fluitsma & Van Tijn de fakkel door aan Tjeerd Oosterhuis. Zijn eerste album voor Kinderen Voor Kinderen is Zo Bijzonder. De 32ste cd in de serie bevat ook bijdragen van onder anderen Tim Akkerman, Brainpower en schrijver Sjoerd Kuyper. Musicalacteur Jorge Verkroost is de nieuwe dirigent van het kinderkoor.

Brainpower Tim Akkerman Tjeerd Oosterhuis

2012

Het Kinderen Voor Kinderen Songfestival trekt dit jaar voor de 21e keer door het land. De landelijke finale is op 25 maart in Schouwburg Almere.

2013

Ter gelegenheid van de Koningspelen, een sportdag om te vieren dat prins Willem-Alexander koning wordt, brengt het kinderkoor het lied Bewegen is Gezond uit. Het bijbehorende dansje wordt door bijna anderhalf miljoen kinderen in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk uitgevoerd bij de start van de sportdag. Bij de opening van de Kinderboekenweek (thema sport) komt de single Klaar Voor De Start uit. Het gelijknamige album komt binnen op 1 in de album top 100.

2014

Voor de Koningsspelen maken ze de single Doe de Kanga. Met het dansje van de Kanga wil het koor samen met zoveel mogelijk kinderen een dansrecord breken. Op 28 april wordt op veel basisscholen in Nederland de Kanga tegelijk uitgevoerd.

Discografie Kinderen Voor Kinderen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kinderen Voor Kinderen

Audio/Video Kinderen Voor Kinderen

Video Kinderen Voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen 5 ...
Kinderen voor Kinderen 5 - Als ik de baas zou zijn (van het Journaal)
Kinderen voor Kinderen - ...
Kinderen voor Kinderen - Hallo wereld (Officiële videoclip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kinderen voor Kinderen 5 - Als ik de baas zou zijn (van het Journaal)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer