Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KING ME

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

King Me

Periode

1999 - heden

Genre

lo-fi

Online

Officiële website

Pseudoniemen

M.I. Piercy

King Me

Melancholieke lo-fi uit Deventer. King Me is in eerste instantie een muzikaal project van Michael Milo samen met een steeds wisselende groep muzikanten. De band is vernoemd naar een nummer van Will Oldham (a.k.a. Palace, Bonnie Prince Billy), een van de inspiratiebronnen van King Me.
Volledige biografie...

Bezetting

Michael Milo   gitaar, zang
Janneke Milo   gitaar, zang
Leejon Verhaeg   gitaar
Jean-Pierre van Mulken   basgitaar
Ritske Venema   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ineke Duivenvoorde   drums
Saskia van der Giessen   viool
Marc Van Dijk   basgitaar
David Kortekaas   drums
Peter Pijpker   synthesizer
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Tupelo Honey
2002   El Camino
2002   Venus Flytrap
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie King Me

Melancholieke lo-fi uit Deventer. King Me is in eerste instantie een muzikaal project van Michael Milo samen met een steeds wisselende groep muzikanten. De band is vernoemd naar een nummer van Will Oldham (a.k.a. Palace, Bonnie Prince Billy), een van de inspiratiebronnen van King Me.

1999

King Me Voordat hij King Me opricht, speelt de in de psychiatrie werkzame Michael Milo (zang, gitaar) vanaf zijn zestiende als drummer, gitarist, liedjesschrijver en zanger in diverse bandjes (o.a. Sister Moon en M.I. Piercy). Hij verzamelt muzikanten om zich heen uit Utrecht, Eindhoven, Leiden en Rotterdam. King Me bestaat in het oprichtingsjaar uit Milo's vrouw Janneke (gitaar, zang), Leo Meijer (bas), Hans de Vries (drums), Ariël de Graaf (viool, arrangeur), Krijn Tabbers (cello), Marijke Kuiper (viool) en John Robbemond (drums, percussie). De band is in eerste instantie slechts bedoeld om liedjes op te nemen die Milo in de voorgaande jaren heeft geschreven, aangevuld met enkele nieuwe nummers. De muzikanten repeteren een paar keer en nemen binnen korte tijd enkele nummers op, zowel in de keuken van bassist Leo Meijer als bij Corno Zwetsloot in de studio Next To Jaap te Voorhout. Het resultaat is eigenlijk bedoeld voor de eigen cd-kast, maar omdat het voordeliger is, laat Milo 1000 exemplaren van het album persen. Zo heeft hij extra exemplaren om naar bladen en podia op te sturen. De recensies zijn unaniem positief. King Me wordt onder meer vergeleken met Tindersticks en Radiohead. Music Maker maakt de cd Demo van de Maand. 'Negen juweeltjes staan erop, zonder ook maar een enkel echt zwak moment', schrijft het blad. De enthousiaste reacties leveren de band direct optredens op. Het tweede optreden is tijdens het radioprogramma Leidsekade Live in Paradiso te Amsterdam. De track Tattoo komt terecht op een compilatie bij het muziekblad Opscene. King Me bewondert het werk van Will Oldham. Bassist Leo Meijer houdt de fansite The Royal Stable bij over de Amerikaanse singer/songwriter. De band levert twee bijdragen aan Stable Songs, een coveralbum met nummers van Will Oldham. Aan het eind van het jaar wordt het debuutalbum door Music Maker uitgeroepen tot beste eigen beheer CD van het jaar.

Corno Zwetsloot

2000

King Me treedt regelmatig op, onder meer bij Radio 3FM. Drie nummers verschijnen op de compilatie Do Not Eat! Take Away! van het kleine label Livingroom Records. King Me tekent een platencontract bij My First Sonny Weissmuller Recordings. Marijke Kuiper, John Robbemond en Hans de Vries verlaten King Me. Mandy Hopman drumt vier maanden mee totdat zij vervangen wordt door Menno Wigman van de punkband Human Alert.

Human Alert

2001

King Me doet een sessie voor het VPRO-programma De Avonden. In februari komt het tweede album Almost Summer uit op My First Sonny Weissmuller Recordings. Op de plaat staan gastbijdragen van Gerwin Schobbe (trompet), Ineke Duivenvoorde (drums) en Jeroen Keereweer uit de band Mardigrah (piano). Duivenvoorde drumt een jaar later ook mee tijdens de tournee van King Me. 'Vooral in de rustige, met breekbaar gitaarspel uitgevoerde songs als The Drive, Goodbye of het titelnummer komt de kracht van Milo bovendrijven,' schrijft muziekblad Oor. De band doet een tournee langs clubcircuit en is regelmatig op de radio te horen. De band staat op 28 maart voor het eerst in VPRO's radioprogramma Club Lek. Er verschijnen diverse tracks op compilaties met naast tributes voor The Ramones en Will Oldham ook bijdragen aan een cd van Livingroom Records en een kerstcompilatie van VPRO's De Avonden. Barbara Koedooder neemt de plaats van drummer Menno Wigman over.

2002

De band wisselt regelmatig van bezetting. Drummer Dennis van Bijlert komt in de plaats van Barbara Koedooder (die nog wel te horen is op het volgende album). André Schoorlemmer speelt mee op gitaar. In de studio van Corno Zwetsloot in Voorhout neemt King Me de derde cd Keep It Here op. Op de plaat neemt de band steeds meer afstand van het lo-fi-geluid dat op de eerdere platen te horen is. De nummers ontstaan ditmaal in de studio en worden in meerdere lagen opgenomen met hulp van leden uit de bands Zoppo, Seesaw, Club Diana en Mashed Potatoes. Zwetsloot speelt ook gitaar tijdens de nieuwe tournee die halverwege het jaar van start gaat. Ook drumster Ineke Duivenvoorde (Seesaw), Leo Meijer (bas), Krijn Tabbers (cello), Gijsbert Diteweg uit de band Venus Flytrap (gitaar) en Wiesje Miedema (viool) maken deel uit van deze bezetting. Voor de tweede keer neemt King Me een sessie op voor De Avonden. Het tweede optreden voor Club Lek (inmiddels omgedoopt tot Club 3voor12) wordt niet door alle luisteraars gewaardeerd. Aan het eind van het jaar wint King Me na een publieksstemming de Club Flut Award VPRO 3voor12 vanwege 'audiovisuele depressie'. Voorman Michael Milo kan er de grap wel van inzien en neemt de bokaal live in de laatste uitzending van het jaar in ontvangst.

Club Diana Mashed Potatoes Seesaw Venus Flytrap Zoppo

2003

Dit jaar bestaat King Me naast Michael en Janneke Milo en Leo Meijer uit Dave Kortekaas (drums) en André Schoorlemmer (gitaar). De groep probeert nieuwe nummers uit tijdens optreden met onder meer de buitenlandse groepen Herman Düne en Sin Ropas.

2004

Leo Meijer verlaat de band en treedt een jaar later toe tot de bezetting van This Leo Sunrise. Zijn plek wordt overgenomen door bassist Marc van Dijk. King Me neemt het initiatief voor de compilatie More Than A Woman. Op de compilatie coveren bevriende bands met mannelijke zangers ieder een nummer dat in het origineel door een vrouw wordt gezongen. King Me waagt zich zelf aan een mannelijke versie van Family Affair van r&b-zangeres Mary J. Blige. De plaat komt uit op Valentijnsdag. In de nacht van 31 juli op 1 augustus overlijdt bevriende muzikant Arnoudt Pieters van Telefunk. Ter nagedachtenis van Pieters stelt King Me de compilatie Songs For The Silver Surfer samen met daarop enkele laatste nummers van Telefunk en muziek van bevriende bands. King Me rondt een nieuw album af in de Next To Jaap Studio en de eigen thuisstudio De Jaap Boots Loods.

Telefunk This Leo Sunrise

2005

King Me De titel van het vierde album Happy Happy, dat in januari uitkomt, doet een vrolijke plaat vermoeden, maar somberheid voert nog steeds de boventoon. Oor prijst de diversiteit op de plaat ('fijne variatie van melancholieke slowcore tot Sonic Youth-jachtheid') en spreekt van 'primadeluxe popliedjes' en 'een margepareltje'. Tijdens de tournee speelt Saskia van der Giessen (Labasheeda) mee op viool. De band wordt voor het nieuwe concertseizoen uitgebreid met Peter Pijpker (ex-Telefunk) op Moog en zeer kortstondig met Geert Leenders (ex-Blimey!) op leadgitaar. De plaats van Leenders wordt al snel opgevuld doorJorrit Feenstra. Onder de titel Some Finely Balanced Evening bereidt King Me in het najaar een tournee voor met de twee bevriende Deventer bands Safe Home en Nixon. De presentatie tijdens de avonden is in handen van dichter/performer Lammert Voos (Umberto di Bosso é Compadres).

Blimey! Safe Home Telefunk Umberto di Bosso é Compadres

2006

Happy Happy komt uit in Italië via Midfinger Records. Na een korte Nederlandse tournee met de Amerikaanse band Sin Ropas gaat King Me in mei naar Italië voor optredens. Daarna starten in de eigen Jaap Boots Loods en Studio Metro van Petrushka Morsink (Cords) de opnamen voor het volgende album Guide Down. Toetsenist Marius van Dalen van Club Diana levert een gastbijdrage op piano.

Club Diana Cords

2007

King Me speelt in het kader van de huiskamerconcertserie Live In The Living tijdens Noorderslag een akoestische set in Groningen. Guide Down verschijnt in januari bij My First Sonny Weissmuller. Vanaf februari tourt de band door Nederland met in de gelederen Leejon Verhaeg van Templo Diez. Bassist Jean-Pierre van Mulken vervangt Marc van Dijk. King Me's Italiaanse label Midfinger Records brengt een compilatie uit ter gelegenheid van David Bowie's zestigste verjaardag. De bijdrage van King Me is een versie van het nummer All The Madmen. Als vervolg op de in Italië gefilmde videoclip van Pretty Girls doet King Me eind april drie Italiaanse optredens. De video is terug te vinden op de gelijknamige EP die in mei op Midfinger verschijnt.

Templo Diez

2008

Vanaf de herfst werkt King Me aan een album in het kader van het tienjarig bestaan. Dat gebeurt in een iets gewijzigde bezetting, met in plaats van Dave Kortekaas Ritske Venema (Birdskin) op drums. Daarnaast worden op gitaar, samples en diversen hand- en spandiensten verleend door Petrushka Morsink. Kortekaas drumt vervolgens in Starring Lisa, de band met voormalige King Me-drummer Dennis van Bijlert als zanger en gitarist.

Birdskin

2009

Na twee jaar rust gaat King Me het podium op om nieuwe nummers van het album The New Fuck (gepland voor februari 2010) live uit te proberen.

2010

Het zesde album Them Brawlers verschijnt in mei bij Dying Giraffe Recordings. De cd bevat naar eigen zeggen 'dwarse popsongs, herfstige gitaarliedjes en weirde geluidscollages'. Onder de optredens dit jaar enkele festivals: Plein Open in Den Haag (juli), het intieme Katzwijm Festival in studio Next To Jaap te Voorhout (oktober) en in Enschede tijdens het jaarlijks terugkerende nationale huiskamerfestival Festival Club Canapé (november).

2011

Bij het nummer You Should Wear A Dress wordt een videoclip gemaakt door Nunzio Gringeri. Na optredens in Amsterdam (maart), Den Haag (mei), Groningen (juni) en Wageningen (november) doet King Me op 26 november in Zwolle voor het tweede achtereenvolgende jaar mee aan Festival Club Canapé.

Discografie King Me

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's King Me

Audio/Video King Me

Video King Me

King Me - Family Affair (...
King Me - Family Affair (21-05-2004)
King Me - Red Eyes
King Me - Red Eyes
King Me - Oh How I Want Y...
King Me - Oh How I Want You Now (live @ Radio Mortale 3-5-2010)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
King Me - Red Eyes

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer