Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLAAS HEKMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-11-1949 - heden

Genre

baritonsaxofoon, bassaxofoon, fluit, sopraansaxofoon

Online

Officiële website

Klaas Hekman

Klaas Hekman (Amsterdam, 5 november 1949) specialiseert zich als een van de weinige musici in Nederland op de bassaxofoon. In 1980 ziet hij tijdens een ontmoeting met Lol Coxhill in een Londense muziekwinkel een bassaxofoon staan en schaft deze meteen aan. Andere instrumenten die de in Rotterdam wonende Hekman bespeelt, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

baritonsaxofoon, bassaxofoon, fluit, sopraansaxofoon

Genoemd in de biografie van

1996   Wilbert De Joode
2011   Ad Peijnenburg

Biografie Klaas Hekman

Klaas Hekman (Amsterdam, 5 november 1949) specialiseert zich als een van de weinige musici in Nederland op de bassaxofoon. In 1980 ziet hij tijdens een ontmoeting met Lol Coxhill in een Londense muziekwinkel een bassaxofoon staan en schaft deze meteen aan. Andere instrumenten die de in Rotterdam wonende Hekman bespeelt, zijn dwarsfluit, piccolo, sopraansax en baritonsax. Met de ensembles De Zes Winden en De Nazaten maakt hij vele nationale en internationale tournees. Van de laatste groep is hij mede-oprichter.

In bezetting van

De Nazaten   saxofoon
De Zes Winden   bassaxofoon

1972

Hekman gaat dwarsfluit en muziekonderricht studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1976

Hij is mede-oprichter van straatorkest Het Ouwe Bes Orkest, samengesteld uit conservatoriumstudenten, professionele en amateurmusici. Het orkest ondersteunt vooral actievoerders. Ook werkt Hekman als straatmuzikant en met straattheater.

1981

Samen met Gilius van Bergeijk componeert Hekman het stuk Signals voor 25 saxofoons en vijf scheepshoorns in de Rotterdamse haven. Van 1981 tot '83 is hij lid van het door Richard Anijs geïnitieerde Improvisatie-orkest A7, met onder anderen Rob Zeelenburg, Wytze van de Zweep en Ab Tamboer. Daarnaast speelt hij in het RoHa Dansorkest en de Ro Ha Big Band. En hij is mede-organisator van de muziektheaterproductie 'Het Verloren Akkoord'.

1984

Klaas Hekman wordt lid van De Zes Winden (ook: The Six Winds), opgericht door Ad Peijnenburg. De overige leden zijn oorspronkelijk Bill Smith, Dies le Duc, Paul Termos en John Tchicai. Ook speelt Hekman in de MC Interband van multi-instrumentalist Marcel Cuypers.

De Zes Winden

1988

Samen met Ruud Bergamin en Jos Valster componeert Hekman Music for Train Station Blaak in het kader van 'Rotterdam, de Stad als Podium'.

1990

Hekman richt de groep Lucky Seven op, met Roy Campbell Jr., Franklin Ardin, Patrick Votrian, Marcel Cuypers, Jos Valster en Coen Alberts. Samen met Campbell begint hij het Rotterdam-New York uitwisselingsprogramma Black Tulip Transit. Er volgen optredens in The Knitting Factory en Grand Central Station, onderdeel van het MTA-programma Music under New York. Hier ontmoet Hekman de bassisten Hideji Taninaka en William Parker.

1991

Tournee van Black Tulip Transit in Nederland met Roy Campbell Jr., William Parker, Boudewijn Deeleman, Jos Valster en Han Bennink. Een jaar later is er een nieuwe Black Tulip Transit-tournee met Hideji Taninaka in plaats van Parker en afwisselend Han Bennink, John Engels en Willem 'Afrikit' Jansen.

Han Bennink

1993

Hekman speelt mee op Roy Campbell's CD La Tierra del Fuego.

1994

Het kwartet Intermission wordt door Hekman opgericht. De andere leden zijn de bassisten Hideji Taninaka, Wilbert de Joode en William Parker.

Wilbert De Joode

1995

Met Franklin Ardin, Keimpe de Jong, Carlo Jones en Robby Alberga is hij mede-oprichter van de groep De Nazaten van Prins Hendrik. Vanaf 2000 heet de band kortweg De Nazaten.

De Nazaten

1997

Intermission treedt op tijdens het Vision Festival in New York. Hekman speelt ook mee met William Parker & The Little Huey Creative Music Orchestra. Intermission toert door Japan.

1998

Optreden van Intermission met Derek Bailey, Chris Burn en Gilius van Bergeijk. Het jaar daarop gaat Intermission opnieuw op tournee naar Japan. De Zes Winden toeren met Andrew White en Kazutoki Umezu door Nederland.

Gilius van Bergeijk

2001

De Nazaten maken een tournee met Roy Campbell Jr.

2002 - 2004

Tournees door Nederland en Japan voor De Zes Winden. De Nazaten gaan naar Suriname met het programma Poku Kon Na Wan. In 2003 geeft Hekman een solo-concert op het Zuid-Nederlands Jazz Festival. In 2004 speelt hij solo op The Empty Bottle Festival in Chicago, en met William Parker, Roy Campbell Jr en Rashid Bakr in New York.

2005 - 2006

Optreden van De Nazaten met de prominente Amerikaanse saxofonist James Carter op het Zuid-Nederlands Jazz Festival. Ook toert de groep met Pregalatham Singaram Mrdangam door Zuid-Afrika en Nederland. In 2006 richt Hekman het trio Klaas Hekman/Fred Lonberg Holm/Veryan Weston op, waarmee hij optreedt tijdens het New Yorkse Vision Festival. Hij werkt mee aan in het Geluid- en Kunstproject Sonora van Rob Maaskant in de Grote Kerk te Veere.

2007

De Nazaten gaan opnieuw op tournee met James Carter.

2008 - 2009

Klaas Hekman wordt lid van Deep Schrott, een bassaxofoonkwartet opgericht door Dirk Raulf. Hekman componeert ook voor de groep. De andere leden zijn Andreas Kaling en Wollie Kaiser. Later wordt Hekman vervangen door Jan Klare. In 2009 neemt hij samen met Jacques Palinckx, Alan Purves en Stephan Froleyks deel aan het Music 4 Kids op het November Music Festival. De Nazaten maken een volgende tournee met James Carter.

Alan Purves Jacques Palinckx

2010 - 2011

Hekman treedt op met tapdanseres Constance van Duinen en percussionist Michael de Miranda. In 2011 speelt hij met William Parker, Serigne C.M. Gueye en Mola Sylla tijdens North Sea Round Town.

2014

Hekman maakt deel uit van de formatie The NOO Ones, samen met Satyakam Mohkamsing, Andro Biswane, Alan Purves, Joost Buis en Wu Wei, Ze brengen het album Nieuwe Haring uit bij het label Strotbrock.

Alan Purves Andro Biswane Joost Buis Wu Wei

Discografie Klaas Hekman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Klaas Hekman

Video Klaas Hekman

Waracuma - The Noo Ones L...
Waracuma - The Noo Ones Live in LantarenVenster
'Nieuwe Haring' - Noo One...
'Nieuwe Haring' - Noo Ones in LantarenVenster
William Parker's Nederlan...
William Parker's Nederland Bass Trio - Arts For Art, NYC - May 1 2015
Intermission speelt MUSIC...
Intermission speelt MUSIC IS
Intermission speelt Kyojo
Intermission speelt Kyojo
De Nazaten: Pinzon (live ...
De Nazaten: Pinzon (live in Rotterdam)
Polderprut
Polderprut
Nazaten in deTussentuin2....
Nazaten in deTussentuin2.mp4
De Nazaten: Skratyology
De Nazaten: Skratyology
De Nazaten: Fluitekruid c...
De Nazaten: Fluitekruid comp. Klaas Hekman
INTERMISSION - multibassb...
INTERMISSION - multibassband
Malachi - James Carter en...
Malachi - James Carter en de Nazaten - with great  solo of James Carter
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Intermission speelt MUSIC IS

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer