Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLAAS DE VRIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Klaas de Vries

Periode

15-07-1944 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Website

Klaas de Vries

Een fascinatie voor literatuur loopt als een rode draad door het werk van Klaas de Vries. Teksten van Fernando Pessoa, Gabriel García Márquez, Virginia Woolf en recentelijk David Mitchell hebben hun weg gevonden in zijn composities. Zijn levendige en brede interesse is steeds een vruchtbare voedingsbodem. Daaraan ontspruit muziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1967   Leo van Oostrom
1975   Joep Franssens
1984   Robert Zuidam
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Klaas de Vries

Een fascinatie voor literatuur loopt als een rode draad door het werk van Klaas de Vries. Teksten van Fernando Pessoa, Gabriel García Márquez, Virginia Woolf en recentelijk David Mitchell hebben hun weg gevonden in zijn composities. Zijn levendige en brede interesse is steeds een vruchtbare voedingsbodem. Daaraan ontspruit muziek die grimmig en wrang kan zijn, maar ook licht en humoristisch. Boven alles is zijn muziek beweeglijk, expressief. De Vries zoekt naar ongebruikelijke middelen om zijn ideeën over het voetlicht te brengen, zoals verstemde piano's en een violist die een wereld aan technieken moet beheersen. Zijn fascinaties hebben geleid tot grote opera's als 'A King, riding' (1995) en 'Wake' (2010), maar ook tot de oprichting van muziektheatergezelschap De Helling, waarvan zijn vrouw, de mezzosopraan Gerrie de Vries, artistiek leider is.

1965 - 1972

Klaas de Vries (15 juli 1944, Terneuzen) studeert piano, theorie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgens compositie bij Otto Ketting aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Otto Ketting

1972 - 1981

Klaas de Vries is docent theoretische vakken aan het Twents Conservatorium. In 1974 ontvangt hij de Prijs voor Compositie van het Koninklijk Conservatorium waarna hij een jaar bij de Kroatische componist Milko Kelemen in Duitsland studeert. In 1979 wordt hij benoemd tot docent analyse, instrumentatie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium.

1982 - 1985

Samen met mededocent Peter-Jan Wagemans richt Klaas de Vries de stichting Unanswered Question op die uitvoeringen van nieuw werk van de compositieafdeling realiseert in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Voor Discantus (1983) ontvangt Klaas de Vries de Matthijs Vermeulen Prijs. Hij is jurylid voor het ISCM festival 1985 in Amsterdam.

Peter-Jan Wagemans

1990 - 1991

Klaas de Vries is gastdocent aan het Conservatorium in Groningen en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Ars Musica in België.

1996 - 1998

Tijdens het Holland Festival 1996 vindt de première plaats van het scenisch oratorium A King, Riding (1995). Voor dit werk en zijn compositie Interludium (1998) ontvangt hij de Matthijs Vermeulen Prijs 1998.

2005 - 2009

Samen met zijn echtgenote, mezzosopraan Gerrie de Vries, richt Klaas de Vries het muziektheatergezelschap De Helling op. In 2009 neemt hij afscheid als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts).

2010

Op 13 mei is de première van de opera Wake, op een libretto van David Mitchell en met elektronische muziek in het derde bedrijf van Rene Uijlenhoet. Het werk is geschreven in opdracht van de gemeente Enschede, ter herinnering aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in 2000.

2012

Voor de AAA serie van het Koninklijk Concertgebouworkest componeert Klaas de Vries Providence, geïnspireerd door de gelijknamige film van Alain Resnais. De wereldpremière vindt plaats op 26 januari in Amsterdam.

2013

De Vries schrijft zijn Tweede Pianoconcert speciaal voor Daniël van der Hoeven, winnaar van de YPF Piano Competition 2010. Hij laat zich inspireren door de etudes voor piano van György Ligeti. De première van het pianoconcert is 14 november tijdens de vijfde editie van de YPF Piano Competition, georganiseerd door de Young Pianist Foundation in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Pianist Van der Hoeven wordt tijdens de uitvoering terzijde gestaan door Asko|Schönberg.

Asko|Schönberg Daniël van der Hoeven

Discografie Klaas de Vries

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Klaas de Vries

Audio/Video Klaas de Vries

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer