Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLAS TORSTENSSON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret kleur

Periode

16-01-1951 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Klas Torstensson

Klas Torstensson woont en werkt bijna zijn hele volwassen leven in Nederland, maar zijn muziek is grensoverschrijdend - in alle opzichten. Ondanks de duidelijk abstracte aard van zijn muziek is er soms een duidelijke rol weggelegd voor natuurimpressies uit zijn geboorteland Zweden (met inbegrip van het Noordpoolgebied). In zijn uitgesproken ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2010   Hans Leenders
2011   Het Brabants Orkest
2012   David Kweksilber

Biografie Klas Torstensson

Klas Torstensson woont en werkt bijna zijn hele volwassen leven in Nederland, maar zijn muziek is grensoverschrijdend - in alle opzichten. Ondanks de duidelijk abstracte aard van zijn muziek is er soms een duidelijke rol weggelegd voor natuurimpressies uit zijn geboorteland Zweden (met inbegrip van het Noordpoolgebied). In zijn uitgesproken modernistische (vaak doelgericht 'noisy') vroege werken treedt hij in de voetsporen van Edgar Varèse en Iannis Xenakis, maar met ingang van de opera 'The Expedition' verrijkt hij dit idioom met klanken, kleuren en zelfs melodietypes uit de symfonische traditie, die hij op dramatische en soms schokkend originele wijze met elkaar contrasteert.

1951 - 1972

Klas Torstensson wordt op 16 januari geboren in het Zweedse Nässjö. Hij studeert klarinet, muziektheorie en compositie bij Per Johannes Hartmann aan de Ingesunds Muziekhogeschool in Arvika, en later muziekwetenschap aan de Universiteit van Gotenburg.

1973

Torstensson vestigt zich in Nederland waar hij elektronische muziek en computermuziek aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht studeert.

1980

Torstensson werkt lange tijd samen met het Asko Ensemble, en maakt onder andere deel uit van de 'Werkplaats' van het gezelschap, een samenwerkingsverband tussen musici en componisten.

Asko|Schönberg

1986

'Barstend ijs', voor 24 zangers, 6 percussionisten en multimedia gaat tijdens het Holland Festival in première.

1990 - 1991

Het orkestwerk 'Stick on Stick' gaat in première. "Alsof er een nieuwe Varèse is opgestaan," schrijft Aad van der Ven later over de cd-opname. Het werk wordt een jaar later onderscheiden met de Matthijs Vermeulenprijs.

1999

De opera 'The Expedition' (1994-1998), over een ballonvlucht naar de Noordpool, waaraan Torstensson jarenlang gewerkt heeft, beleeft uiteindelijk niet meer dan een concertante uitvoering in het Holland Festival. Het werk wordt buitengewoon goed ontvangen: "Torstenssons The Expedition behoort tot de weinige echt beklijvende opera's van Nederlandse bodem van internationaal niveau”, schrijft Luister. En De Groene Amsterdammer beschrijft het werk als "De grote hit van het Holland Festival (…) Het is een groots heldenepos waarin Torstensson met het grootste gemak de tragische lyriek van Puccinni, op elkaar botsende dissonanten, de verworvenheden van de elektronische muziek, vleugjes Broadway-musical en de oerkrachten van Xenakis met elkaar verbindt." Hierna volgen enthousiast ontvangen uitvoeringen in Duitsland, Zweden en Noorwegen. Ssamen met Mauricio Kagel en György Kurtág is Torstensson gastcomponist op het festival Stockholm New Music. Van de Zweedse Kungliga Musikaliska Akademien ontvangt Klas Torstensson de Stora Christ Johnson Priset voor zijn hele oeuvre.

2000 - 2003

Klas Torstensson componeert een avondvullende cyclus voor groot ensemble getiteld 'Lantern Lectures', Volumes I-IV. Deze cyclus is een gezamenlijke opdracht van Le Nouvel Ensemble Modern (Montréal), Asko Ensemble (Amsterdam), KammarensembleN (Stockholm), Klangforum Wien en Oslo Sinfonietta. 'Lantern Lectures' wordt meer dan 25 keer uitgevoerd door ensembles in Europa en daarbuiten.

2004

De première van 'In großer Sehnsucht', een liederencyclus op teksten van vijf 'tragische' vrouwen: Camille Claudel, Frida Kahlo, Cristina di Svezia, Rosa Luxemburg en Louise Michel, wordt uitgevoerd door Charlotte Riedijk en het Osiris Trio. "Met In grosser Sehnucht zet Torstensson een verdere stap in zijn ontwikkeling, waarin zich sinds zijn schitterende opera De Expeditie steeds meer expressieve kleuren openbaren. In elk van de liederen schildert Torstensson fraaie portretten van treurige vrouwen," schrijft Erik Voermans in Het Parool.

Charlotte Riedijk Osiris Trio

2006

'Self-portrait with percussion', het sluitstuk van Torstenssons grote vijfdelige cyclus 'Lantern Lectures', gaat in première tijdens de Wittener Tage für neue Kammermusik door Peppie Wiersma en het Asko Ensemble.

Peppie Wiersma

2007

Portret kleur 'In großer Sehnsucht' (2004) wordt opgevoerd als muziektheaterproductie tijdens de Rotterdamse Operadagen. Op 6 oktober vindt de première plaats van 'Fastlandet', het eerste deel uit het vierluik voor orkest 'A cycle of the North, tijdens de Zaterdagmatinee in Amsterdam door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

2008 - 2009

Het tweede deel van 'A cycle of the North', 'Polarhavet' gaat op 27 augustus in première tijdens het Baltic Sea Festival in Stockholm. De Noorse première - in het kader van 'Stavanger Culturele Hoofdstad van Europa' - volgt in december van hetzelfde jaar. In november 2009 ontvangt Torstensson de Zweedse Music Publishers Award voor 'Polarhavet'.

2010 - 2011

Torstenssons 'Vioolconcert' wordt in mei voor het eerst uitgevoerd door Jennifer Koh en het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. In 2011 volgt de Belgische première in Antwerpen (Ars Musica). Een kamermuziekversie van hetzelfde werk - 'Pocket Size Violin Concerto' - is geschreven voor het Zweedse kwartet 'Peärls Before the Swïnes Experience'. Klas Torstensson ontvangt het prestigieuze Järnåkersstipendium 2011 voor 'In großer Sehnsucht'.

2012

Dit seizoen is Klas Torstensson composer in residence bij Het Brabants Orkest. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm heeft samen met Het Brabants Orkest de opdracht gegeven voor het derde deel van 'A Cycle of the North'. 'Himmelen' gaat op 15 april in première onder leiding van Hans Leenders in Eindhoven. Op 4 oktober brengt het Asko|Schönberg hoogtepunten uit het oeuvre van Klas Torstensson in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Er volgen dit seizoen nog meer concerten omdat hij composer in residence is van het Muziekgebouw. Tijdens het festival soundsofmusic in Groningen in oktober is Torstensson een van de hoofdgasten.

2013

Op 26 januari gaat in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam het eerste werk met improvisatie voor big band van Torstensson in première, uitgevoerd door de David Kweksilber Big Band (DKBB).

David Kweksilber

Discografie Klas Torstensson

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Klas Torstensson

Audio/Video Klas Torstensson

Video Klas Torstensson

Muzikaal pleidooi voor de...
Muzikaal pleidooi voor de natuur
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Muzikaal pleidooi voor de natuur

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer