Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KOBUS GAAT NAAR APPELSCHA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - 1989

Genre

new wave

Kobus Gaat Naar Appelscha

Gedreven punkpopgroep met gevoel voor humor uit Leeuwarden, die met opzienbarende optredens en steeds beter wordende platen ook buiten Friesland bekendheid krijgt. Na het uiteengaan gaan de voormalige leden verder in de groepen Pigmeat en Trio Hell.
Volledige biografie...

Bezetting

Menno Bakker   zang
Kees Dijker   gitaar
Sytse Haima   gitaar
Jankobus Seunnenga   basgitaar
Reinder Kerkhof   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1985   Ype & The Schavers
1989   Pigmeat
1989   Trio Hell
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kobus Gaat Naar Appelscha

Gedreven punkpopgroep met gevoel voor humor uit Leeuwarden, die met opzienbarende optredens en steeds beter wordende platen ook buiten Friesland bekendheid krijgt. Na het uiteengaan gaan de voormalige leden verder in de groepen Pigmeat en Trio Hell.

1984

Kobus Gaat Naar Appelscha wordt opgericht door zanger Menno Bakker, gitarist Kees Dijker, gitarist Reinder Kerkhof, drummer Gilbert Terpstra en bassist Jan Seunnenga en is een afsplitsing van de Pin-Baskets. Aanvankelijk is nog een zangeres aanwezig. Ten tijde van de eerste demo-tracks, daterend van november 1984, is zij te horen. Op deze demo ook het enige Nederlandstalige nummer Stront, Kots En Moederkoek.

1985

In juli wint de groep de Friese talentenjacht De Kleine Prijs van Sneek, waarna met producer Allard Jolles (zanger van L'Attentat) snel het debuut Leave This World... wordt opgenomen, dat in oktober verschijnt. De plaat klinkt niet geweldig, maar laat wel horen dat Kobus Gaat Naar Appelscha prima punkpopnummers kan maken.

Allard Jolles L'Attentat

1986

In mei verschijnt al de tweede plaat, de mini-lp All Smooth Faces In A Fantasy World, waarop een krachtige cover voorkomt van Les Poppys: Non Non Rien N'a Changé, een publieksfavoriet bij de energieke optredens van Kobus die tevens op single verschijnt. Ter verhoging van de feestvreugde gooit de groep regelmatig van alles de zaal in, zoals cornflakes, waar zelfs een speciaal kanon voor is, restvlees en zalm. Op All Smooth Faces... staat ook een folkliedje, dat aangeeft dat het vijftal meer kan en wil dan punkpop.

1987

In januari wordt Frantic Romantic op single uitgebracht. De groep geeft een opvallende singlepresentatie in de Leeuwarder stationshal. De in maart verschijnende lp All The World And His Wife is een helder geproduceerde plaat vol uitstekende liedjes, waarin de stijl opnieuw verbreedt wordt. Gitarist Sytse Haima vervangt Reinder Kerkhof. Eind van het jaar verschijnt een 12" met een cover van het Rolling Stones-nummer Cocksucker Blues.

1988

Op het wederom uitstekende The World According To (de cd bevat als bonustracks de nummers van de Cocksucker Blues-12") heeft Bakker zijn naam veranderd in Menno Hatzmann. Dames Delight verschijnt op single, de b-kant Everything Looked Nice is geproduceerd door Thé Lau (The Scene). De groep heeft het circuit in Nederland wel gezien en wil zich meer op het buitenland gaan richten. Als dat niet direct lukt en er interne strubbelingen ontstaan, neemt de groep de beslissing te stoppen.

Thé Lau The Scene

1989

In januari geeft de formatie een afscheidsconcert, waarna ieder zijns weegs gaat. De leden vervolgen hun carrières in Pigmeat (Seunnenga en Haima) en Trio Hell (Bakker/Hatzmann met zanger/gitarist Eric Ennema en drummer Hans van der Iest, beide ex-Pin-Baskets, maar later ook Gilbert Terpstra en Kees Dijker). Terpstra speelt ook nog in de Britpopformatie Buzzgum, William Seen's Transport Music en Bricquebec.

Bricquebec Buzzgum Pigmeat Trio Hell William Seen's Transport Music

1998

Eind van het jaar verschijnt het complete verzameld werk van KGNA op drie cd's. Today Appelscha, Tomorrow The World (genoemd naar een strofe uit de recensie van Leave This World... in OOR) bevat al de albums en singles maar ook allerlei restmateriaal en demo-opnamen.

Discografie Kobus Gaat Naar Appelscha

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kobus Gaat Naar Appelscha

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer