Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KONG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kong

Periode

1988 - heden

Genre

house, industrial, instrumentaal, metal, progressieve rock

Online

Officiële website

Kong

Amsterdams kwartet met een stevige mix van diverse muziekstijlen waaronder metal, dance en ambient. Valt vooral op door het gebruik van quadrofonie bij de concerten, waarbij de vier muzikanten ieder in een andere hoek van de zaal spelen.
Volledige biografie...

Bezetting

Mark Drillich   basgitaar, producer, sampler, toetsinstrumenten
Tijs Keverkamp   gitaar
David Kox   gitaar
Oscar Alblas   drums

Overige muzikanten

Klaas Broekema   drums
Rob Smits   drums
Marieke Verdonk   gitaar
Dirk de Vries   engineer, gitaar, producer, toetsinstrumenten
Rob Snijders   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1994   Cooper
1994   Morzelpronk
1994   Nerve
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kong

Amsterdams kwartet met een stevige mix van diverse muziekstijlen waaronder metal, dance en ambient. Valt vooral op door het gebruik van quadrofonie bij de concerten, waarbij de vier muzikanten ieder in een andere hoek van de zaal spelen.

1988

Kong wordt opgericht door Dirk de Vries (gitaar, programmering) en Mark Drillich (bas, programmering). Het tweetal komt voort uit de new wave-groep Slauerhoff. De band wordt gecompleteerd door drummer Rob Smits en gitarist Aldo Sprenger.

Slauerhoff

1990

Kong levert haar eerste album af via het label Dreamtime. Metal is een belangrijk element in de muziek op deze CD. De kritieken zijn heel lovend en er ontstaat Europese belangstelling voor de band. Naast Kong speelt Mark Drillich ook bas in Hardcore Ambient, een improvisatiecollectief dat verder bestaat uit Pyotr van Moock (slagwerk, samples) en Felix van Dommelen (gitaar).

1992

Kong De tweede CD Phlegm wordt net zo goed ontvangen als zijn voorganger, ondanks - of juist dankzij - de totale anarchie die binnen de groep lijkt te heersen. Het motto van de groep is: binnen onze muziek kan alles en mag alles. Die opvatting legt de band geen windeieren. Een Europese tournee verloopt uitstekend en de belangstelling voor de groep stijgt nog steeds. Op de cassette Konjunction staan remixen door o.a. Tom Holkenborg (Nerve), Jo Bogaert (Tecnotronic), MG & Eric Cycle (Quazar) en Luc van Acker (Arbeid Adelt, Revolting Cocks).

Nerve Quazar

1994

Kong Mede dankzij de productie van Tom Holkenborg levert Kong met Push Comes To Shove haar stevigste en tot dan toe meest indrukwekkende album af. Opnieuw zijn de critici bijzonder lief voor de Amsterdammers, maar binnen de groep begint het tijdens de opnamen van de CD te rommelen. Drummer Rob Smits en gitarist Aldo Sprengers verlaten de formatie. Als reden wordt opgegeven dat de inspiratie om verder te gaan ontbreekt.

Tom Holkenborg

1995

Drummer Rob Snijders en gitariste Marieke Verdonk (ex-Morzelpronk) vullen de openstaande vacatures in. Met hen in de gelederen worden weer veel optredens op de van Kong bekende manier afgewerkt en wordt de muziek iets subtieler.

Morzelpronk

1997

Kong Kong tekent bij Roadrunner Records en werkt in alle rust aan een nieuw album, dat wederom wordt geproduceerd door Tom Holkenborg. Op deze CD valt op dat de metalriffs grotendeels verdwenen zijn. Dit leidt intern tot grote discussie, maar uiteindelijk kan iedereen zich vinden in het resultaat, waarop de band fris en vernieuwend voor de dag komt. De touragenda van de groep vertoont ook nu weer weinig lege plekken.

Tom Holkenborg

1998

Opnieuw morrelt het binnen de gelederen. De virtuoze slagwerker Rob Snijders houdt het aan het begin van dit jaar voor gezien. Marieke Verdonk wil bovendien minder betrokken zijn bij het componeerproces, wat Dirk de Vries en Mark Drillich dwingt om hun werkwijze te veranderen. Grotendeels apart van elkaar werkt het tweetal aan het materiaal voor een volgende CD, die voor een belangrijk deel op de computer ontstaat. Drummer van het eerste uur Rob Smits helpt zijn oude maatjes tijdelijk uit de brand, om later te worden vervangen door Klaas Broekema.

1999

Het nieuwe album heet Freakcontrol en is sterk dance-georiënteerd, maar wel nog steeds stevig. De CD bevat geen nummers met kop en staart, maar 11 dromerige composities die door de critici opnieuw met trompetgeschal worden binnengehaald. Tom Holkenborg fungeert deze keer als co-producer, omdat Dirk en Mark het belangrijkste draai- en schuifwerk op het mengpaneel zelf doen.

Tom Holkenborg

2001

Het album 88-95, dat in juni verschijnt, bevat een selectie nummers afkomstig van de albums die bij het Britse Peaceville zijn verschenen aangevuld met demo- en live-opnamen en een videoclip bij het nummer Stockhouse.

2002

De groep is officieel niet uit elkaar, maar de activiteiten liggen op een laag pitje. Drummer Broekema verhuist naar Barcelona waar hij in een plaatselijke rockband speelt. Marieke Verdonk is als journalist, redacteur en contentspecialist werkzaam voor verschillende internetmagazines. Voormalige drummer Rob Snijders is te horen in de bands Celestial Season en Drive By Wire. De tweede drummer Klaas Broekema speelt eerst in Silkscreen en vervolgens in het Spaanse trio Anika Sade. Mark Drillich maakt onderdeel uit van The Phillip Project waarmee moderne dans wordt gecombineerd met videokunst, licht en elektronische muziek.

Celestial Season Drive By Wire

2003

Op de website schrijft Kong dat de band niet meer bestaat. Er zullen geen platen en ook geen optredens meer volgen. Mark Drillich componeert voor televisiedocumentaires en vormt samen met Paul van Mook het project Matogrosso waarmee muziek wordt gemaakt voor theater en dans.

2007 - 2009

Na zeven jaar is Kong weer actief. Bassist Mark Drillich gaat in december 2007 en januari 2008 de studio in met een nieuwe bezetting die bestaat uit gitarist Tijs Keverkamp (Bep) en drumster Mandy Hopman. De drie nieuwe tracks Musclebound Elf, Bokito Sunrise en Tenfold Right zijn vanaf februari 2008 via internet te beluisteren. Dirk de Vries is als producer, engineer en mixer bij de opnamen betrokken. Aangevuld met extra gitarist David Kox (Pimpersticker) volgen in de periode augustus tot en met november 2008 de vervolgopnamen voor het album What It Seems Is What You Get (februari 2009) waarop Kong teruggrijpt op het geluid uit de beginfase waarbij sampling en elektronica een minder prominente plaats innemen. De basis van het geluid bestaat uit zware riffs op gitaren en bas en solide swingende drumpartijen.

Bep Pimpersticker

2012

Merchants Of Air is de tweede langspeler in de huidige bezetting en de zevende in totaal. In het laatste nummer van de tien nummers tellende cd is zelfs een rol weggelegd voor vocalen. De officiële presentatie van Merchants Of Air vindt op 24 juni plaats in de Amsterdamse Melkweg met het heropgerichte Bep in het voorprogramma.

Bep

2013

De optredens in Amstelveen (februari) en Arnhem (april) zijn de laatste met Mandy Hopman. Ze verlaat de band om meer tijd te kunnen besteden aan haar studie en andere muzikale activiteiten. Stef Broks (Textures) neemt een paar maanden de drumstokken van haar over, totdat in Oscar Alblas een definitieve opvolger wordt gevonden. Het eerste optreden met Albas is op 19 september in Den Bosch. Het gelimiteerd uitgebracht album Live At FZW bevat een registatie van het optreden op 30 januari 2010 tijdens Rockhard Night in FZW te Dortmund.

Textures

Discografie Kong

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kong

Audio/Video Kong

Video Kong

KONG - Wonderwood
KONG - Wonderwood
KONG - No Strings Attached
KONG - No Strings Attached
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
KONG - Wonderwood

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer