Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KONRAD BOEHMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Konrad Boehmer

Periode

25-05-1941 - 04-10-2014

Genre

elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, twaalftoonsmuziek en seriële muziek

Online

Officiële website

Konrad Boehmer

Konrad Boehmer is componist, cultuurwetenschapper en bestuurder. Hij publiceert vele muziekwetenschappelijke artikelen en essays over uiteenlopende onderwerpen (waaronder het serialisme, het componeren van elektronische muziek, cultuurpolitiek, het muziekleven in Europa en muzieksociologie). Daarnaast bekleedt Boehmer vele bestuursfuncties, waaronder bij het Geneco en Buma/Stemra. Boehmer is componist van zowel puur elektronische ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1956   Klaus Kuiper

Biografie Konrad Boehmer

Konrad Boehmer is componist, cultuurwetenschapper en bestuurder. Hij publiceert vele muziekwetenschappelijke artikelen en essays over uiteenlopende onderwerpen (waaronder het serialisme, het componeren van elektronische muziek, cultuurpolitiek, het muziekleven in Europa en muzieksociologie). Daarnaast bekleedt Boehmer vele bestuursfuncties, waaronder bij het Geneco en Buma/Stemra. Boehmer is componist van zowel puur elektronische composities als werken voor orkest, zangstemmen, instrumenten in combinatie met elektronica, en van theatermuziek. Naast het Keulse neo-expressionisme is ook Edgar Varèse een hoorbare inspiratiebron; de romantische Faust-figuur is een terugkerend element in zijn oeuvre. Zijn composities worden wereldwijd uitgevoerd. "Van Boulez heb ik in technisch opzicht veel geleerd. De diepste indruk (zeker in esthetisch opzicht!) heeft Bruno Maderna op mij gemaakt. Ik ben dus niet innerlijk verscheurd maar - zoals Novalis al 2 eeuwen geleden formuleerde - 'innerlijk pluralistisch'. Als je een leven lang gebukt gaat onder wat je bij je leraren hebt geleerd, dan blijf je een psychische kreupel die kunstnijverheid produceert."

1959 - 1966

Konrad Boehmer (24 mei 1941, Berlijn) studeert compositie bij Gottfried Michael Koenig. Van 1961 tot 1963 werkt hij bij de studio voor elektronische muziek van de Keulse radio (WRD) naast zijn studie muziekwetenschap, filosofie en sociologie aan de universiteit van Keulen..

Gottfried Michael Koenig

1966 - 1968

Met het proefschrift 'Zur Theorie der offenen Form in der neuen Musik' (Edition Tonos, Darmstadt, 1967) rondt Konrad Boehmer zijn studietijd af. Hij vestigt zich in Amsterdam en krijgt een aanstelling bij het Instituut voor Sonologie te Utrecht, waar hij tot 1968 zal blijven. Boehmer ontvangt de muziekprijs van de AVRO voor zijn compositie 'Information' voor 2 piano's en 4 slagwerkers (1968) en de prijs van de 5e Biënnale in Parijs voor zijn elektronische compositie 'Aspekt' (1968).

1968 - 1973

Konrad Boehmer werkt als muziekmedewerker bij het weekblad Vrij Nederland.

1972 - 1982

Boehmer wordt docent muziekgeschiedenis en theorie van de moderne muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Bij uitgeverij Oosthoek verschijnt zijn bundel opstellen 'Gehoord en ongehoord' (1974). In de jaren '70 en '80 geeft hij vele gastcolleges in het buitenland. Zo doceert hij verscheidene keren tijdens de Latin-American Courses for Contemporary Music in Uruguay en Brazilië.

1983

De Rolf Liebermannprijs (voor de eerste keer toegekend) krijgt Konrad Boehmer voor zijn muziekdrama 'Dr. Faustus' (op een libretto van Hugo Claus).

1985

Voor zijn publicaties over muziek ontvangt Konrad Boehmer de Pierre-Bayle-Prijs van de stad Rotterdam.

1988

Voor het Multatuli-jaar componeert hij 'Woutertje Pieterse' - een "wrede, seriële kinderoperette", aldus Boehmer. Dit stuk is, volgens criticus Ernst Vermeulen, "zowel hoogwaardig 'intellectueel' gedreven als kinderlijk naïef. [...] vervreemding ten top."

1989 - 1996

Boehmer is voorzitter van het C.I.A.M. (Conseil International des Auteurs de Musique). Bij uitgeverij DuMont verschijnt zijn bundel 'Das böse Ohr' (1993). In 1994 krijgt Konrad Boehmer een nieuwe functie bij het Koninklijk Conservatorium: hoofd van het Instituut voor Sonologie (dat in de jaren '80 werd afgestoten door de Universiteit van Utrecht en in Den Haag een nieuw onderkomen vind). "Wij laten studenten muzikale producten horen waarvan ze een shock krijgen. Ze beseffen dan dat buiten hun kleine wereldje nog een groot universum ligt met muziek waarvan ze nog nooit van hebben gehoord. Ze worden nieuwsgierig en willen weten hoe software in elkaar steekt of verbeterd kan worden."

2001

Tijdens het Holland Festival speelt de Amerikaanse noise-gitaarband Sonic Youth op 13 juni in de Amsterdamse Stadsschouwburg het project 'Goodbye 20th Century', waarin het bewerkingen uitvoert van elektronische muziekstukken van onder andere Steve Reich, John Cage en Cornelius Cardew. Ook wordt 'Echelon' uitgevoerd, een werk dat Boehmer op verzoek van de festivalorganisatie voor Sonic Youth componeerde.

2006

Boehmer wordt benoemd tot voorzitter van Buma cultuur. Een jaar later maakt hij de overstap naar Buma/Stemra, waar hij voorzitter wordt. "Ons devies moet zijn en blijven wat de componist Busoni eens zo bondig heeft geformuleerd: 'De muziek is vrij geboren en vrijheid is haar bestemming'. Het gebrek aan respect voor de waarde van de muziek is een vorm van bekrompenheid die rampzalig is voor de cultuur in haar geheel."

2008

'Doktor Fausti Höllenfahrt' beleeft zijn Nederlandse première op de Nederlandse Muziekdagen. Het stuk is geschreven in opdracht van het Filharmonisch Orkest van Würzburg voor een 'Faust-week'. Over zijn keuze om een werk voor 'traditioneel' orkest te schrijven zegt Boehmer: "Het traditionele orkest biedt tal van mogelijkheden, zeker ook wat betreft de rijkdom aan kleuren. Mijn werken waarin ook elektronica aan bod komt maken doorgaans gebruik van andersoortige instrumenten (slagwerk, piano's). Ik heb een onbeschrijfelijke hekel aan orkestwerken waar dan plotseling wat wolken, scheten, verkeersongelukken of important-stupide teksten uit de luidsprekers komen."

2010

Konrad Boehmer trekt per 1 januari al zijn publicaties terug bij muziekuitgeverij Tonos in Darmstadt.

2014

Op 10 augustus wordt hij in Zuid-Frankrijk getroffen door een herseninfarct. Om te worden verpleegd wordt Boehmer overgebracht naar Amsterdam, waar hij op 4 oktober komt te overlijden.

Discografie Konrad Boehmer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Konrad Boehmer

Audio/Video Konrad Boehmer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer