Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KOOS VAN DE GRIEND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

11-12-1905 - 12-01-1950

Genre

componist, dirigent, klassiek

Biografie Koos van de Griend

Koos van de Griend werd op 11 december 1905 te Kampen geboren en hij overleed op 12 januari 1950. Na het gymnasium te hebben doorlopen, studeerde hij wis en natuurkunde aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Tegelijkertijd kreeg hij zijn muzikale opleiding van Evert Cornelis (piano) en Ferdinand Helmann (viool).
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Biografie Koos van de Griend

1905 - 1950

Koos van de Griend werd op 11 december 1905 te Kampen geboren en hij overleed op 12 januari 1950.

Na het gymnasium te hebben doorlopen, studeerde hij wis en natuurkunde aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Tegelijkertijd kreeg hij zijn muzikale opleiding van Evert Cornelis (piano) en Ferdinand Helmann (viool). Na voltooiing van de univer¬sitaire studie ging Van de Griend op advies van Evert Cornelis naar de Rheinische Musikschule te Keulen, waar hij piano en theorielessen volgde. Van 1929 tot 1933 studeerde hij aan de Hochschule für Musik te Berlijn directie bij Prof. Julius Prüwer en compositie bij Prof. Walther Gmeindl. Met succes debuteerde hij daar in 1932 als dirigent, een jaar later als componist. Tenslotte studeerde hij koordirectie bij Sem Dresden.

In 1933 was hij terug in Holland en trad hij op als gastdirigent en, in binnen en buitenland, als begeleider. Gedurende 1942-1945 was hij directeur van de Muziekschool te Eindhoven. Na de bevrijding was hij als dirigent en componist voor luisterspelen aan de radio verbonden. In verschillende tijdschriften publiceerde hij artikelen over muziek; van 1946 tot 1948 was hij werkzaam als muziekrecensent bij het Vrije Volk en verder tot aan zijn dood bij het Algemeen Handelsblad.

Door zijn contacten met hoorspel en film wist hij zich te specialiseren in muziek voor moderne media. In die tijd paste Van de Griend reeds directe mixages met geluidsbanden toe, zoals bijvoorbeeld in de film 'Partisanenlied' in 1946. Koos van de Griend kreeg vele opdrachten als componist en verwierf verscheidene prijzen voor zijn composities.
'Strijkkwartet I' (1931) verwierf een eervolle vermelding t.g.v. de Muziekprijs 1940 van de Gemeente Amsterdam. De compositie 'Kleine Suite voor Lekenorkest' (geschreven naar aanleiding van een prijsvraag uitgeschreven door Mens en Melodie) werd in 1946 bekroond met een eerste prijs. In 1947 werd 'Trio' voor viool, altviool en cello (1946) bekroond met de Muziekprijs 1947 van Amsterdam en kreeg 'Revelation II (1946) een eervolle vermelding bij een prijsvraag voor muziek van de Gemeente Amsterdam. In 1948 werd het declamatorium '' Willem van Nassouw' bekroond met de Muziekprijs van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Koos van de Griend

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer