Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KRANG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Krang

Periode

1996 - 2004

Genre

cabaret, Nederlandstalig

Krang

Voortzetting van de legendarische Twentse groep Fratsen. Daar waar Fratsen een meer cabaretesk karakter heeft, richt Krang zich op experimentele, tegendraadse pop (in de Captain Beefheart/Tom Waits-stijl), voorzien van confronterende teksten. André Manuel is tevens actief als cabaretier en brengt onder eigen naam ook solo-albums uit.
Volledige biografie...

Bezetting

Adri Karsenberg   drums, gitaar, percussie
Jelle Smit   basgitaar, gitaar, lapsteel, zang
André Manuel   basgitaar, gitaar, harmonium, zang

Overige muzikanten

Jacob Raatjes   elektronica, sampler
Rick Manuel   gitaar
Joost Buis   pedalsteel, trompet

Genoemd in de biografie van

1997   André Manuel
1997   Zimihc

Biografie Krang

Voortzetting van de legendarische Twentse groep Fratsen. Daar waar Fratsen een meer cabaretesk karakter heeft, richt Krang zich op experimentele, tegendraadse pop (in de Captain Beefheart/Tom Waits-stijl), voorzien van confronterende teksten. André Manuel is tevens actief als cabaretier en brengt onder eigen naam ook solo-albums uit.

1996

Wanneer Fratsen ophoudt te bestaan, richt André Manuel zich als cabaretier/solozanger op zijn solo-programma Krang (Twents voor 'binnenstebuiten' of 'verkeerdom'), waarmee hij eind '96 begint op te treden. Onder de artiestennaam Manuel verschijnt de eerste solo-cd, die de naam van zijn theaterprogramnma meekrijgt.

André Manuel Fratsen

1997

Manuel bestormt de theaters met het programma Krang, begeleid door een experimentele popgroep, die eveneens Krang is geheten. De groep bestaat uit Jelle Smit, Rick Manuel, Adri Karsenberg en Jacob Raatjes. Het theaterprogramma wordt een groot landelijk succes. In enkele gemeentes ontstaat een kleine rel vanwege het bijbehorende affiche. In Krang betoont Manuel zich radicaler en meedogenlozer dan voorheen bij Fratsen. Naast het eerste Krang-album, getiteld How !, is de groep tevens vertegenwoordigd op de compilatie Nieuw Nederlands Peil 5 met het nummer De Kraaien. De muziek van Krang laat zich het best omschrijven als een kruising tussen de popmuziek van Tom Waits en de experimenteerdrift van Captain Beefheart. Naast zijn werk met Krang treedt Manuel ook solo op tijdens het Noorderslag Festival met een programma dat louter uit liedjes bestaat.

1998

Grom, Manuel's tweede solo-album, verschijnt. Daarnaast komt van Krang de single Popster/Rock And Roll uit.Tevens is Manuel in het theater te zien met zijn controversiële voorstelling Braaf, waarin in het nummer Vis (dat ook op Grom staat) het vrouwelijk geslachtsdeel met rottende vis vergeleken wordt.

1999

Bij Virgin verschijnt Krang's tweede album, Roes getiteld. Wederom een tegendraads album waarin naast collages ook ruimte is voor elektronica. Krang ontvangt de Zilveren Harp.

2000

Krang Met het derde album, Ten Aarzel, plaatsen Manuel en consorten zich in het rijtje experimentelen naast The Ex en De Kift. De groep krijgt De Zilveren Harp uitgereikt. Voor het VPRO-televisieprogramma De Nieuwe Wereld componeert André Manuel een nummer speciaal voor de thema-avond 'Nederland, Nu Geheel Vernieuwd'. Naast Manuel zijn er ook bijdragen van Meindert Talma & The Negroes, Project 2000 en Osdorp Posse & Blind Justice. De regisseurs van De Nieuwe Wereld maken bij elk nummer een passende clip en de nummers worden samen uitgebracht op een mini-cd.

Blind Justice De Kift Meindert Talma Osdorp Posse Project 2000 The Ex

2001

André Manuel haalt in oktober het nieuws als hij tijdens het bezoek van prins Willem-Alexander en diens verloofde Màxima Zorreguieta aan zijn woonplaats Diepenheim het paar begroet door met zijn blote kont achter het raam van zijn huis te gaan staan. "Ik heb de aandacht proberen te trekken, omdat ik de discussie over de republiek levend wil houden'', zegt hij in de Twentsche Courant Tubantia. De stunt levert hem een boete op van 300 gulden. Ten Aarzel wordt genomineerd voor een Edison. Rick Manuel verlaat de band. Hij wordt niet vervangen en Krang gaat verder als trio, vanuit de zaal aangevuld met samples en effecten door Jacob Raatjes.

2002

In het kader van Muzieklab duikt Krang zeven dagen in de oefenruimte om samen met vier vluchtelingen een muziekstuk van ongeveer drie kwartier bij elkaar te improviseren. De uitvoering is op zaterdag 15 juni tijdens Festival Mundial. Vanaf juli tourt de groep door het land met nieuw materiaal. In november verschijnt het geheel in het Twents gezongen album Gluut ('geluid'). De teksten gaan onder meer over oude Twentse volksverhalen zoals de moordenaar en rover Huttenkloas. De langspeler is opgenomen in Studio Exel, vlakbij Diepenheim waar Krang zijn wortels heeft liggen. Krang treedt met enkele jazzmusici op tijdens November Music, een festival voor moderne muziek in Den Bosch. De titel van dit project is Colleteral Damage Or How Mad Can A Bushman Get.

2003

Raatjes verlaat Krang om zich meer te concentreren op zijn eigen muziek. De elektronica verdwijnt uit de muziek. In mei trekt Krang nogmaals langs de popzalen. Lapsteelgitarist en trombonist Joost Buis vult de groep live aan. Vast bandlid Robert Meijerink verzorgt samen met Sjoerd Overbeek in de zaal videosamples en andere videobeelden. Vanaf juni tot september gaat de band de openlucht in met een totaaltheatervoorstelling van Gluut.

2004

Krang Krang brengt in april de cd Aait uit, die ook meteen de laatste is. De Twentse groep besluit na vertrek van mede-oprichter Adri Karsenberg te stoppen. Wegens de opheffing van de band is er ook geen tournee gepland ter promotie van de laatste plaat. Andre Manuel gaat solo door met muziek en cabaret. In het najaar verschijnt zijn boek Het Tragische Einde Van De Nederlander Zoals Wij Hem Kennen, een komische, verre van subtiele aanklacht tegen o.a. het koningshuis, de Verenigde Staten, veganistische marxisten en godsdienst.

André Manuel

Discografie Krang

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Krang

Audio/Video Krang

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer