Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KREZIP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Krezip in 2009

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, rock

Online

Officiële website

Krezip

Tilburgse groep rond zangeres Jacqueline Govaert, die met aanstekelijke punky rockliedjes razendsnel carrière maakt.
Volledige biografie...

Bezetting

Bram van den Berg   drums
Anne Govaert   gitaar
JanPeter Hoekstra   gitaar
Annelies Kuijsters   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Jacqueline Govaert   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Abel Korsmit   drums
Bas Witte   drums
Erik   drums
Thijs Romeijn   drums
Thomas Holthuis   gitaar

Genoemd in de biografie van

1987   Kyteman
2000   Green Lizard
2000   Oscar Holleman
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

8-4-23, De Oosterpoort, Groningen
14-4-23, 013, Tilburg
20-4-23, Melkweg, Amsterdam

Biografie Krezip

Tilburgse groep rond zangeres Jacqueline Govaert, die met aanstekelijke punky rockliedjes razendsnel carrière maakt.

1997

Krezip (spreek uit: Krèzip) ontstaat op het Willem II College in Tilburg, waar de vijf bandleden een aantal extra lessen muziek per week kunnen volgen. De belangrijkste muzikale invloeden vormen Skunk Anansie en K's Choice. Het eerste Krezip-optreden vindt plaats op 26 april in De Muzerije in Den Bosch, tijdens een voorronde van De Kunstbende. Aanvankelijk heeft Krezip een drummersprobleem. De eerste drummer Erik kan spelen bij Krezip niet combineren met zijn punkband NT Social. Daarna volgen Abel Korsmit, die op de eerste demo te horen is, en Bas Witte.

1998

In januari neemt Krezip haar eerste demo op. Ondanks dat alle bandleden nog op de middelbare school zitten treedt de groep veelvuldig op in de regio. Krezip maakt haar plaatdebuut met drie nummers op de verzamel-cd Bijna Boven 4 van de Stichting Brabant Pop. Het muzikantenblad Music Maker roept de demo van de groep uit tot Demo van de Maand, wat een radio-optreden bij KRO's Leidsekade Live! oplevert. In de kerstvakantie neemt Krezip haar tweede demo op. Inmiddels heeft de groep een vaste drummer gevonden in Thijs Romeijn.

1999

Het jonge Krezip maakt een vertederende indruk bij haar debuut op Noorderslag, waar de groep ondanks schoolonderzoeken aantreedt. Het talent wordt onderkend door maar liefst zes platenmaatschappijen, die dingen om de gunsten van het vijftal. De groep besluit echter haar oude nummers in eigen beheer uit te brengen. Dit resulteert in de mini-cd Run Around, waarvan een deel live wordt opgenomen op 27 juli in het Clara klooster in Den Bosch. De mini-cd wordt aangekondigd met een overtuigend optreden op Lowlands, waar de groep laat horen enorm te zijn gegroeid. Intussen groeit ook de aanhang van Krezip, mede dankzij de steun van Radio 3-dj Isabelle. Zonder een single uit te hebben staat Krezip met het nummer In Her Sun (Stupid) vele weken in de interactieve Cyber Top 50. Jacqueline Govaert begint ondertussen aan de Rock Academie, de nieuwe HBO-opleiding voor popmuzikanten in Tilburg. Begin december covert Krezip haar favoriete liedje aller tijden (Message In A Bottle van The Police) voor VPRO's Loladamusica. Daarna gaat de band de studio in om haar officiële debuutalbum op te nemen.

2000

Het debuut album Nothing Less verschijnt. De eerste single die van dit album wordt getrokken, het nummer Won't Cry, verkoopt goed. Krezip treedt als jongste band ooit aan op Pinkpop en doet ook Werchter in België aan. Het optreden op Pinkpop legt de band geen windeieren. Het album Nothing Less voert zowel de Cyber Top 50 als de Album Top 100 aan. Een opmerkelijke prestatie: het album stond al eens op de zesde plek, zakte daarna naar de vierentwintigste positie, om vervolgens binnen twee weken alsnog naar de nummer 1-plaats te schieten. Jacqueline werkt mee aan Ayreon, het rockopera project van Arjen Lucassen. Ze zingt het nummer Temple Of The Cat dat op single verschijnt. Mede naar aanleiding van een zeer succesvol optreden op Pinkpop haalt de single I Would Stay de 2e plaats in de top 40 en behoudt deze positie een recordtijd van acht weken. Er breekt een ware Krezip-rage uit. De band speelt zoveel dat er optredens worden afgezegd om de stem van Jaqueline te ontzien. In de maand juli wordt de biografie van Krezip in de Encyclopedie van Nederlandse Popmuziek even vaak opgezocht als die van Doe Maar op het hoogtepunt van haar rage. In augustus speelt de band op het Lowlands festival. Krezip wint de Belgische TMF Award voor Meest Veelbelovende Buitenlandse Act. De single All Unsaid bevat als extraatje opnamen van een optreden in het Utrechtse Tivoli.

Arjen Lucassen Ayreon

2001

Krezip last een rustperiode in tot 31 maart, de fanclubdag. Anne en Annelies storten zich op hun HAVO-eindexamen en Jacqueline heeft de tijd om haar stem rust te geven. Op 27 februari krijgt Krezip de Zilveren Harp 2000. In maart wordt bekend gemaakt dat Krezip voor de tweede achtereenvolgende keer op Pinkpop speelt. Tijdens de uitreiking van de TMF-Awards valt Krezip in de prijzen in de categorieën Beste Album Nationaal en Beste Single Nationaal. Annelies Kuijsters verruilt de gitaar voor toetsen, Thomas Holthuis neemt de gitaar van haar over. Het succesvolle album Nothing Less wordt in september in Duitsland uitgebracht.

2002

Op uitnodiging van Festival Mundial vertrekt Krezip op 20 februari met een tv-ploeg naar Mali in Afrika. De band gaat met de Malinese rappers Magic Black Man op muzikale ontdekkingstocht in Bamako. Het tweede album Days Like This verschijnt op 15 oktober en wordt op 4 september voorafgegaan door de single You Can Say.

2003

Krezip Krezip krijgt in april een TMF Award in de categorie Beste Popgroep Nationaal. De band staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. De groep levert een gastbijdrage op het eerste album van houseproducer Armin van Buuren. Na een tournee door Duitsland staat Krezip op 3 juni in de Amsterdam Arena om te openen voor het concert van Bon Jovi. De band is de support act van Sheryl Crow tijdens een aantal Duitse en Franse shows. Krezip speelt op 29 juni op Parkpop te Den Haag. De groep wordt betrokken bij de reclamecampagne voor de 3300, een sms-toestel van Nokia. In het najaar doet de band een akoestische tournee. De eerste dvd van Krezip verschijnt in september en heet That'll Be Unplugged & More. De plaat bevat een akoestisch concert van Krezip en alle videoclips van de afgelopen jaren. Als extraatje bij de dvd zit een CD met hetzelfde akoestische concert.

Armin van Buuren

2004

Krezip Per 1 januari beëindigen Krezip en gitarist Thomas Holthuis hun samenwerking. Als oorzaak voor het vertrek worden persoonlijke redenen genoemd. De eerste optredens na zijn vertrek wordt Holthuis vervangen door JanPeter Hoekstra (The Shot Mugs) die ook actief is in William Seen's Transport Music. Vanwege bezuinigingsmaatregelen schrapt Warner Music Benelux 20 procent van de arbeidsplaatsen en stoot de platenmaatschappij de Nederlandse acts af waaronder Krezip. Volgens directeur Albert Slendebroek zal het bestaande contract met de band worden gerespecteerd en zal Warner een faire en passende regeling treffen. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt Krezip verkozen tot beste popgroep nationaal. Het liedje All I'm Asking For kan in juni tegen betaling van 90 eurocent worden gedownload vanaf de site van de band. Thijs Romeijn verlaat Krezip. In goed overleg met de band beëindigt de samenwerking per 31 december. Zijn opvolger is de 22-jarige Bram van den Berg uit Tilburg die tot nu toe bij One In A Million speelde. Hij is ook betrokken bij de opnamen van het derde album.

William Seen's Transport Music

2005

Krezip Het derde album What Are You Waiting For wordt aanvankelijk opgenomen met vaste producer Oscar Holleman, maar in januari besluit de groep verder te gaan met het het in Los Angeles woonachtige Australische producers-duo The Wizardz of Oz (Liz Hooper en Andrew Bojanic). In Londen en Los Angeles werkt ze liedjes uit samen met Phil Tornalley, ex-bassist van The Cure (Out Of My Bed), Gary Clark, Michelle Lewis, Rick Neigher en Leah Haywood. Drummer Bram van den Berg doet mee aan The Original Soundtrack, een muzikaal project van Tom Sikkers (Wealthy Beggar) in samenwerking met Muzieklab Brabant. Deze groep is op 6 maart de headliner op het festival No Sleep Til Burg in The Choice, de grote zaal van 013 te Tilburg. Krezip geeft als nieuwe ambassadeur van Novib op 4 april met een geheim concert naast Paradiso de aftrap voor de campagne 'onderwijs overwint armoede'. Novib wil met de actie wereldwijd 100.000 kinderen naar school krijgen. Via een digitale teller aan de gevel van De Balie in Amsterdam houdt Novib de stand bij. In september biedt Krezip de eindstand aan bij de Verenigde Naties in New York. Krezip bezoekt op verzoek van NOVIB Ethiopië in het kader van een onderwijscampagne. De band tekent een platencontract met Sony BMG Music Entertainment. De platenmaatschappij brengt op 9 mei het album What Are You Waiting For uit. De plaat stijgt door naar de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Krezip is een van de twee Nederlandse bands die spelen tijdens de eerste editie van Rockin' Park, een groot festival op 26 juni in het Nijmeegse Goffertpark. In oktober speelt Jacqueline Govaert tijdens het WARchild concert te Ahoy' samen met Fernando Lameirinhas het duet Omhels Me Dan. De uitvoering verschijnt in april 2006 op single.

Fernando Lameirinhas The Original Soundtrack Wealthy Beggar

2006

Krezip Krezip neemt een nummer op voor de game De Sims 2. De track Ka Yoonie Mwab wordt door zangeres Jacqueline Govaert gezongen in het Simlish, de speciale taal van de Sims.

2007

Krezip De leden van Krezip zijn 'ambassadeurs van de vrijheid' en vliegen in die hoedanigheid op 5 mei per helikopter van de Koninklijke Luchtmacht langs enkele bevrijdingsfestivals. Het vierde album Plug It In (mei) laat een heel ander geluid horen. Op de plaat is de band sterk beïnvloed door Britse en Amerikaanse pop uit de jaren tachtig zoals Blondie, The Eurythmics en New Order. Toetsen staan in het totaalgeluid meer op de voorgrond dan de gitaren. De liedjes zijn onder meer in Zweden geschreven met gitarist Felix Rodriguez en toetsenman Jesper Anderberg van The Sounds en in Brussel opgenomen door de Zweedse producers Adel Dahdel en Peter Mansson. Krezip wordt door afzegging van de Britse zangeres Amy Winehouse op het laatste moment toegevoegd aan het programma op de tweede dag van Pinkpop. De groep speelt op het John Peel Podium. De derde single van het album Plug It In is de ballad All My Life (oktober). Krezip treedt 3 oktober op tijdens het concert Friends For War Child in Ahoy' te Rotterdam. Het concert wordt 4 november uitgezonden op televisiezender Nederland 3. 29 december viert de band het tienjarig bestaan met een show in de Heineken Music Hall.

2008

Jaqueline Govaert levert een gastbijdrage in het nummer I Would Stay op het album The Original (maart) van Beef. Op donderdag 2 oktober maakt Krezip bekend na elf jaar uit elkaar te gaan. 'Het is nu tijd om op eigen benen te staan. Een nieuw leven start', aldus de band. Krezip neemt afscheid met een compilatiealbum met daarop alle singles, inclusief de laatste single Go To Sleep (oktober). Op 13 november start de band een laatste clubtournee.

Beef!

2009

Krezip in 2009 Op 5 maart krijgt Krezip een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in Hilversum. De Gouden Harpen worden jaarlijks toegekend aan artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Krezip wint op 22 maart ook de Edison Pop Oeuvreprijs 2009 als beloning voor de prestaties in de afgelopen twaalf jaar. Voorzitter van de vakjury Leo Blokhuis omschrijft Krezip in het juryrapport als volgt: 'Geen band is in Nederland zo hartelijk omarmd door het grote publiek als Krezip. Van een onzekere, beginnende groep tot een sterk en doeltreffend collectief, Krezip is altijd met een onverwoestbare charme dichtbij haar fans gebleven.' Op 23 april, tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, is Krezip winnaar in de categorieën Beste Band en Beste Artiest Pop. Onverwachts staat Krezip 1 juni op het hoofdpodium van Pinkpop als vervanger van Depeche Mode. Een van de liedjes die de band speelt is dan ook een versie van Depeche Mode's hit Just Can't Get Enough. Het allerlaatste optreden van Krezip, op 27 juni in de Heineken Music Hall te Amsterdam, wordt live op televisie uitgezonden door omroep BNN op Nederland 3. Gitarist JanPeter Hoekstra vindt een nieuw onderkomen bij The Sheer. Bassist Joost van Haaren en drummer Bram van den Berg vormen de nieuwe ritmesectie van VanVelzen. Vanaf oktober speelt Annelies Kuijsters toetsen in Agua de Annique. Volgens gegevens van de organisatie SoundAware is de single Sweet Goodbyes dit jaar 4691 keer te horen op de landelijke publieke en commerciële zenders en daarmee in 2009 het meest gedraaid op de Nederlandse radiostations.

Agua de Annique The Sheer VanVelzen

2010

2 juli verschijnt de single Overrated als voorproefje van het eerste soloalbum van Jacqueline Govaert.

Jacqueline Govaert

2012

Joost van Haaren, Bram van den Berg en JanPeter Hoekstra vormen samen met de Britse zanger Michael Devlin de rockband Guild Of Stags en brengen daarmee de single Hit n’ Miss uit. Van Haaren dubbelt daarnaast in The Jacks.

Guild Of Stags The Jacks

2019

De band komt weer bij elkaar voor een optreden op Pinkpop. In oktober volgen drie uitverkochte concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. Daar lanceren ze tot ieders verrassing een nieuw album.

Discografie Krezip

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Krezip

Audio/Video Krezip

Video Krezip

Het prille begin
Het prille begin
Krezip
Krezip
Rockacademie
Rockacademie
Het creatieve proces
Het creatieve proces
I Would Stay
I Would Stay
De roes
De roes
You Can Stay
You Can Stay
Pinkpop
Pinkpop
Writers block
Writers block
Complete Interview
Complete Interview
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rockacademie

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer