Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

L'ATTENTAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

L'Attentat

Periode

1981 - 1997

Genre

rock'n'roll

L'Attentat

In de jaren tachtig en negentig actieve Amsterdamse rock & roll-band met een geduchte reputatie in het clubcircuit.
Volledige biografie...

Bezetting

Arjen Huisman   basgitaar
Henk Jonker   drums
Allard Jolles   gitaar, zang

Overige muzikanten

Daan Akkerman   gitaar
Jan Andriessen   gitaar
Ludo Wiegerinck  
Peter Claessens   synthesizer, zang
Willy Demacker   drums

Genoemd in de biografie van

1983   Claw Boys Claw
1985   Claw Boys Claw
1985   Kobus Gaat Naar Appelscha
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie L'Attentat

In de jaren tachtig en negentig actieve Amsterdamse rock & roll-band met een geduchte reputatie in het clubcircuit.

1981

De Suspenders fungeren als kweekvijver voor L'Attentat. Deze punkformatie uit de hoofdstad levert in de personen van Daan Akkerman (gitaar), Allard Jolles (gitaar), Gerard Kortooms (bas) en Willy Demacker (drums) maar liefst vier leden voor L'Attentat. Vinyl-popjournalist Peter Claessens (zang, synthesizer) completeert het gezelschap en bedenkt de naam voor de band, die in september van start gaat.

1983

In het voorjaar ruimt Claessens het veld omdat Jolles en Akkerman de muzikale richtingenstrijd in hun voordeel beslissen. In L'Attentat blijkt geen plaats te zijn voor postmodernismen, wel voor rock & roll. Jolles treedt nu ook als zanger op. Hij staat voorjaar '83 tevens aan de basis van Claw Boys Claw (zie Claw Boys Claw). In deze Amsterdamse rockformatie drumt Jolles. Door het instant-succes van Claw Boys Claw is er voor L'Attentat een tijdlang slechts een plaats op het tweede plan.

Claw Boys Claw

1984

In eigen beheer brengt L'Attentat zijn eerste single Swim uit.

1985

In mei verlaat Jolles Claw Boys Claw om zich volledig op L'Attentat te richten. Gelijktijdig verschijnt op Hipcat het debuutalbum Shamrock, een ongepolijste plaat met niet altijd even handige teksten, cowpunk en als moerassig omschreven rhythm & blues. Fred Kienhuis (zie Jack Of Hearts) is van de partij als gastgitarist en co-producer.

Fred Kienhuis

1986

Het tweede album King Of The Neighbourhood, geproduceerd door Thé Lau (zie The Scene), laat een koerswijziging horen richting rockabilly en rock & roll. De plaat wordt binnengehaald als een grote stap vooruit in vergelijking met Shamrock. Na de release van King Of The Neighbourhood gaat L'Attentat twee weken voor optredens naar Polen. Ook worden Berlijn (twee concerten) en Wenen (een concert) bezocht. In totaal geven de Amsterdammers zo'n honderd optredens, waarbij ook eens in de zoveel weken België wordt aangedaan.

Thé Lau

1988

L'Attentat in 1988 Op Top Hole verschijnt het mini-album Heartbreaking Stories, de eerste van twee platen waarop de bandleden zich bedienen van Amerikaanse pseudoniemen: Jolles heet ineens Al Jones en Akkerman noemt zich Dan Ackerman. Kortooms en Demacker zijn van het toneel verdwenen. Hun plaatsen worden ingenomen door twee Texelaren, te weten bassist Arjen Huisman (alias James D. Casalini) en drummer Henk Jonker (alias Hank 'Tex' Younger, ex-gitarist van Tröckener Kecks). Het album, geproduceerd door Thé Lau, bevat country & western, rhythm & blues, blues & boogie en rock & roll. Tijdens de concerten die volgen op de release van Heartbreaking Stories is gitarist Jan Andriessen van de partij en ontpopt Jolles zich als een quizmaster. Een juist antwoord uit het publiek resulteert in bier. Ludo Wiegerinck (ex-Landlords) maakt als gitarist zijn opwachting.

Thé Lau Tröckener Kecks

1989

De mini Hell Or High Water, in twee dagen opgenomen, bevat representatieve covers van ZZ Top (She Loves My Automobile) en Status Quo (You Don't Own Me). Akkerman stapt in het najaar op.

1990

In het voorjaar staat de band vaak op de Nederlandse podia. In oktober verschijnt na een vertraging van een half jaar Making It Up, de eerste cd van L'Attentat. Acht nieuwe songs, variërend van de good time rock & roll van de Slumbers-cover Barrels Of Love tot het rootsy Go To The One You Love, worden vergezeld van een dozijn nummers van de mini-elpees Heart-breaking Stories en Hell Or High Water.

1992

L'Attentat heeft inmiddels een fanclub van honderd leden. De verkoop van het plaatwerk ligt rond de duizend exemplaren. In het voorjaar verschijnt Big Love Time, een afwisselend rock & roll-album met akoestische instrumenten. Op banjo is Huisman te horen. Jolles fungeert als pianist. Jolles produceert Three Cats In A Row van het Zwolse rockabilly-trio Rumble Cats. Eerder is hij als producer actief voor Claw Boys Claw, Kobus Gaat Naar Appelscha, The Paranoiacs, Klinkhamer, The Spanks, Ze Noiz en The Slumbers. In het najaar staat L'Attentat tien keer op het podium. Zonder gitarist Wiegerinck die in de zomer is afgehaakt wegens 'geen zin meer'. Jolles kwalificeert zijn muziek nu als harde, snelle en simpele rock & roll, drie keer zo vlug gespeeld als de muziek van The Fabulous Thunderbirds.

Claw Boys Claw Klinkhamer Kobus Gaat Naar Appelscha The Rumble Cats

1993

Jolles produceert in december Southern Comfort, het derde album van Rumble Cats.

The Rumble Cats

1997

L'Attentat mag zich sinds 1994 wat de optredens betreft in een comateuze situatie bevinden, als componist zit Jolles niet stil. Hij heeft voldoende nummers geschreven voor een album en is op zoek naar een platenfirma die het materiaal wil uitbrengen.

2000 - 2005

Allard Jolles speelt inmiddels in de door gitaren overheerste groep Koster waarvan in 2003 het album Paparazzi Stake Out verschijnt. Daarnaast is hij actief als architectuurhistoricus en zit hij in die hoedanigheid in de redactie van het jaarboek Architectuur In Nederland.

Koster

Discografie L'Attentat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's L'Attentat

Audio/Video L'Attentat

Video L'Attentat

L'Attentat - everything
L'Attentat - everything
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
L'Attentat - everything

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer