Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LA PAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

La Pat in 2008

Periode

1963 - heden

Genre

chanson

Online

Officiële website

La Pat

Opvallende zangeres die in het theatercircuit de titel glamourkoningin krijgt opgespeld door haar barokke en groteske shows gebaseerd op het vooroorlogse Berlijnse nachtclubleven. Na een aantal jaren prefereert zij de muziek boven het uiterlijk vertoon en verkiest een steeds sober wordende aanpak waarmee haar optredens winnen aan intimiteit.
Volledige biografie...

Bezetting

Patty Trossèl   zang

Overige muzikanten

Peter van Hintum   piano
Robert van der Tol   achtergrondzang, arrangeur, gitaar

Genoemd in de biografie van

1982   Evert Nieuwstede
1985   Frank van der Weij

Biografie La Pat

Opvallende zangeres die in het theatercircuit de titel glamourkoningin krijgt opgespeld door haar barokke en groteske shows gebaseerd op het vooroorlogse Berlijnse nachtclubleven. Na een aantal jaren prefereert zij de muziek boven het uiterlijk vertoon en verkiest een steeds sober wordende aanpak waarmee haar optredens winnen aan intimiteit.

1980

Op zeventienjarige leeftijd is Patty Trossèl (Sassenheim, 1963) een van de twee zangeressen van de new wave-groep To-Lips. Tijdens een optreden in de Amsterdamse discotheek Mazzo maakt de band genoeg indruk om uitgenodigd te worden door twee rijke Colombianen voor een aantal optredens in Bogota. Een tweede uitnodiging volgt en de band vertrekt opnieuw naar Zuid-Amerika, deze keer voor een maand. Daarop verlaat Patty de groep om zich op haar eigen carrière te richten, die ze op de kleinkunstacademie al in gang weet te zetten.

To-Lips

1986

Met behulp van Tosca Nifterink, de vrouwelijke helft van het duo Theo en Thea, wordt de theaterformatie La Pat opgericht met Trossèl als vocaliste en componiste. De act is opgezet als stageproject maar is zo succesvol dat de negen studenten besluiten bijeen te blijven. Zij krijgt hiervoor zelfs de Pisuisse Prijs aangeboden, een jaarlijkse prijs voor meest belovende leerling van de kleinkunstacademie. Ze bedankt echter voor de eer omdat volgens haar de prijs de stemming op school verpest. Daarna volgt een aantal succesvolle tournees waarbij Trossèl uitgroeit tot een opvallende verschijning binnen de theaterwereld. In haar shows heeft ze lak aan genre-afbakeningen of taalgrenzen. Centraal staat de muzikale en theatrale extravaganza in de stijl van het voor-oorlogse Berlijnse nachtclubcabaret, het Franse chanson, Amerikaanse jazz en zuidelijke romantiek. Trossèl zingt afwisselend in het Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Hongaars en Turks waarbij het meer gaat om het muzikale effect dan om de werkelijke inhoud van de tekst. Omdat zij put uit het repertoire van de Duitse diva's Zarah Leander en Marlene Dietrich, krijgt Trossèl al snel het stempel femme fatale opgedrukt.

1989

Aan het eind van het jaar verschijnt de debuut-cd Eine Frau Für Die Liebe die liedjes bevat van de gelijknamige theater-show die vlak daarna haar première beleeft.

1990

Naast het optreden in Ein Frau Für Die Liebe componeert Trossèl liedjes voor het duo Theo en Thea (Arjan Ederveen en Tosca Niterink) en schrijft ze de muziek voor de speelfilm Theo & Thea En De Ontmaskering Van Het Tenenkaasimperium. De extravagante shows geven haar het imago van glamourkoningin van het theatercircuit en na enige tijd is de zangeres dat moe. De groep La Pat wordt uitgedund om zodoende de muziek nadrukkelijker uit te doen komen dan het barokke en groteske van haar shows. Ze begint zich te interesseren voor het klassieke aspect van de zangkunst en zet zich aan het schrijven van een opera.

1991

In deze periode gaat de door Trossèl in samenwerking met Indira Nicolina en pianist Peter van Hintum geschreven Italiaanstalige opera La Gabbia d'Oro (De Gouden Kooi) in première in het Amsterdamse Concertgebouw. De pers vergelijkt haar indrukwekkende altstem met Kathleen Ferrier en Zarah Leander. Op de cd La Gabbia d'Oro wordt producer Frank van der Weij bijgestaan door Greg Cohen, bekend van zijn werk met Tom Waits. Onder begeleiders Maurice Horsthuis (altviool), Sarah Stiles en Elisabeth Perry (viool) en Sarah Homer (saxofoon, klarinet). De tracks Heaven en Terra Bella worden opgenomen in Los Angeles en geproduceerd door Frederic Myrow die onder meer violist Richard Greene en saxofonist Ray Pizzi bij het project betrekt. Martin Kibbee (Little Feat) schrijft de tekst voor de single Heaven. De cd onderscheiden met een Edison.

1993

In een periode van relatieve stilte en tijd van bezinning tourt de zangeres door het land met een aantal sobere en ingetogen try-outs, slechts begeleid door pianist Peter Hintum.

1994

Trossèl houdt zich bezig met projecten voor televisie. Ze schrijft de muziek voor de documentaire De Passanten en neemt een videoclip op voor het programma De Nieuwe Jas van Toon Hermans waarin ze het liedje Petit Café Chez Barbara zingt.

Toon Hermans

1995

Op Nieuwjaarsdag geeft Trossèl een concert met het Nederlands Blazers Ensemble. Ook maakt ze met Tosca Niterink een serie sprookjes voor de VPRO waarin ze als hoofdrolspeelster haar eigen liedjes zingt. Daarna gaat haar nieuwe theaterproduktie in première, Witchwaltz, waarvan de gelijknamige registratie in eigen beheer wordt uitgebracht. Het programma is overwegend Engelstalig, is soberder van aanpak en heeft een gangbaarder repertoire. Het programma, voor Trossèl een probeersel om uit te zoeken of ze het nog leuk vindt, krijgt lovende kritieken en wordt betiteld als een van de belangrijkste gebeurtenissen van het theaterseizoen.

1996

Op 27 september vindt in Amsterdam de première plaats van het Nederlandstalige programma Gevleugelde Donna. De muziek is voor het overgrote deel geschreven door Trossèl, de teksten zijn van de hand van Indira Nicolina en de arrangementen van gitarist Robert van der Tol (ex-Media). De zangeres haalt naar eigen zeggen geen inspiratie uit anderen, werkt intuïtief en staat met haar producties op zichzelf zonder in een hokje geduwd te kunnen worden. Gevleugelde Donna is derhalve een ode aan de vrouw en de vrijheid in haarzelf. Het programma is in vergelijking met voorafgaande shows in uiterlijk vertoon behoorlijk teruggebracht. Ook verschijnt de gelijknamige cd, deze keer geen uitvloeisel of evaluatie van de theatershow, maar een volwaardig op zichzelf staand album.

Media

1997 - 2002

La Pat verhuist naar de Verenigde Staten en woont enige tijd in Hollywood. Vervolgens reist ze naar India op zoek naar spiritualiteit. De inspiratie die ze daar opdoet verwerkt ze in een liederencyclus.

2003

Het album Lotusfeet is geïnspireerd door de mystieke teksten die La Pat tegen is gekomen tijdens haar verblijf in India. Ze brengt de cd in eigen beheer uit onder de naam Patty Trossèl. Begeleid door Bert van den Brink (grand-piano, accordeon, whistle), Marcel van de Beeten (zang) en Ton Trossèl (viool) speelt Patty Trossèl na zeven jaar afwezigheid weer in de Nederlandse theaters. De tournee begint in juni op De Parade.

Bert van den Brink

2007

Het programma Erinnerung bevat overwegend Duitstalige liederen, voornamelijk gebaseerd op teksten van Rainer Maria Rilke. Trossèl begeleidt zichzelf op piano en wordt bijgestaan door zangeressen Sally Mometti, Indira Nicolina en Susanne Mateysen en violist Ton Trossèl.

2008

La Pat met accordeon Het album Erinnerung (april) bevat twaalf composities naar gedichten van Rainer Maria Rilke en Elske Lasker-Schüler. Patty Trossèl speelt zelf piano en accordeon en wordt deels vocaal bijgestaan door de zangeressen Suzanne Mateysen en Sally Mometti.

2009

Vanaf 20 maart doet La Pat nog een kleine voorjaarstournee met Erinnerung, bijgestaan door Mateysen, Mometti en Ton Trossèl. De serie optredens eindigt op 30 mei in Utrecht.

2010

La Pat in 2010 In het theaterseizoen 2010-2011 gaat La Pat samen met pianist Leo Bouwmeester op tournee met Charmer Of Souls. Het duo vertolkt werk van onder anderen Gabriel Fauré, Gustav Mahler, Johannes Brahms, Bertolt Brecht, Henry Purcell, Georg Friedrich Händel en Ástor Piazzolla. De tournee gaat 25 september van start in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. De compilatie The Best Of La Pat: Part 1 (oktober) bevat een door Patty Trossèl persoonlijk samengestelde selectie van nummers van haar eerste drie albums.

2011

Tot eind mei verzorgt La Pat nog enkele theateroptredens in het kader van Charmer Of Souls. Pianist Leo Bouwmeester moet om gezondheidsredenen afhaken en wordt bij deze concerten vervangen door Bert van den Brink. Het laatste optreden van de tournee vindt plaats op 29 mei in de Kleine Komedie te Amsterdam. Zondag 11 september treedt de zangeres op tijdens de Rilke-dag, een onderdeel van het kunstenfestival Watou 2011 in het Belgische dorp Watou.

Discografie La Pat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's La Pat

Audio/Video La Pat

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer