Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAJOS VERES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1912 - 1981

Genre

viool, wereldmuziek, zigeunermuziek

Lajos Veres

Hongaarse zigeunerviolist en orkestleider, beroemd in het Nederlandse uitgaanscircuit van de jaren dertig tot zestig van de twintigste eeuw.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1968   Shocking Blue

Biografie Lajos Veres

Hongaarse zigeunerviolist en orkestleider, beroemd in het Nederlandse uitgaanscircuit van de jaren dertig tot zestig van de twintigste eeuw.

1912 - 1934

Lajos Veres, wordt in 1912 geboren in Hongarije in een muzikale zigeunerfamilie. Op zijn vijfde jaar krijgt hij zijn eerste vioollessen, maar hij leert de kunst vooral door kijken en luisteren naar zijn vader. Zijn muzikale carrière begint op z'n veertiende als hij moet invallen voor zijn zieke vader in diens orkest. Twee jaar lang blijft hij in het orkest, vervolgens trekt hij van plaats naar plaats in Hongarije. Hij heeft de ambitie een uitstekend violist en vaardig orkestleider te worden en gaat studeren aan het conservatorium van Boedapest. Op z'n negentiende is Veres een bekend eerste violist en orkestleider, vanaf 1921 leidt hij zijn eigen orkest in het befaamde café-restaurant Ostende in Boedapest, en een jaar later maakt hij zijn eerste plaat.

1935 - 1950

Radiostations in binnen- en buitenland draaien Veres' plaat regelmatig, wat hem veel bekendheid oplevert, ook buiten Hongarije. In 1935 komt hij met een orkest van zes muzikanten voor het eerst naar Nederland, voor optredens in Rotterdam. Hij is van plan na het seizoen weer naar Hongarije terug te keren, maar de ontvangst door publiek, pers en omroepen is zo enthousiast dat hij besluit zich in Nederland te vestigen. Hij ervaart de verhouding met het publiek hier als veel persoonlijker dan in Duitsland, Frankrijk of Engeland. Vanuit Nederland vertrekt hij jaarlijks een paar maanden voor buitenlandse optredens en tournees. Veres trouwt met een Nederlandse vrouw met wie hij drie dochters krijgt. Ilonka, de oudste, studeert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, dochter Mariska wordt zangeres en verwerft later wereldwijde bekendheid met de popgroep Shocking Blue. Lajos Veres speelt, zoals de meeste gevestigde zigeunermuzikanten in Nederland, veel Hongaarse muziek, afgewisseld met wat Roemeens en Russisch repertoire. Dit in tegenstelling tot zijn collega, de Roemeen Gregor Serban (zie aldaar), die vooral muziek uit zijn geboorteland Roemenië speelt, aangevuld met Russische melodieën. Lajos Veres maakt indruk met de enorme omvang van zijn repertoire, zijn improvisatievermogen en het gevoel dat hij in zijn spel legt.

Shocking Blue

1951 - 1981

In de jaren vijftig verzorgt Veres in Nederland een eigen radioprogramma, waardoor hij tot in de uithoeken van het land bekend wordt. Overal waar hij optreedt heeft hij veel succes. Als de zigeunermuziek rond 1970 aan populariteit begint in te boeten, blijft Veres toch proberen met muziek maken zijn brood te verdienen. Hij vormt een duo met zijn dochter,pianiste Ilonka, en speelt tot een jaar voor zijn dood zijn imposante orkestrepertoire met alleen pianobegeleiding. In 1981 overlijdt hij aan kanker. Lajos Veres ligt begraven op de Katholieke Begraafplaats Sint Petrus Banden in Den Haag.

Discografie Lajos Veres

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lajos Veres

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer