Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAURA FYGI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Laura Fygi

Periode

1955 - heden

Genre

chanson, jazz, pop, zang

Online

Officiële website

Laura Fygi

Exotisch ogende zangeres die zich na de sexy hoezenpoezenpop van Centerfold weet te ontwikkelen tot een gerespecteerd vertolkster van de betere easy listening pop.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Juan van Emmerloot   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1960   Willem Duys
1975   Juan van Emmerloot
1988   Glenn Gaddum sr.
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Laura Fygi

Exotisch ogende zangeres die zich na de sexy hoezenpoezenpop van Centerfold weet te ontwikkelen tot een gerespecteerd vertolkster van de betere easy listening pop.

In bezetting van

Backlot   zang
Centerfold   zang
Terra   zang

1980 - 1982

Al op jonge leeftijd blijkt de exotisch ogende Laura Fygi (Amsterdam, 27 augustus 1955), dochter van een Nederlandse vader en een Egyptische moeder, over zangkwaliteiten te beschikken. Haar ouders stimuleren haar en al op jonge leeftijd krijgt Fygi zangles. Als ze met haar ouders van Amsterdam naar Montevideo in Urugay verhuist komt ze in aanraking met Zuidamerikaanse muziek en jazz. In 1980 verhuist Fygi terug naar Nederland en begint ze te werken aan een professionele zangcarriere. Samen met het producersduo Richard Debois en Peter van Asten vormt ze de groep Terra. De singles van de groep zijn echter geen succes.

Terra

1983

De eerste successen volgen in 1983 als ze toetreedt tot het damestrio Centerfold. Daarmee geniet ze (inter)nationale bekendheid en scoort ze een aantal hits.

Centerfold

1991

Laura Fygi Minus één van de Centerfold-dames, maar mét voltallige band begint Fygi de groep The Backlot. Nog voordat het debuutalbum wordt uitgebracht doet Mercury Fygi een aanbod voor een solo-album. Fygi maakt een album met jazzy stukken getiteld Introducing...Laura Fygi. Ruud Jacobs verzorgt de productie en bekende muzikanten als Toots Thielemans, Phillipe Cathérine en Peter Ypma verlenen medewerking. Het album wordt enthousiast ontvangen door pers en publiek en wordt bekroond met een Edison. In Nederland worden er meer dan 50.000 exemplaren van dit album verkocht. Als een track van haar debuutalbum gebruikt wordt voor een Japanse soapserie verkoopt ze in dat land maar liefst 70.000 stuks van de cd.

1992

Laura Fygi In november brengt Fygi een nieuw album uit Bewitched. Ook dit album wordt geproduceerd door Ruud Jacobs en bevat stukken van onder andere Nat King Cole, Juliette Gréco en Johnny Griffin. De verkoop is wederom goed. Ondertussen wordt Laura moeder van zoon Mitchell. Het succes in Azië breidt zich uit tot Hongkong, Sjanghai, Kuala Lumpur en Indonesië.

1994

Laura Fygi Het album The Lady Wants To Know verschijnt. Deze cd heeft een latin feel. De single Each And Everyone is een cover van Everything But The Girl. Een uitgebreide theatertoernee met professionele band bestaande uit jazzmusici als Jan Menu, André Power en Hans Vrooman is zeer succesvol. Fygi's tweede zoon Roger wordt geboren.

1995 - 1996

Laura Fygi Het album Turn Out The Lamplight verschijnt in december. Op dit album kiest Fygi voor moderner materiaal van onder meer Paul Simon, Lionel Ritchie en Stevie Wonder. In Nederland valt de verkoop tegen, ondanks een succesvolle theatertour. In Japan is het succes onverminderd. Ze doet daar een concerttournee. In maart zendt de TROS een registratie uit van haar concert in Carré te Amsterdam en in juli is ze te zien op het North Sea Jazz Festival. Ze wordt voor de derde keer moeder, ditmaal van een dochter Rachel, vernoemd naar haar overleden moeder.

1997

Laura maakt het album Watch What Happens, dat geheel bestaat uit werk van de Franse componist/arrangeur Michel Legrand.

1998

In mei doet Laura Fygi een poging een Amerikaanse doorbraak te forceren. Ze huurt het Amsterdamse Carré af, contracteert het Metropole Orkest en laat Michel Legrand overkomen. Het Amerikaanse televisiestation PBS wordt ingehuurd om het evenement vast te leggen op video en uit te zenden. Het hele evenement kost 2 ½ ton en wordt door Fygi uit eigen zak betaald. In oktober verschijnt de cd Live met een registratie van het concert.

1999

Vanaf 1 maart wordt het Carré-concert in delen uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Eind ’99 neemt Fygi een nieuw, latin-getint album op.

2001

Het door Henk Jan Smits en Haro Slok geproduceerde album Change bevat jazzy luister- en popliedjes.

2003

Live At Ronnie Scott's, het tweede live-album van Laura Fygi, ligt vanaf 12 mei in de winkels. De plaat is in maart 2002 opgenomen in het legendarische jazzcafé te Londen, waar Fygi, als eerste Nederlandse vocaliste ooit, een week lang op het podium stond. Centraal op het album staat Laura's voorliefde voor het American Songbookgenre. Op 12 juli staat Fygi in de PWA Zaal tijdens North Sea Jazz.

2004

Eind januari verschijnt de DVD Laura Fygi Live At The North Sea Jazz. Naast een registratie van het optreden bevat het schijfje ook een blik achter de schermen. Laura Fygi levert een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat € 6,50 naar een Unicef-project. Met haar vaste begeleidingsband neemt Fygi The Very Best Time Of Year, een kerstalbum met een Braziliaans tintje, geproduceerd door Ruud Jacobs. Naar aanleiding van de plaat volgt een succesvolle tournee door Brazilië.

2006

De zangeres viert haar vijftienjarig jubileum als soloartieste.

2007

Laura Fygi Eind april verschijnt het Franstalige album Rendez Vous. De cd bevat composities van o.a. Cole Porter, Django Reinhardt, George Gershwin, Kurt Weill, Thelonius Monk, Duke Ellington en Glenn Miller. Het afsluitende nummer is Dansez Maintenant, een duet met Dave.

Dave

Discografie Laura Fygi

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Laura Fygi

Audio/Video Laura Fygi

Video Laura Fygi

Laura Fygi - For Me Formi...
Laura Fygi - For Me Formidable
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Laura Fygi - For Me Formidable

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer