Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEE TOWERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden in Avro's Service Salon, 1991 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

23-03-1946 - heden

Genre

MOR, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Len Hauser

Lee Towers

De naam van Lee Towers is in Nederland vooral verbonden aan de evergreen 'You'll never walk alone'. Zijn zang doet denken aan Frank Sinatra, Tony Bennett en Elvis Presley in zijn Las Vegas dagen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1953   Forrest
1960   Willem Duys
1970   Gerard Stellaard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lee Towers

De naam van Lee Towers is in Nederland vooral verbonden aan de evergreen 'You'll never walk alone'. Zijn zang doet denken aan Frank Sinatra, Tony Bennett en Elvis Presley in zijn Las Vegas dagen.

1961

De op 23 maart 1946 in Bolnes (gemeente Ridderkerk) geboren Leen Huyzer begint zijn zangcarriere in The Swallows (later Jumping Dynamites, nog later Smash).

Smash

1971

Als Len Hauser maakt de dan alsonderhoudsbankwerker bij scheepswerf Boele Bolnes werkzaam zijnde Leen zijn eerste soloplaat.

1975

Lee Towers zingt zijn eerste hitsingle It*s Raining In My Heart, geschreven door Wally Tax, in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys.

Wally Tax Willem Duys

1976

Het tweede album It's Raining In My Heart verschijnt. De single You'll Never Walk Alone is goed voor een top 10 hit. De albums bevatten voornamelijk covers en verwijzen voornamelijk naar 'crooners' als Frank Sinatra en Tom Jones.

1982

De zanger die inmiddels een nationale verschijnig is door zijn bril en elleboogbeweging, start een jaarlijks terugkerende reeks 'Gala of the Year'-optredens in het Rotterdamse Ahoy', een voor Nederlandse begrippen uniek initiatief. Deze naar Las Vegas-voorbeeld gemaakte shows trekken jaar na jaar volle zalen, en zijn een dankbaar voorbeeld voor de shows van Anita Meyer, André Hazes en Rene Froger in de jaren '90. Er wordt later in zijn carriere zelfs een standbeeld van Lee Towers in Ahoy' geplaatst.

André Hazes Anita Meyer René Froger

1984

Met zijn Gala Of The Year op 15 en 16 oktober is Lee Towers de eerste Nederlandse artiest die twee concerten achter elkaar geeft in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy'. De muzikale begeleiding is van het London Studio Orchestra onder leiding van Jerry van Rooyen. De groep van Hans Vermeulen zorgt voor achtergrondvocalen en het ballet is van Penney de Jager.

Penney de Jager

1986

Towers scoort enkele hits met duetten met Anita Meyer uit zijn live-shows.

Anita Meyer

1992

Een Nederlandstalig liedje over milieuvervuiling, samen opgenomen met tv-programmamaker Bart de Graaff en geschreven en geproduceerd door Pierre Kartner, wordt een hit.

Bart de Graaff Pierre Kartner

1994

Op oudejaardsavond ontsnapt Towers ternauwernood aan een hotelbrand tijdens een feest in Antwerpen. Zijn vrouw Laura raakt gewond. De zanger wordt geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

1995

Voor het album Lee Towers Sings Elvis krijgt de zanger van de erven Presley een Graceland Award.

1997

Met de meidengroep Exposure brengt hij een danceversie uit van zijn oude hit I Can See Clearly Now, die de top 100 haalt.

Exposure

1998

Als Feijenoord-aanhanger neemt Lee Towers het als voorproefje op het komende landskampioenschap bedoelde nummer Mijn Feijenoord op. Het nummer komt niet verder dan de tipparade

1999

Lee Towers treedt nog altijd met succes op, onder meer met andere Nederlandse sterren als Anita Meyer. In verband met het milleniumprobleem zegt Towers het gala-concert dat voor 31 december gepland staat af. Dit 25-jarige jubileumconcert wordt verplaatst naar oktober 2000. Leen slaat met het album Country Roads een nieuwe weg in. Zoals de naam al doet vermoeden is het een country plaat geworden. De zanger geeft aan dat hij al jaren een album in deze stijl wilde maken, maar dat de platenmaatschappij er pas in 1999 de tijd rijp voor achtte. De productie is in handen van Jan Rietman en Ruud Hermans en bevat naast Nederlandse sessiemuzikanten bijdragen van de Canadese countryband South Mountain. Het album komt in september binnen op de vijfde plaats in de album top 100. Via een kort geding eist Towers de internetdomeinnaam www.leetowers.com op van het bedrijf Euro Partners Informatici in Den Bosch. Het bedrijf heeft de naam in Amerika laten registreren in de hoop het aan de zanger door te kunnen verkopen.

Anita Meyer Jan Rietman Ruud Hermans

2000

Lee Towers treedt aan op het uit de campingoptredens van Normaal voortgekomen Oerkracht festival. Gezien de verdere programmering is Towers een vreemde eend in de bijt. Behalve Normaal spelen ook Uriah Heep, Alice Cooper en Canned Heat. Lee Towers kondigt aan het wat rustiger aan te willen doen. Zijn Gala Of The Year van dit jaar zal het laatste zijn. Platen zal hij wel blijven maken. De voorbereidingen op het eerstvolgende laten niet lang op zich wachten en beginnen nog voor het laatste gala van de zanger. De nieuwe cd krijgt als titel For Soul Members Only en zal een aantal klassieke Motown-hits bevatten. Dat zijn er nogal wat en daarom laat Towers het publiek meestemmen via zijn website. Tijdens het eerste gala-concert in Ahoy' wordt de zanger geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder ontving hij de Wolfert van Borselenpenning voor zijn inzet voor Rotterdam. Lee Towers heeft een rol in de muzikale comedy Babs, een film van Brigitte Kaandorp.

Brigitte Kaandorp

2001

Op 23 maart, zijn verjaardag, wordt in de hal van Ahoy' een borstbeeld van Lee Towers onthuld.

2002

Lee Towers werkt aan een jazz-cd. Het idee voor de plaat is ontstaan naar aanleiding van de concerten die de zanger zowel in 2001 als dit jaar heeft gegeven tijdens het Zuiderpark Jazzfestival. In augustus speelt de zanger met een bigband onder leiding van trompettist Michael Varekamp. Lee Towers wordt benoemd tot ambassadeur van de Rotterdamse haven. In december staat de zanger tien keer in theater Luxor met de show Harbour Lights waarin hij ondermeer het loflied Rotterdam Is The City zingt en wordt bijgestaan door stadgenoten Loes Luca, Anita Meyer, Jules Deelder en Gerard Cox. Op de laatste dag is zelfs voormalige president van de Verenigde Staten Bill Clinton aanwezig voor wie Lee Towers speciaal Neil Diamond's America zingt. In zijn begeleidingsband speelt o.a. pianist Glenn Corneille.

Anita Meyer Gerard Cox Glenn Corneille Jules Deelder

2003

Voor het album My Port Of Rotterdam ontvangt Lee Towers eind december in het Luxortheater een gouden plaat.

2004

Op 8 januari doet Lee Towers tijdens de Elvis Second To None Party in een uitverkocht Paradiso samen met enkele andere Nederlandse artiesten een speciaal optreden met The TCB band, de originele band van Elvis Presley. Towers' 46ste album My Favourites komt in het voorjaar uit bij Princess Records. De plaat bevat nummers van onder anderen Roger Whittaker, Neil Diamand, Ottis Redding en Brian Wilson.

2006

Lee Towers zingt het titelnummer Treat Yourself To Luxury op de promotie-cd ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Rotterdam Airport.

2007

Onder de optredens dit jaar enkele in filialen van Holland Casino. Daarnaast staat Lee Towers op de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht, de open dag van Feyenoord, de Port Of Rotterdam Tournament en in de RAI. De zanger is eregast tijdens Topppers In Concert in de Amsterdam ArenA.

Toppers

2008

Vanaf januari reist Lee Towers samen met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht door het land met Hollywood In Concert. Tijdens dit programma worden bekende filmhits vertolkt. Tijdens de optredens in Den Haag, Rotterdam en Breda wordt de zanger terzijde gestaan door Anita Meyer.

2011

Ter gelegenheid van zijn 35-jarige artiestenjubileum treedt Lee Towers op 1 november nog een eenmaal met een soloprogramma op in Ahoy’ Rotterdam. Het is zijn 51ste optreden in het sportpaleis. Al zijn hits en Ahoy’-hoogtepunten komen tijdens het galaconcert voorbij. Speciaal voor zijn laatste One Night Only wordt de zanger muzikaal bijgestaan door het Metropole Orkest, de Jody's Singers en enkele speciale gasten, zoals Pia Douwes, Joke de Kruijf, Marleen van der Loo en Anita Meyer.

2012

Lee Towers doet 30 en 31 maart zijn vertrouwde Ahoy’ aan als onderdeel van het programma Musical Classics. Eind april staat hij er weer, ditmaal in het kader van de Nacht van Oranje. De zanger levert een gastbijdrage op de carnavaleske single Ga Door van Johnny Gold en is ook te zien in de bijbehorende videoclip. De single komt in mei uit in het kader van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Op 11 augustus is de zanger te zien op Dutch Valley, een groots aangepakt zomerfestival in Spaarnwoude.

2013

Op 27 januari gaat tijdens het International Film Festival Rotterdam de 93 minuten durende documentaire Lee Towers, The Voice Of Rotterdam in première. Regisseur Hans Heijnen heeft de film gemaakt in opdracht van RTV Rijnmond en het NTR-programma Het Uur Van De Wolf. Lee Towers en zijn vrouw zijn bij de première aanwezig. Rond de verjaardag van de zanger op 23 maart komt een album uit met kaal gearrangeerde, sombere liedjes die verwijzen naar een depressieve periode uit zijn leven.

2016

Lee Towers is te gast in het tv-programma 'Ali B op volle toeren'. Hierin maakt hij een nieuwe versie van het nummer 'Brak Obama' van het hiphopduo Stepherd & Skinto.

Ali B Skinto

2017

Uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb ontvangt Lee Towers de Edison Oeuvreprijs. Tijdens de prijsuitreiking treedt hij op met het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO).

New Rotterdam Jazz Orchestra

Discografie Lee Towers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lee Towers

Audio/Video Lee Towers

Video Lee Towers

A Magician I Would Be
A Magician I Would Be
Ik Wou Dat Ik Voor Één Ke...
Ik Wou Dat Ik Voor Één Keer In M'n Leven
Lee Towers voor de laatst...
Lee Towers voor de laatste keer in Ahoy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lee Towers voor de laatste keer in Ahoy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer