Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEFTIES SOUL CONNECTION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lefties Soul Connection

Periode

2001 - heden

Genre

funk, soul

Online

Officiële website

Lefties Soul Connection

Lefties Soul Connection is een rauwe, voornamelijk instrumentale funkband met een belangrijke rol voor het Hammondorgel. Hun internationaal gerespecteerde muziek is geïnspireerd door The Meters en andere, meer obscure funk- en soulbands uit de jaren zestig en begin jaren zeventig, aangevuld met invloeden uit mod, garagerock, breakbeat en hiphop.
Volledige biografie...

Bezetting

Alvin Bartels   orgel, percussie
Cody Vogel   drums
Onno Smit   gitaar, percussie, zang
Pieter Bakker (2)   basgitaar

Overige muzikanten

Paul Willemsen   gitaar, percussie
Bram Bosman   basgitaar, percussie

Genoemd in de biografie van

1982   Kris Berry
2000   Shane Shu
2004   Supersub
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lefties Soul Connection

Lefties Soul Connection is een rauwe, voornamelijk instrumentale funkband met een belangrijke rol voor het Hammondorgel. Hun internationaal gerespecteerde muziek is geïnspireerd door The Meters en andere, meer obscure funk- en soulbands uit de jaren zestig en begin jaren zeventig, aangevuld met invloeden uit mod, garagerock, breakbeat en hiphop.

2001

Alvin 'Alviz' Bartels is als DJ actief tijdens Struttin'-avonden in het Amsterdamse Bitterzoet waarop hij rauwe funk draait samen met medeorganisatoren DJ's Taco Fett & Lord Fader. Om deze muziek ook zelf live uit te voeren richt hij in augustus samen gitarist Onno Smit (met wie hij in de funkband The People Tree heeft gespeeld) de band Lefties Soul Connection op. Met Alviz op Hammond, een bassist en drummer Cody Vogel doet de band eerste optredens in de Amsterdamse clubs Mazzo en Panama. In deze periode speelt Lefties Soul Connection voornamelijk instrumentale covers van o.a. The Meters, Booker T. & The MG's, The Mighty Imperials en Larry Ellis & The Black Hammer.

2002

Aan het begin van het jaar wordt Bram Bosman de vaste bassist. De band start met het schrijven van eigen materiaal dat te horen is tijdens soulavonden in de Melkweg en Paradiso waarbij ze regelmatig worden bijgestaan door de uit Engeland afkomstige MC Gee. Tijdens een van zijn Struttin'-avonden ontmoet Alviz de baas van het Duitse label Melting Pot Music. Het resultaat van deze ontmoeting is de eerste plaatuitgave van Lefties Soul Connection: de 7'' Doin' The Thing (december).

2003

De band werkt verder aan het eigen materiaal en doet naast Nederlandse optredens ook shows in België en Duitsland. Ze delen het podium met buitenlandse acts als Soul Destroyers uit Engeland en The Sugarman Three uit de Verenigde Staten.

2004

Lefties Soul Connection De tweede single voor Melting Pot Music is Bouncing Ball (februari) gevolgd door de promotieplaat Dutch Soul Food met daarop alle tracks van de singles aangevuld met drie nieuwe nummers. Meer optredens in Nederland en het buitenland staan op het programma: Duitsland, België, Groot-Brittannië en Zwitserland. In Paradiso doet de band een jamsessie met soulzangeres Sharon Jones. In november verschijnt de zes nummers tellende 12'' V2.

2005

Naast optredens in Frankrijk en Engeland (in het Jazz Cafe te Camden Town in Londen) is Lefties Soul Connection te zien tijdens het Supernatural Funky Musique Festival aan de Leidsche Rijn en in de laatste uitzending van het jaar van VPRO's radioprogramma Club 3voor12. Naast bijdragen op compilaties verschijnt dit jaar de single Peacock Strut (april).

2006

Lefties Soul Connection De single Organ Donor (januari) is een bewerking van het nummer van DJ Shadow. De 7'' wordt ook in het buitenland goed ontvangen en onder meer gedraaid door de Britse DJ Gilles Peterson. Alle uitgaven van Lefties Soul Connection tot aan 2005 worden verzameld op cd/lp Hutspot. In Nederland wordt deze compilatie uitgebracht door Excelsior Recordings. Tijdens optredens wordt de band regelmatig op het podium bijgestaan door Paul Willemsen (Amigos Electricos, ex-Supersub) op gitaar en percussie. In januari staat Lefties Soul Connection op Noorderslag en in de zomer van 2006 is de band te zien op festivals als Dour in België en Lowlands. In het najaar vertrekken de muzikanten naar Duitsland voor optredens. In december verschijnt de kerstsingle Back Door Santa, oorspronkelijk van Clarence Carter.

Supersub

2007

Lefties Soul Connection Lefties Soul Connection staat in januari met een speciale editie van Struttin' op Eurosonic te Groningen. De band is in maart/april ook te zien op zowel de Tilburgse als de Amsterdamse editie van het festival Fret a-Live! van het muziekblad FRET. Na de single Fais Do-Do (over de gelijknamige oude cajun-dans) in april verschijnt eind mei het tweede album Skimming The Skum. 'Lefties Soul Connection heeft zich in een rotvaart ontwikkeld tot verreweg de beste en coolste funkband van Nederland', schrijft De Volkskrant naar aanleiding van de plaat. Het kunstenaarscollectief TwoThings maakt in het najaar een videoclip bij het nummer Fais Do-Do.

2008

Bassist Bram Bosman verlaat aan het eind van het jaar de band om zich te richten op andere muziekstijlen.

2009

Lefties Soul Connection tourt in de maanden maart en april langs de Nederlandse theaters ssamen met zangeres Hind.

Hind

2010

Zanger/gitarist Onno Smit nodigt bevriende muzikanten uit voor zijn culinaire muziekproject Beans & Fatback, vernoemd naar een album van Link Wray. Op de resulturende cd Finger Licking Good!!, verpakt in een kookboek, vermengt Smit soul met country.

Beans & Fatback

2011

Op 11 november verschijnt het derde album One Punch Pete, niet bij Excelsior Recordings maar bij Top Notch. Gastvocalisten op de plaat zijn de Britse soulzangeres Corrina Greyson, de Duitser Flo Mega en de Amerikaanse zangeres Michelle David. One Punch Pete is vernoemd naar de nieuwe bassist Pieter Bakker.

2012

De single You Don’t Know (juli) is een samenwerking met de Britse blues- en soulzangeres Corrina Greyson, onder meer bekend van Ben Saunders. Enkele dagen na het verschijnen van de single speelt Lefties Soul Connection samen met de Amerikaanse gospel- en soulzangeres Michelle David op North Sea Jazz in Ahoy’, Rotterdam. David figureert ook in de videoclip van You Don’t Know, met beelden van optredens op Terschelling tijdens Oerol, in het Jazzcafé te Londen en tijdens de Noordhof Feesten in het Vlaamse Roeselare.

Discografie Lefties Soul Connection

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lefties Soul Connection

Audio/Video Lefties Soul Connection

Video Lefties Soul Connection

Lefties Soul Connection -...
Lefties Soul Connection - You Don't Know
Get Back
Get Back
Fais Do Do
Fais Do Do
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lefties Soul Connection - You Don't Know

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer