Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEGENDARY PINK DOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Legendary Pink Dots

Periode

1980 - heden

Genre

avant-garde, experimenteel, psychedelica

Online

Officiële website (2)
Officiële website (1)

Legendary Pink Dots

Zeer productieve, van origine Engelse band onder leiding van zanger/tekstdichter Edward Ka-Spel. Vanaf midden jaren tachtig woonachtig in Nederland. Dan met name in het westen van Europa zeer populair met psychedelische, keyboard- en vioolgedreven popliedjes. Richt zich vanaf de jaren negentig meer op experimentele spacerock, waarmee vooral in de Verenigde ...
Volledige biografie...

Bezetting

Philip Knight   toetsinstrumenten
Raymond Steeg   engineer
Erik Drost   gitaar
Edward Ka-Spel   toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Niels van Hoorn   fluit, klarinet, saxofoon
Graham Whitehead   toetsinstrumenten
Ryan Moore   basgitaar, drums, gitaar
Bob Pistoor   gitaar
Hans Meyer   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   Freek Kinkelaar
2005   Szense
2006   Frans de Waard

Biografie Legendary Pink Dots

Zeer productieve, van origine Engelse band onder leiding van zanger/tekstdichter Edward Ka-Spel. Vanaf midden jaren tachtig woonachtig in Nederland. Dan met name in het westen van Europa zeer populair met psychedelische, keyboard- en vioolgedreven popliedjes. Richt zich vanaf de jaren negentig meer op experimentele spacerock, waarmee vooral in de Verenigde Staten en het Oostblok successen worden geboekt. Het merendeel van de bandleden houdt er ook actief een solocarrière op na.

1980

In Londen starten Edward Ka-Spel (Edward Francis Sharp, Londen, 23 januari 1954) (zang), Phil Knight (keyboards) en April White (zang, piano) de band One Day… Na korte tijd veranderen ze de naam in The Legendary Pink Dots.

1981

Met uitzondering van de drie oprichters is het een komen en gaan van groepsleden. Met Roland Calloway (bas) en Rik Chevrolet (gitaar) ontstaat er een eerste solide bezetting. Er wordt de cassette Only Dreaming opgenomen. De sterk melodieuze, voornamelijk elektronische muziek zit ergens tussen de psychedelische gekte van Syd Barrett en de geluidsexperimenten van groepen als Can en Neu! in, waarbij Ka-Spel's teksten een belangrijke rol spelen. De cassette is in kleine kring een groot succes, hetgeen ertoe leidt dat de groep veelvuldig op diverse verzameluitgaven verschijnt. De band brengt de dubbelcassette Chemical Playschool 1+2 uit, waarop duidelijk hoorbaar is dat men progressie maakt. Hetzelfde geldt voor de cassettes Dots on the Eyes en Kleine Krieg.

1982

De cassette Chemical Playschool 2 (Edition 2) verschijnt, waarop het beste van de één jaar eerder verschenen dubbelcassette staat verzameld, plus enkele nieuwe tracks. Volledig nieuw werk is te vinden op de cassette Brighter Now. Die wordt, opnieuw gemixt en aangevuld met een aantal tracks, korte tijd later als LP uitgebracht. In Keith Thompson heeft de groep dan inmiddels een drummer gevonden. De populariteit blijft stijgen, waardoor nieuwe cassettes als Atomic Roses, Premonition en Apparition ook buiten Engeland kunnen worden uitgebracht. Rik Chevrolet verlaat de groep en wordt vervangen door Barry Gray (gitaar). Patrick Wright (viool) begint regelmatig als gast te figureren. In Keulen, Duitsland geeft de band haar eerste officiële optreden.

1983

De cassette Basilisk verschijnt, gevolgd door de duister klinkende LP Curse. Was Brighter Now een hermixte cassette, voor Curse is men echt de studio ingegaan. Daarom beschouwt de groep deze plaat dan ook als zijn eigenlijke debuut. Wat opvalt is de afwezigheid van Wright, die met zijn karakteristieke vioolspel een stempel drukte op het recente materiaal. Hij is wel weer aanwezig op de indrukwekkende dubbelcassette Chemical Playschool 3+4.

1984

Keith Thompson verlaat de groep, vlak voor op het kersverse Play it Again Sam-label de EP Faces in the Fire verschijnt. Na het donker getinte werk van het vorige jaar een opgewekt klinkend tussendoortje. Edward Ka-Spel is op dat moment erg met politiek bezig en ziet het met lede ogen aan dat zijn Engeland zucht onder het regiem van Thatcher. De toenemende armoede en het opkomende fascisme doen hem besluiten een zogenaamd Requiem voor Engeland op te nemen. Dat wordt de LP The Tower, waarop de band haar poëtische elektronica koppelt aan middeleeuwse stijlelementen. Patrick Wright is inmiddels tot de band toegetreden. De plaat brengt de groep veel media-aandacht in binnen- en buitenland. Dat het tekstschrijver Ka-Spel ernst is, blijkt als hij Engeland voor Nederland verruilt. Langzaamaan zullen ook de andere leden naar ons land verkassen. Lid van het eerste uur, April White verlaat echter de groep. Voor de VPRO radio neemt men vier nieuwe studionummers op, waarbij Marylou Busch de band versterkt als achtergrondzangeres. Zij zal als los-vast lid tot eind jaren tachtig bij de groep betrokken blijven. Buiten weten en goedvinden van de groep verschijnt de radiosessie samen met wat live-opnamen als The Lovers op LP. Ka-Spel krijgt van de overige leden het verwijt de groep teveel te domineren. Om toch zijn ei kwijt te kunnen begint hij er een solocarrière naast. In vrij snel tempo verschijnen van zijn hand de EP Dance China Doll en de LP Laugh China Doll. Muzikaal verschillen die maar weinig van het Pink Dotsmateriaal, temeer omdat hij zich hierop laat bijstaan door enkele groepsleden. Eind van het jaar verschijnt van de groep zelf nog de cassette Primeval Waltz.

1985

De band breidt uit met Julia Niblock Waller (bas, keyboards en zang) en Graham Whitehead (keyboards), terwijl Calloway zijn eigen weg gaat. In Engeland wordt de dubbelelpee Asylum opgenomen (ondermeer met bijdragen van de Britse cultmuzikant Nurse With Wound). Een zwaar avant-gardistische, psychedelische plaat die weliswaar als artistiek hoogtepunt van de groep beschouwd kan worden, maar het met The Tower en The Lovers gewonnen publiek direct weer wegjaagt. De cassette Prayer for Aradia verschijnt en bevat onuitgegeven werk uit 1981 en 1982. Als splitcassette met de groep Attrition brengt men onder de noemer The Terminal Kaleidoscope wat livewerk uit. Edward Ka-Spel neemt verder zijn tweede soloplaat op, Eyes! China Doll. Deze maal geholpen door mensen die geen deel uitmaken van zijn band: Hero Wouters (keyboards, elektronica), Neel Holst (saxofoon) en Matthieu Keizer (marimba). Tevens staat hij op het Tegentonenfestival.

Edward Ka-Spel

1986

Waller verlaat de groep. Jason Salmon (bas, zang) is haar vervanger. Men brengt de Curious Guy EP uit, waarop duidelijk de verschillende muzikale kanten van de groep naar voren komen. Het titelnummer is een fraai gearrangeerd, psychedelisch popliedje, B-kant Premonition 16 een breed uitgemeten experimentele geluidstrip. Een tweedeling waarop de LP Island Of Jewels naadloos aansluit. Tekstueel gaat Ka-Spel verder op de thematiek van The Tower. Hans Meyer versterkt de band dan al op saxofoon. De band maakt haar eerste tournee door Europa. Samen met Marylou Busch en Patrick Wright neemt Ka-Spel de soloplaat Chyekk, China Doll op. Die ligt in het verlengde van groepsalbum Asylum. Ka-Spel doet een kleine solotournee door Canada en ontmoet cEvin Key van Skinny Puppy. Onder de naam The Tear Garden neemt het duo enkele nummers op, die een fraaie balans vinden tussen het rauwe industriële geluid van Key's groep en Ka-Spel's met een romantische inslag bezielde psychedelica. Daarvan verschijnt een EP: The Tear Garden.

1987

Van The Legendary Pink Dots verschijnt de experimentele EP Premonition 11. Ook experimenteel is Aâzhyd China Doll, de nieuwe soloplaat van Ka-Spel, die hij samen met Gray, Busch en Meyer opneemt. De band doet zijn tweede Europese tournee, waarna Ka-Spel als voorprogramma van Skinny Puppy door Amerika en Canada toert. Hij brengt de cassette Apples (Big!) China Doll uit, een liveshow uit New York. In het verlengde van hun EP, verschijnt van The Tear Garden een volledig album, Tired Eyes, Slowly Burning.

1988

The Legendary Pink Dots brengt de Under Glass EP en de Any Day Now LP uit, met Tony Copier (drums) als gast. Beide platen zijn verassend pop georiënteerd. De groep heeft een fraai wiegende balans gevonden tussen elektronica enerzijds en een akoestische instrumentatie anderzijds. De plaat waarop de thematiek van De Bom centraal staat, slaat op brede schaal aan. Op cassettegebied zit de band verder niet stil: Traumstadt 1 verzamelt grotendeels oude, inmiddels zeldzame cassettenummers, Traumstadt 2 brengt onuitgebracht materiaal, Traumstadt 3 en Dot-to-Dot zijn live, en Traumstadt 4 volledig instrumentaal. Om ook op Amerikaanse bodem voet aan de grond te krijgen, wordt daar de verzamelelpee Stone Circles uitgebracht. Ka-Spel neemt ondertussen samen met Knight en Gray de pastorale plaat Khataclimici China Doll op. Omdat zijn solowerk sterk elektronisch getint blijft, onderscheidt het zich inmiddels van de bandoutput. De band toert wederom door Europa, waarna Salmon, Gray, en Whitehead de band verlaten.

1989

Het jaar begint met de cassette Traumstadt 5, waarop diverse compilatietracks verzamelt staan. Het contrast tussen deze oude liedjes en het nieuwe werk op de Blacklist EP en The Golden Age LP is groot. Bob Pistoor (gitaar) is te gast op dit nieuwe werk, dat op het eerste gehoor zeer toegankelijk lijkt, maar behoorlijk vol diepgang en vernuft zit. De band weet moeiteloos diverse uiteenlopende muziekstijlen binnen het eigen kader te trekken, met weer een toename van het succes en waardering als beloning. In Italië verschijnt de mini-LP Greetings 9, waarop live- en studio-opnames de weer wat moeilijker toegankelijke kant van de groep laten horen. Deze veelzijdigheid komt goed aan bod op de 3LP-Box The Legendary Pink Box. Een elpee gevuld met oude opnames, eentje met nieuwe versies van oude nummers, en eentje met volledig nieuw materiaal. Ka-Spel vroegste solowerk is inmiddels moeilijk te verkrijgen en wordt daarom op de LP Perhaps We'll Only See a Thin Blue Line… verzameld, inclusief wat onuitgegeven materiaal.

1990

Wright verlaat de groep. Een belangrijk verlies, daar hij met zijn karakteristieke vioolspel, zang en songschrijverkwaliteiten van grote invloed was op het groepsgeluid. Op de kort na elkaar verschijnende The Crushed Velvet Apocalypse LP en Princess Coldheart EP klinkt dan ook een andere Legendary Pink Dots. Met nieuwe leden Bob Pistoor (gitaar, sitar, bas) en Niels van Hoorn (fluit, saxofoon, basklarinet) zoekt de groep het nu in lang uitgesponnen, sterk gelaagde psychedelica die aan oude Pink Floyd doet denken. De band maakt haar eerste Amerikaanse tournee. Samen met Beequeen brengt men de uit een 7” en 12” bestaande splitsuitgave Der Aussiedler uit. Muziek gecomponeerd en opgenomen ter begeleiding van een modeshow. Ka-Spel en Knight brengen onder de bandnaam de cassette Four Days uit, met daarop nagenoeg instrumentale ambient. Ka-Spel stelt nog de solocassette Lyvv China Doll samen, met oud livewerk en onuitgegeven nummers.

1991

Meyer verlaat de groep. Met oude bekende Jason Salmon (zang) in de gastrol neemt men The Maria Dimension LP op. Een verrassend open, ouderwets gevarieerde en fris klinkende plaat, waarop het multi-instrumentalistschap van Pistoor volledig wordt benut en het subtiele blazerwerk van Van Hoorn het nieuwe kenmerk van de groep is. Het zal The Pink Dots' best verkopende album blijken en levert zelfs de interesse op van major Warner. Daar komt verder echter niets uit voort. Ka-Spel brengt Tanith & the Lion Tree uit, samen met Pistoor, Knight en Elke Skelter (keyboards). Met de laatste twee vormt hij inclusief Andreas en Christoph Heeman het op improvisatie gebaseerde instrumentale soundscapeproject Mimir uit, waarvan een titelloze plaat verschijnt. Na een zeer succesvolle tournee van The Legendary Pink Dots door Europa en Amerika wordt het jaar tragisch afgesloten als bij Pistoor kanker wordt geconstateerd en hij daar na een kort ziekbed aan overlijdt.

Mimir

1992

Na jaren verschijnt er een nieuwe plaat van The Tear Garden. Niet langer meer het project van Ka-Spel en Key, maar een heuse samenwerking tussen de groepen Skinny Puppy en Legendary Pink Dots. Aangevuld met enkele gastmusici, waaronder Ryan Moore (drums, gitaar, bas) biedt The Last Man To Fly muziek waarin Puppy niet meer hoorbaar is. De plaat biedt meer een rockgeoriënteerde Pink Dots. Moore treedt toe tot The Legendary Pink Dots. Dat doet ook Martijn de Kleer (gitaar). Met Patrick Wright (viool) als gast wordt de LP Shadow Weaver opgenomen. Een artistiek indrukwekkende, maar moeilijk toegankelijke plaat vol duistere muziek. Tekstueel begint Ka-Spel het steeds meer in het esoterische, spirituele te zoeken.

1993

Nog geen zes maanden na Shadow Weaver verschijnt er een deel twee: Malachai. Ondanks dat deze plaat tegelijkertijd met de eerste is opgenomen, laat hij een heel ander geluid horen. De plaat klinkt kaal, desolaat, is sterk spacerockgericht en bevat veel ondoorgrondelijke experimentele stukken. De pers reageert negatief, en de plaat verkoopt in vergelijking met een Maria Dimension erg slecht. Wel tourt de band met veel succes door Europa en Amerika. Ka-Spel brengt de al even experimentele EP Inferno/Illusion uit, alsmede de cd Lyvv China Doll, waarop - evenals de gelijknamige, maar totaal andere cassette-uitgave uit 1990 - live-tracks en onuitgegeven werk staan verzameld. In Canada verschijnt van The Tear Garden de garageachtige EP Sheila Liked The Rodeo, waar het Skinny Puppygeluid weer meer de 'lelijke' kop roert. In Europa verschijnt van The Tear Garden de compilatie Bouquet of Black Orchids. Het jaar wordt afgesloten met de cd Mimyriad van Mimir, waar nu ook Jim O'Rourke deel van uitmaakt.

1994

Met cEvin Key (drums) als gast, keert The Legendary Pink Dots met de LP Nine Lives To Wonder weer terug naar het bekende geluid: sterk melodieuze liedjes en een fraaie balans tussen elektronische en akoestische instrumenten. Wel is de band meer rockgeoriënteerd en wat eenzijdiger geworden. De pers reageert lauw op de plaat en bombardeert de groep tot jaren tachtig coryfee. De liveshows vinden nog wel veel bijval, waarvan het concert in de Melkweg, Amsterdam nog door de VPRO radio wordt uitgezonden. De tien jaar durende samenwerking met het Play it Again Sam-label wordt dit jaar beëindigd.

1995

Vanaf nu zal de groep zijn werk vooral weer in eigen beheer uitgeven, alsmede via het Amerikaanse label Soleilmoon en het Oost-Europese SPV Poland. Gevolg hiervan is dat plaatwerk in West-Europese landen zeer moeilijk verkrijgbaar is en de band daardoor volledig door pers en het grote publiek uit het oog wordt verloren. Via internet ontwikkelt zich echter een zeer sterke fanbase, die geïnteresseerden op de hoogte houdt en de officieuze dubbelcassette Bell/Prize uitgeeft, waarop zeer moeilijk verkrijgbaar werk bijeengebracht is. Ook de dubbel-cd Chemical Playschool 8+9 is een verzamelaar, die bestaat uit nagenoeg onuitgebrachte liedjes uit de periode 1990-1995. Ka-Spel maakt samen met Moore en Skelter de zwaar psychedelische solo-cd The Scriptures of Illumina, waarvan de EP The Textures of Illumina in het verlengde ligt. Het drietal produceert onder de naam Dna Le Draw D-Kee ook een gelijknamige ambientplaat. Phil Knight gaat ook solo en ambient, en wel met de cd Dreamcell. Ryan Moore brengt met zijn dubgeoriënteerde soloproject Twilight Circus (Dub Sound System) de LP In Dub Vol 1 uit. Van The Legendary Pink Dots verschijnt het nieuwe album From Here You'll Watch The World Go By. Een folkrockachtige plaat die het vooral in Mexico en Polen goed doet. Oud en zeldzaam elpeemateriaal van Ka-Spel wordt weer verkrijgbaar gemaakt via de cd Down In The City Of Heartbreak And Needles. Ka-Spel verleent dit jaar ook zijn medewerking aan een soloproject van Skelter: The Vegetarian Bavarian In Exile. Verder tourt de band weer uitgebreid door Europa en Amerika, waarbij ook Mexico wordt aangedaan.

Dna Le Draw D-kee Twilight Circus Dub Sound System

1996

Voor het eerst in zijn bestaan brengt The Legendary Pink Dots een single uit, Remember Me This Way. Een van het laatste groepsalbum afkomstige rocksong. Met de uitgave Prayer For Aradia wordt een begin gemaakt het oude en niet meer verkrijgbare cassettewerk van de groep op cd te zetten. Voor de Amerikaanse markt verschijnt de 4cd-box Lullabies For The New Dark Ages, waarop de eerste vier groepsplaten - Brighter Now, Curse, Faces In The Fire en The Tower - bijeen gebracht zijn. Met de cd Canta Mientras Puedas komt een vervolg op verzamelaar Stone Circles, en dus een overzicht van het plaatwerk uit periode 1990-1995. Solo brengt Ka-Spel de samen met Skelter geproduceerde single The Man Who Never Was uit. In Canada verschijnt het rustige alternatieve gitaarrockalbum To Be An Angel Blind, The Crippled Soul Divide, van The Tear Garden. Van Twilight Circus verschijnt de cd Other Worlds of Dub en de EP UK Steppers.

1997

De heruitgave van oud cassettemateriaal op cd gaat gestaag verder met Under Triple Moons, Stained Glass Soma Fountains en Ancient Daze. Die laatste is een via de band zelf verkrijgbare uitgave op cdr in een reeks waartoe ook de voor zichzelf sprekende Live 85'-'86 en Live '89 behoren. Martijn de Kleer verlaat de groep. Hij brengt zelf een vervanger aan: Edwin von Trippenhof (gitaar). Met hem neemt de groep het album Hallway Of The Gods op, waarvan de psychedelisch getinte spacerock het succes in Amerika en Oost-Europa flink prolongeert (waar dan ook flink getourd wordt). In Polen wordt er een single van de plaat getrokken, Sterre. Aanvankelijk alleen bij concerten te koop is de cd Chemical Playschool 10, waarop de laatste meer experimentele fratsen van de groep zijn te vinden. Twilight Circus brengt de cd Bin Shaker Dub uit. De urendurende shows bestaan inmiddels uit aparte performances van Twilight Circus, dan Edward Ka-Spel, en tot slot de band zelf.

1998

De bands eerste officiële video-uitgave verschijnt, een in Amerika geregistreerd concert: Live at la Luna. Met de jaren zijn enkele klassieke songs live zodanig veranderd dat vanuit de fanbase de vraag komt ze in die podiumversies opnieuw op te nemen. Zo ontstaat The Pre-Millenial Single. Het nieuwe groepsalbum luistert naar de titel Nemesis On-line, en laat een duistere en zware, maar voor het eerst ook swingende groep horen. Edward Ka-Spel brengt met The Blue Room een soloplaat uit die erg doet denken aan het werk dat hij in de jaren tachtig maakte. Een selectie van zijn elpeewerk uit die tijd is te vinden op Down In The City Of Heartbreak and Needles 2. Philip Knight (The Silver Man) maakt met Silvermandalas zijn tweede soloplaat. Twilight Circus komt met Dub Plate Selection. The Legendary Pink Dots doet wederom een wereldwijde tournee.

The Silver Man

1999

In Polen verschijnt van The Legendary Pink Dots de cd Live At The Metro, waarop een registratie staat van een show die de band in 1998 in Chicago gaf. In Rusland wordt de verzamel-cd Poi Poka Mozhesh uitgegeven, waarbij opvalt dat alle hoestekst inclusief songtitels in het Russisch is gezet. Edward Ka-Spel brengt een single uit, Share the Day. Twilight Circus produceert de cd Horsie en de LP Dub Plates Vol.2.

2000

Edwin von Trippenhof maakt plaats voor Martijn de Kleer, die weer terugkeert bij The Legendary Pink Dots. De groep neemt A Perfect Mystery op, een sterk op psychedelische rock geënte plaat die tot het beste behoord van wat de groep de afgelopen jaren gedaan heeft. De band tourt weer succesvol door Amerika, waarbij tijdens de concerten een cd-r vol akoestische gitaarliedjes te koop is: Flow van Martijn de Kleer. Daar ook te koop is de cd Farewell, Milky Way, een registratie van de laatste show die de band ooit in de Amsterdamse club De Melkweg gaf (in 1994). Tot verrassing van de groep verschijnt er op SPV Poland een verzamel-cd met hun meer rustige werk, A Guide To The Legendary Pink Dots, vol 1: The Best of Ballads. Het label blijkt een hele cd-serie gepland te hebben. Ka-Spel maakt samen met Rachel K de soloplaat Red Letters, die in het verlengde van The Blue Room ligt. Op het in speciale uitgaven gespecialiseerde internetlabel Beta-Lactam Ring Records (B-LRR) verschijnt een hele trits gelimiteerde uitgaven van Ka-Spel. A Birth Marked Conspiracy is een op het lijf van de koper verpakte nieuwe solo-elpee, Angelus Obscuros een cd-r die de registratie van Ka-Spel's optreden op het Tegentonenfestival uit 1985 bevat, Public Disturbance een cd waarop delen van twee soloshows zijn te vinden, en Lactamase 01 tot slot, een splitsingle met Tony Conrad. In Canada verschijnt Crystal Mass, een nieuwe studioplaat van The Tear Garden, die wel heel erg rustig verder gaat waar de vorige ophield. In Rusland brengt deze groep de verzamel-cd For Those Who Walk With The Gods uit. Skelter maakt inmiddels geen deel meer uit van Mimir, waarvan een derde LP verschijnt, getiteld 3. Twilight Circus maakt de cd Dub Voyage.

Martijn de Kleer

2001

Het jaar begint met de uitgave van enkele via de band (en B-LRR) verkrijgbare cd-r uitgaven. Kollabaris bevat enkele onbekende (versies van) nummers van The Legendary Pink Dots, Mimir en The Tear Garden, plus een verzameling nummers van andere artiesten, waar leden van de band aan hebben bijgedragen. Needles 3 van Ka-Spel bevat oud plaatmateriaal en enkele onuitgegeven nummers, State of Union van Philip Knight biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn nog uit te komen derde solo-cd Requiem Settings. Vlak voordat de band op tournee gaat, verlaat Ryan Moore plotsklaps de groep. Ka-Spel brengt de cd Caste O' Graye Skreëens uit, die voornamelijk uit een lang collageachtig nummer bestaat. Via B-LLR verschijnt van hem ook nog de LP Absence of Evidence.

2002

De groep begint aan de opnames van haar nieuwe cd. Ondertussen verschijnt de 3cd-box Chemical Playschool 11-13, een ruim drie uur durende wervelwind aan rauwe elektronica en pompende spacerock. Na het succes in Amerika en Oost-Europese landen is de band vastberaden om ook in West-Europa weer voet aan de grond te krijgen. Aan het eind van het jaar verschijnen zowel de albums All The King's Horses en All The King's Men als de experimentele, instrumentale soloplaat O'er A Shalabast'r Tyde Strolt Ay van Ka-Spel. Van blazer Niels van Hoorn verschijnt op het Amerikaanse label Soleimoon het album Colours. In hetzelfde jaar brengt hij samen met Mark Spybey de cd De Klaverland Klompen Voetbal Club uit.

Niels van Hoorn

2003

Gitarist Erik Drost (ex-Girlfriends) komt de groep versterken. Zijn eerste optreden is voor een uitverkochte zaal in Moskou. Tijdens de Europese tournee doen Phil Knight en Edward Ka-Spel elk ook solo optredens. Ka-Spel is ook solo te zien tijdens zijn Amerikaanse tournee in september en oktober. De cassettes Apparition en Atomic Roses worden verzameld op de cd Traumstadt One en uitgebracht door Beta-lactam Ring Records. Het Russische label Zakat brengt in de zomer de compilatie I Did Not Inhale uit. Een andere compilatie is het drie schijven tellende album A Guide To The Legendary Pink Dots Volume II: Psychedelic Classics & Rarities met daarop hoogtepunten uit de catalogus van de band aangevuld met zeldzame opnamen en video's. Dream Cell is een soloalbum van toetsenist Phil Knight onder de naam The Silverman.

2004

Het album The Poppy Variations komt uit op TEKA/Beta-lactam Ring. The Whispering Wall verschijnt op ROIR. Bij het Duitse blad UMO verschijnt de exclusieve CD-R Singe Wahrend Du Bist met studio-opnamen en niet eerder uitgebracht opnamen van concerten in Keulen (2000) en Bremen (2002). De compilatie Crushed Momentos bevat materiaal uit het begin van de jaren tachtig. De band gaat op tournee door de Verenigde Staten. Een van de Nederlandse optredens van Legendary Pink Dots dit jaar is in het voorprogramma van de bevriende band Skinny Puppy in Paradiso in juli. De bezetting, naast zanger Ka-Spel en toetsenist Phil Knight, bestaat uit Erik Drost (gitaar), Niels Van Hoorn (blaasinstrumenten) en Raymond Steeg (engineer). Live At La Luna (als video uitgebracht in 1998) komt als DVD op de markt. Van Edward Ka-Spel verschijnt het soloalbum Pieces Of 8.

2005

Edward Ka-Spel levert een vocale bijdrage op Rorschach II, het tweede album van Strange Attractor, de elektronische formatie van Dots-blazer Niels van Hoorn samen met Richard van Kruysdijk. De cd komt in december uit bij Music For Speakers. De vinylversie bevat een remix door Twilight Circus Dub Sound System.

Strange Attractor Twilight Circus Dub Sound System

2006

Legendary Pink Dots Eind januari, aan de vooravond van hun 25th Anniversary Tour, treden The Legendary Pink Dots op in de Goudvishal te Arnhem. Het is het laatste optreden met gitarist Erik Drost. Hij verlaat de band om persoonlijke redenen. De plaats van Drost wordt ingenomen door Martijn de Kleer, die daarmee voor de derde keer toetreedt tot de band. Hij vergezelt de band onder meer in juni tijdens de tournee door Noord-Amerika. Het 25jarig jubileum wordt ook gevierd met de uitgave van het album Your Children Placate You From Premature Graves. Volgens Ka-Spel gaat het plaat over sterfelijkheid en onsterfelijkheid en de onverbiddelijk doortikkende tijd.

2007

Van The Tear Garden, het project van Edward Ka-Spel en de Canadees cEvin Key, verschijnt in het voorjaar het album The Secret Experiment. Edward Ka-Spel brengt het soloalbum Dream Logik Part One uit en Melancholics Anonymous, een compilatie obscure tracks die de laatste paar jaar zijn verzameld. Onder de Europese optredens in de periode juli-december zijn shows in Polen, Keulen, Frankfurt, Lyon, Londen, Italië en twee in Tsjechië. Speciaal voor de Europese tournee verschijnt op het eigen label een DVD-R met daarop een registratie van een optreden in Los Angeles in 2002. Edward Ka-spel, de Russische Alena Boikova (percussie, elektronica) en pianist Martin Heuser treffen elkaar in Finland en nemen daar twee albums op onder de titel Ulkomaalaiset (Fins voor 'buitenlanders'). The Silver Man brengt op CDR het album Spectral Artefact uit met daarop opnamen van een optreden in Frankrijk uit eind jaren negentig. Tracks van de cassettes Chemical Playschool, Kleine Krieg en Live In Cologne 8-4-1983 worden uitgegeven op een 5 lp's tellende box. Niels van Hoorn gaat in november op Europese tournee met zijn band Strange Attractor waarvan ook Marie-Claudine (zang, synthesizer) en Richard van Kruysdijk (drums, laptop) deel van uitmaken.

2008

De band gaat in het voorjaar op tournee en speelt in de maanden april en mei onder meer in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Het album Plutonium Blonde bevat een vertrouwde mengeling van duistere electro-pop, psychedelica, neo-folk en geluidscollages.

2009

Niels van Hoorn is onderdeel van het improvisatieproject Szense, een initiatief van Muzieklab Brabant. Van Szense verschijnt een album dat in september 2005 door Ryan Moore is opgenomen in de studio van de Legendary Pink Dots. De band onderneemt The 30th Anniversary Tour met in het najaar optredens in onder anderen Moskou, Hamburg, Oslo, Bremen, Tsjechië en Polen (oktober) en Parijs en Londen (november).

2010

Na de intensieve Europese tournee van najaar 2009 verlaten Martijn de Kleer en Niels van Hoorn de band. Gitarist Erik Drost keert terug, zodat Legendary Pink Dots in het voorjaar het tweede deel van The 30th Anniversary Tour als trio kunnen voortzetten met Raymond Steeg als engineer. Voordat de band in het najaar op tournee gaat door het noorden van Amerika verschijnt het album Seconds Late For The Brighton Line met pulserende Krautrock, donkere pop en industriële soundscapes.

Discografie Legendary Pink Dots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Legendary Pink Dots

Audio/Video Legendary Pink Dots

Video Legendary Pink Dots

The Legendary Pink Dots -...
The Legendary Pink Dots - Belladonna
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Legendary Pink Dots - Belladonna

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer