Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Leine

Periode

1975 - heden

Genre

akoestisch, componist, gitaar, Grote Prijs van Nederland, jazz, saxofoon, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Leine

Singer/songwriter Leine wint met haar jazzy gearrangeerde liedjes in 1997 de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/songwriter . Ze is geïnspireerd door Stan Getz, Django Reinhardt en oude jazzvocalisten, maar ook door moderne gecomponeerde muziek van Schönberg en Fauré, singer/songwriters Tom Waits, Andrew Bird, Sufjan Stevens, Feist en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, saxofoon, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

2011   Happy Camper

Biografie Leine

Singer/songwriter Leine wint met haar jazzy gearrangeerde liedjes in 1997 de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/songwriter . Ze is geïnspireerd door Stan Getz, Django Reinhardt en oude jazzvocalisten, maar ook door moderne gecomponeerde muziek van Schönberg en Fauré, singer/songwriters Tom Waits, Andrew Bird, Sufjan Stevens, Feist en Jeff Buckley en groepen als Moloko en Motorpsycho. De zangeres wint in 2007 de Grote Prijs van Nederland, waarna haar carrière in een stroomversnelling raakt met veel media-aandacht en optredens op onder meer North Sea Jazz en Oerol. Leine is lid van het singer/songwritercollectief Amsterdam Songwriters Guild.

In bezetting van

Kirke   achtergrondzang, gitaar, saxofoon

1995 - 2005

Marjoleine Reitsma (1975) studeert aan de kunstacademie te Antwerpen. In haar examenwerk speelt muziek een belangrijke rol. Naast zang en gitaar bespeelt ze alt- en baritonsaxofoon en accordeon. Samen met Lotte van Dijck (1979) treedt ze op onder de naam Kirke en wint ze in september 1997 de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/Songwriter. Het duo wordt tevens beloond met de publieksprijs. Na het eerste album Kirke's Island (1998) en de EP November (2003) gaan de twee ieder hun eigen weg.

Kirke

2006

Leine Reitsma neemt voor de NCRV een nummer op met het Metropole Orkest en maakt onder de naam Leine met Michiel Stam, pedalsteelgitarist Rob van Duuren en leden van de band Moss opnamen voor de in eigen beheer uitgebrachte EP Songs From The Dinner Table. Ze maakt deel uit van de begeleidingsband van phinx (Vincent Beijer) uit Utrecht.

Metropole Orkest Moss

2007

Leine doet een groot aantal optredens, zowel in huiskamers (als onderdeel van de huiskamerconcertreeks Live In Your Livingroom) als op poppodia (o.a. Melkweg, 't Paard), speciale locaties (Van Gogh Museum) en festivals (o.a. Dauwpop, Fries Straatfestival, Parkpop, De Beschaving en de Popronde). In Paradiso opent ze zowel voor de Amerikaanse artiest Robin Thicke als voor De Dijk. Op dezelfde locatie wint ze, ditmaal solo, voor de tweede keer de finale van Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/Songwriter.

De Dijk

2008

Leine Dankzij het winnen van de Grote Prijs en de daaropvolgende media-aandacht (onder meer live in de veelbekeken culturele talkshow De Wereld Draait Door) nemen de optredens toe. Hierdoor heeft Leine nauwelijks tijd voor haar werk als grafisch vormgeefster. Ze staat in januari op Eurosonic en Noorderslag te Groningen, ze verzorgt voorprogramma's tijdens optredens van Room Eleven in Nijmegen en Rotterdam en staat op gerenommeerde festivals als Jazz In Duketown te Den Bosch, Festival a/d Werf te Utrecht, Oerol op Terschelling en Folkwoods te Eindhoven. Een van de hoogtepunten in de carrière van de zangeres is haar plek op het programma van North Sea Jazz in Rotterdam. Tijdens Lowlands vindt de aftrap plaats van Elders In De Wereld, een voorstelling met muziek en poëzie in samenwerking met dichter Ingmar Heytze. De twee worden muzikaal bijgestaan door Finn Kruijning (zang, percussie, toetsen) en Henrik Holm (zang, contrabas, zingende zaag, tuba, mandoline, viool). Voor haar debuutalbum Truth Be Told werkt Leine samen met Finn Kruijning, Henrik Holm, gitaristen Anton Goudsmit en Michiel Stam, violist Oene van Geel, contrabassist Cord Heineking, pianist phinx en klarinettist Robbert Koekoek.

Room Eleven

2009

De officiële première van de theatervoorstelling Elders In De Wereld is op 18 mei in de Kleine Komedie te Amsterdam. In dezelfde maand speelt Leine op een avond met Franse liedjes in P60 te Amstelveen, waar ze het podium deelt met onder anderen Liesbeth List, Lenny Kuhr, Ben Cramer en speciale gast Yves Duteil. De zangeres levert een bijdrage aan het project Phase Five van saxofonist Yuri Honing en producer Floris. Met Phase Five treedt ze op in het Bimhuis en voor het tweede achtereenvolgende jaar op North Sea Jazz. Leine wordt in september uitgenodigd voor het Voorkamerfest, een internationaal huiskamerfestival in Darling, vlakbij Kaapstad in Zuid-Afrika. In het theaterseizoen 2009-2010 gaat Elders In De Wereld op tournee door Nederland.

Ben Cramer Floris Lenny Kuhr Liesbeth List

2010 - 2011

Leine werkt mee aan het nummer Carry You op het eerste album van Schradinova (zangeres Janne Schra uit Room Eleven). Op Valentijnsdag 2011 staat de zangeres met een speciale avond in De Kleine Komedie te Amsterdam, terzijde gestaan door leden van het Amsterdam Songwriters Guild (onder anderen Lucky Fonz III, Arthur Adam en Ro Halfhide) en Zapp 4. Op uitnodiging van dirigent Gijs Kramers van het Ricciotti Ensemble gaat Leine in maart een week mee tijdens de VVV-toernee, een toernee waarbij vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Ze is ook betrokken bij het project Happy Camper van Job Roggeveen, toetsenist van El Pino & The Volunteers, en treedt daarmee onder meer op tijdens Noorderslag en het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Leine werkt aan haar tweede album Stamina, deels geschreven in Zweden, deels in Nederland, en geproduceerd samen met Finn Kruijning van Moss.

Arthur Adam Happy Camper Lucky Fonz III Ricciotti Ensemble Schradinova Zapp 4

2012

De zangeres reist met Happy Camper mee naar Java voor enkele optredens. Happy Camper maakt muziek voor De Tumblies, een stopmotion animatieserie voor peuters die wordt uitgezonden in KRO's Kindertijd. Leine zingt in het titelnummer.

Discografie Leine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leine

Audio/Video Leine

Video Leine

Leine - The Vow (live in ...
Leine - The Vow (live in MoveYourAss op 3FM)
Leine - I Bend - Bizzerzoet
Leine - I Bend - Bizzerzoet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Leine - I Bend - Bizzerzoet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer