Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LENNY KUHR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lenny Kuhr

Periode

22-02-1950 - heden

Genre

luisterlied, Nederlandstalig, songfestival, zang

Online

Fansite
Officiële website

Lenny Kuhr

Eindhovense zangeres die in 1969 het Eurovisie Songfestival wint. In de jaren daarna heeft Lenny Kuhr diverse hits en staat ze in theaters met luisterliedjes en chansons.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Bezetting

Cor Mutsers   achtergrondzang, gitaar
Mischa Kool   basgitaar, contrabas

Overige muzikanten

Will Maas   toetsinstrumenten
Eric Coenen   achtergrondzang, basgitaar
Gerard de Graaf   piano
Jurre Hogervorst   arrangeur, basgitaar
Frans de Berg   accordeon, achtergrondzang, piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1962   Cobi Schreijer
1968   Armand
1968   Rob de Nijs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lenny Kuhr

Eindhovense zangeres die in 1969 het Eurovisie Songfestival wint. In de jaren daarna heeft Lenny Kuhr diverse hits en staat ze in theaters met luisterliedjes en chansons.

1967

Lenny Kuhr (Eindhoven, 22 februari 1950) wint het Cabaret der Onbekenden in Eindhoven. Later in het jaar maakt zij in het Vara-programma Nieuwe Liedjes haar debuut op de televisie.

1968

Het liedje Laat Maar, de A-kant van haar eerste single, maakt Lenny Kuhr samen met Armand. Haar tweede single is De Zigeunerjongen.

Armand

1969

Lenny Kuhr bij Hits voor de Sint (NCRV) 1969 Lenny Kuhr wint in Madrid (samen met drie anderen) het Eurovisie Songfestival met het door haarzelf gecomponeerde De Troubadour. De tekst is van de hand van David Hartsema. Kuhr wordt begeleid door arrangeur, componist, gitarist en (latere) platenproducent Piet Souer. De zangeres krijgt een Zilveren Harp.

David Hartsema Piet Souer

1970 - 1979

In de periode na het Songfestival is Lenny Kuhr uiterst succesvol in Frankrijk. Ze maakt haar opwachting in de show van acteur en zanger George Brassens (1921-1981). Daarnaast krijgt Kuhr een Edison voor de plaat De Zomer Achterna en heeft ze een nummer 1-notering met Jesus Christo (1972). De single behaalt ook de Franse hitparade en verkoopt in Frankrijk meer dan 100.000 exemplaren. In de vroege jaren zeventig zingt de Nederlandse zangeres meer chansons, onder meer als onderdeel van de shows van Paul van Vliet in 1971. Later volgen Nederlandstalige- en Engelstalige nummers. Tegen het eind van de jaren zeventig komt Kuhr in contact met tekstschrijver Herman-Pieter de Boer.

Herman Pieter de Boer

1980 - 1989

In 1980 bereikt Lenny Kuhr een nieuw hoogtepunt in haar carrière in Nederland met de single Visite. Hierop zingen Les Poppys mee, die in 1971 bekend werden met Non, Non, Rien N'a Changé. Na het succes van Visite verschijnen in de jaren tachtig diverse single en albums van Kuhr, die de hit echter niet weten te evenaren. Na 1986 wordt het wat stiller rond de zangeres.

1990 - 1994

Lenny Kuhr In 1993 raakt Kuhr voor een jaar haar stem kwijt. De cd Altijd Heimwee is de weerslag van deze moeilijke periode uit haar leven. Op het album, waarop zij wordt begeleid door gitarist Freek Dicke, staan luisterliedjes uit haar nieuwe theaterprogramma, geschreven door Lenny zelf en Herman Pieter de Boer.

1997 - 1998

Gebroken Stenen is in 1997 de opvolger van Altijd Heimwee. Een jaar later al verschijnt Stemmen In De Nacht. De ondertitel van dit album luidt Lenny Kuhr Zoals Zij Schubert Zingt. Kuhr vertolkt op Stemmen In De Nacht liederen van de Oostenrijkse componist gearrangeerd en geproduceerd door pianist Nico van der Linden. Herman Pieter de Boer vertaalde de teksten. In hetzelfde jaar komt een compilatie-cd van Kuhr uit.

Herman Pieter de Boer Nico van der Linden

1999

Lenny Kuhr Als Kuhr en Van Der Linden een nog niet eerder opgenomen nummer opnemen voor een te verschijnen overzicht-cd van Lenny Kuhr's 30 jarige muzikale carrière besluiten ze een heel album met nieuw materiaal uit te brengen. Op Oeverloze Liefde staan teksten van Kuhr en Herman Pieter de Boer.

2000

Van het album Oeverloze Liefde verschijnt de single Weet Je Die Dingen Nog. Het is een duet van Lenny met haar zusje Ine. Kuhr treedt slechts sporadisch op in het theatercircuit met begeleider Gerard de Graaf (piano).

2001

Kuhr werkt aan Fadista, een album met Nederlandstalige fado's.

2002

Op het Folkwoods Festival 2002, dat in augustus plaatsvindt in Eindhoven, speelt de zangeres voor het eerst met haar nieuwe band die bestaat uit Gerard de Graaf (vleugel), Cor Mutsers (gitaar/achtergrondzang) en Eric Coenen (basgitaar/achtergrondzang). Vanaf november houdt Lenny Kuhr een logboek bij op haar website. In dezelfde maand doet ze met haar band een proefvoorstelling in het Kloostertheater in Nuenen als voorbereiding op de theatertournee in 2003.

2003

Op 19 september gaat het theaterprogramma Op De Grens Van Jou En Mij in première. De songteksten zijn van Herman Pieter de Boer en haar levenspartner Rob Frank.

2004

Op 29 maart presenteert Lenny Kuhr in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven haar album Op De Grens Van Jou En Mij, geproduceerd door de zangeres samen met gitarist Cor Mutsers. Toetsenist Will Maas speelt in het seizoen 2004-2005 samen met Mutsers en bassist Eric Coenen in de band van Lenny Kuhr. Zijn debuut in de band is op 15 augustus in Nuenen tijdens het festival Folkwoods.

2005

In juni wordt de Lenny Kuhr officieel geïnstalleerd als ambassadeur van Talent Peter van Tilburgfonds. Panta Rhei is zowel de naam van het nieuwe theaterprogramma als van het album dat gedeeltelijk in Frankrijk is geschreven en is opgenomen in de Markant studio's te Heeze. De plaat bevat gastbijdragen van het Rubensstrijkwartet, kunstfluiter Geert Chartrou en saxofonist Lior Kuperberg. Rob Frank en Herman Pieter de Boer leveren tekstbijdragen. In oktober is de eerste voorstelling in een kleine bezetting met naast Lenny Kuhr op gitaar Cor Mutsers en op bas Eric Coenen. Het nummer Verder Varen is een fado met Spaanse en Argentijnse invloeden en het Oriëntaals gearrangeerde Sterker Dan is opgedragen aan haar jongst geboren kleinkinderen Micky en Lihi.

2006

Lenny Kuhr Na vier jaar verlaat Eric Coenen de band. Hij vindt zelf een geschikte opvolger in bassist Jurre Hogervorst.

2007

Na afloop van de premièrevoorstelling van haar theatertournee 40 Jaar Verliefd, op 9 oktober in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven, wordt Lenny Kuhr benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 40 Jaar Verliefd is tevens de titel van de live-cd die eind september verschijnt. De eerste single van de plaat, het nummer Ga Met Me Mee, is een bewerking van Dans Mon Pays Dans Mon Village met een Nederlandse tekst van Jules de Corte en een nieuw arrangement van Jurre Hogervorst. Will Maas wordt een van de vaste begeleiders in de band van Ilse Delange. Frans de Berg (piano, accordeon) is zijn vervanger.

Jules de Corte

2008

De theatertournee 40 Jaar Verliefd krijgt een vervolg. Daarnaast doet Lenny Kuhr in het najaar met Frans de Berg een kleine serie Schubertconcerten.

2009 - 2010

Lenny Kuhr speelt twee programma's in de Nederlandse theaters: Troubadours Van Alle Tijden (met Ralph Rousseau op viola da gamba) en Dichtbij. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de zangeres verschijnt haar eerste dvd Mijn Liedjes, Mijn Leven. De dvd bevat onder meer een registratie van haar theatertournee 40 Jaar Verliefd, in 2007 opgenomen door de TROS, aangevuld met een interview door Ivo Niehe. De extra cd bevat niet eerder uitgebrachte liedjes.

2011

De zangeres zit in de eerste uitzending van Ali B. Op Volle Toeren, het zowel door publiek als critici zeer gewaardeerde programma waarin rapper Ali B met een collega-rapper op bezoek gaat bij muzikanten van eerdere generaties om van elkaars hit een eigen versie maken. Lenny Kuhr maakt als reactie op Mama Sorry van rapper Keizer, het lied Spijt, geschreven vanuit het perspectief van een moeder. Ze bereikt ook een groot publiek dankzij haar akoestische uitvoering van een fado van Amalia Rodrigues in het kader van de DWDD-sessies van het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Ze bereikt ook een groot publiek dankzij haar akoestische uitvoering van een fado van Amalia Rodrigues in het kader van de DWDD-sessies van het televisieprogramma De Wereld Draait Door. In het najaar verschijnt het album Liefdeslied dat is opgenomen in het Koningstheater in Den Bosch met haar vaste begeleiders Cor Mutsers, Mischa Kool en Arthur Lijten. Naast eigen teksten en die van haar man Rob Frank zet ze op de cd gedichten op muziek van Jan Engelman en Federico Garcia Lorca (in een vertaling van Bart Vonck). Ik Delete Je Niet is een duet met Ali B. De cd wordt op 30 september gepresenteerd in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, wat meteen de start is van haar theatertournee die twee seizoenen loopt.

Ali B Keizer

2012 - 2013

De tournee Liefdeslied gaat het tweede seizoen in en wordt eind juli 2013 afgesloten op landgoed Middachten nabij Arnhem. De opnamen voor het dertigste album vinden in augustus plaats in Léons Farm onder leiding van Léon Bartels. Wie Ben Je (25 september) bevat teksten van Rob Frank, Rikkert Zuiderveld en Lenny Kuhr zelf. De gelijknamige theatertournee gaat in september van start.

2017

Lenny Kuhr zit 50 jaar in het vak. Op haar 67e verjaardag brengt ze een nieuw album uit. 'Gekust door de eeuwigheid' is via crowdfunding tot stand gekomen en bevat 13 nieuwe liedjes. Daarnaast is er een nieuwe versie van 'Altijd heimwee' (1994) opgenomen. Tijdens de Buma NL Awards wordt ze bekroond met de Lifetime Achievement Award.

Discografie Lenny Kuhr

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lenny Kuhr

Audio/Video Lenny Kuhr

Video Lenny Kuhr

Lenny Kuhr & Les Poppys -...
Lenny Kuhr & Les Poppys - Visite
Lenny Kuhr - De Troubadou...
Lenny Kuhr - De Troubadour - Reprise (ESC 1969)
Lenny Kuhr canta Lorca: D...
Lenny Kuhr canta Lorca: De ogen
Lenny Kuhr ft. Cor - Spij...
Lenny Kuhr ft. Cor - Spijt (Demo version)
Ali B ft Keizer - troubad...
Ali B ft Keizer - troubadour remix  ( bekend van NED 3  Ali B op volle toeren ) Mp3 Download
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lenny Kuhr ft. Cor - Spijt (Demo version)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer