Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEO VAN DOESELAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

leo van doeselaar

Periode

1954 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, orgel, piano

Online

Officiële website
Website Pianoduo

Leo van Doeselaar

Leo van Doeselaar heeft als organist een internationale concertpraktijk opgebouwd. Als pianist vormt hij al meer dan dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans. Beiden hebben zich verdiept in het spelen op historische instrumenten. Samen maakten zij als eerste pianoduo een tournee door China. Van Doeselaar speelt daarnaast veel kamermuziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

orgel, piano

Genoemd in de biografie van

1961   Irene Maessen
1978   Quink

Biografie Leo van Doeselaar

Leo van Doeselaar heeft als organist een internationale concertpraktijk opgebouwd. Als pianist vormt hij al meer dan dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans. Beiden hebben zich verdiept in het spelen op historische instrumenten. Samen maakten zij als eerste pianoduo een tournee door China. Van Doeselaar speelt daarnaast veel kamermuziek en treedt veelvuldig op als liedbegeleider. Als orgeldocent heeft van Doeselaar een 'Professur für künstlerisches Orgelspiel' aan de Universität der Künste in Berlijn Hij is titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam en organist van het Van Hagerbeer-orgel (1643) in de Grote-of St.Pieterskerk te Leiden. Als jurylid, docent of muzikant wordt hij regelmatig uitgenodigd door internationale orgelfestivals.

1954 - 1976

Leo van Doeselaar (1954) studeert aanvankelijk orgel en piano bij Gerard Akkerhuis in Den Haag. Vervolgens studeert hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn.

Albert de Klerk

1976 - 1983

Van Doeselaar vormt een pianoduo met Wyneke Jordans. Naast beide solistendiploma's behaalt hij in 1979 de Prix d'Excellence voor orgel. In 1980 ontvangt hij de Toonkunst Jubileum Prijs en een jaar later wint hij de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam. Na zijn studie verdiept hij zich in de historische uitvoeringspraktijk en volgt hij meestercursussen in het buitenland, o.m. in Parijs bij André Isoir. Ook neemt hij fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Wyneke Jordans

1984 - 1988

Met Wyneke Jordans neemt Van Doeselaar een cd op met composities voor piano 4-handig van Erik Satie. Voor het label Etcetera neemt hij de complete orgelwerken van Wilhelm Friedemann Bach op en de orgelconcerten en fuga's van Georg Friedrich Händel. Als pianoduo ontvangen Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar de publieksprijs van de Sonesta Koepelzaal in Amsterdam. In 1988 brengt het pianoduo een cd uit met de werken voor piano 4-handig van Maurice Ravel.

1993

Bij de inwijding van het gerestaureerde orgel van het Concertgebouw in Amsterdam speelt Leo van Doeselaar de wereldpremière van het 'Concerto for Organ and Orchestra' van Tristan Keuris, met het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly.

Tristan Keuris

2001

Wyneke Jordans en Leo van Doesselaar maken een jubileumtournee naar Indonesië.

2003

Leo van Doeselaar speelt in Luzern de wereldpremière van het orgelconcert 'Unbekannt IV' van Wolfgang Rihm. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, gespeeld op het orgel van de Pieterskerk in Leiden, wordt bekroond met een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.

Jan Pieterszoon Sweelinck

2005

Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar gaan op tournee door China. Het pianoduo ontvangt een jaar later de medaille van de Academie Arts-Sciences-Lettres in Parijs, en gaat opnieuw naar China voor masterclasses en concerten in Sjanghai en Peking. Van Doeselaar maakt tevens een tournee door Rusland.

2007

In de Oude Kerk in Amsterdam ontvangt Leo van Doeselaar de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

2008

Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar toeren opnieuw door Indonesië.

2009

Het pianoduo maakt een opname van de complete werken voor piano 4-handig van Ludwig van Beethoven.

Discografie Leo van Doeselaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leo van Doeselaar

Audio/Video Leo van Doeselaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer