Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEO VAN OOSTROM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto Leo van Oostrom

Periode

17-07-1942 - heden

Genre

hedendaags, jazz, klassiek, saxofoon

Online

Officiële website

Leo van Oostrom

Leo van Oostrom (Den Haag, 17 juli 1942) is naast een veelgevraagd saxofonist ook verzamelaar van zeldzame rietinstrumenten en een autoriteit betreffende de geschiedenis van de saxofoon. Hij is de eerste die op saxofoon afstudeert aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, in 1966. Tijdens de jaren zestig speelt hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

saxofoon

Genoemd in de biografie van

1960   Rolf Delfos
1983   Polo de Haas
2012   David Kweksilber

Biografie Leo van Oostrom

Leo van Oostrom (Den Haag, 17 juli 1942) is naast een veelgevraagd saxofonist ook verzamelaar van zeldzame rietinstrumenten en een autoriteit betreffende de geschiedenis van de saxofoon. Hij is de eerste die op saxofoon afstudeert aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, in 1966. Tijdens de jaren zestig speelt hij in big bands en rock-’n'-rollgroepen en vormt hij zijn eerste bands onder eigen naam. Sinds 1969 leidt hij het Nederlands Saxofoon Kwartet. Vanaf de jaren zeventig speelt hij afwisselend jazz, klassieke muziek en nieuwe muziek. Hij is lid van ensembles als The Beau Hunks, David Kweksilber Big Band en de formaties van Loek Dikker en Pierre Courbois. Als freelancer speelt hij in dienst van onder meer ASKO|Schönberg en het Ives Ensemble.

In bezetting van

Association P.C.   saxofoon
Rocking Sensation Boys   saxofoon

1960 - 1966

Van Oostrom studeert aanvankelijk klarinet en later saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten zijn achtereenvolgens Jolle Huckriede en Adriaan Bosch. In de periode 1959-1962 speelt hij rock-’n'-roll in succesvolle Indorock-groepen zoals The Rocking Sensation Boys en The Rhythm Sellers. In de periode 1960-'70 speelt hij in de big bands van Frans Elsen en Rob Madna. Bij zijn eindexamen in 1966 ontvangt hij een Fock-medaille, de prijs voor het beste examen van het jaar.

Frans Elsen Rob Madna Rocking Sensation Boys

1967 - 1974

Van Oostrom vormt zijn eigen kwintet en speelt in een trio met bassist Dick van der Capellen en drummer John Engels. In 1969 richt hij het Nederlands Saxofoon Kwartet op, dat zich richt op het klassieke saxofoonrepertoire. Daarnaast geeft het kwartet compositie-opdrachten aan onder anderen Tristan Keuris, Klaas de Vries en Otto Ketting. Met pianist Eddy van Dijken vormt Van Oostrom het duo Saxophobia, dat educatieve concerten geeft op authentieke en bijzondere saxofoons.

Dick van der Capellen Eddy van Dijken John Engels Klaas de Vries Nederlands Saxofoon Kwartet Otto Ketting Tristan Keuris

1975 - 1990

Van Oostrom maakt sinds de oprichting in 1975 deel uit van het Waterland Ensemble en verwante groepen van pianist Loek Dikker, zoals de Waterland Big Band en het Waterland Oktet. Vanaf 1981 is Van Oostrom hoofdvakdocent saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium. Met pianist Wolfgang Watzinger vormt hij een duo dat vanaf 1985 optreedt met een breed repertoire van Europese en Amerikaanse composities van 1857 tot heden. Hij speelt in de band van vibrafonist en marimba-speler Ben Gerritsen. Daarnaast treedt hij op met dans- en theatergezelschappen.

Ben Gerritsen Loek Dikker

1991 - 2007

Op de CD Vaudeville ‘Saxofoon’ Novelties speelt Van Oostrom met Eddy van Dijken salonmuziek uit de jaren twintig. Van 1992 tot 2003 speelt hij lead-alt in het Metropole Orkest. Van Oostrom vertolkt modern repertoire met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Asko Ensemble en pianist Polo de Haas. In 1996 begeleidt hij met het Nederlands Saxofoonkwartet de legendarische Amerikaanse saxofonist Al Gallodoro. Als lid van het ‘documentair orkest’ The Beau Hunks speelt hij jazz- en vaudevillemuziek uit de vroege twintigste eeuw.

Asko|Schönberg Koninklijk Concertgebouworkest Metropole Orkest Polo de Haas The Beau Hunks

2008 - 2012

Het Nederlands Saxofoonkwartet pikt de draad weer op, na tien jaar waarin de leden vooral bezig waren met hun individuele carrières. Van Oostrom maakt deel uit van de in 2008 opgerichte David Kweksilber Big Band. Zijn voormalige leerling Kweksilber brengt in deze big band musici uit de jazz en de hedendaagse muziek samen. In 2008 verschijnt de nieuwe uitgave van Tipboek Saxofoon, waarvoor Leo van Oostrom dertig pagina’s met grepentabellen samenstelt. In 2010 verschijnt zijn eigen boek 100+1 saxen, gewijd aan zijn omvangrijke collectie saxofoons en aanverwante instrumenten. Deze verzameling omvat de volledige geschiedenis van de saxofoon.

David Kweksilber

2013 - 2015

Leo van Oostrom treedt regelmatig op met Polo de Haas en deelt in maart 2013 het podium met deze pianist tijdens een reeks concerten met elektronische muziek gespeeld door De Haas, Pierre Courbois (drums en synthesizers) en Fay Lovsky (theremin). In het 200ste geboortejaar van Adolphe Sax (1814-1894) gaan het Nederlands Saxofoon Kwartet en pianist Eddy van Dijken door het land met een programma rond de uitvinder van de saxofoon. Tijdens de concertreeks spelen Leo van Oostrom, Michiel van Dijk (altsaxofoon), Corina Ewijk (tenorsaxofoon) en Andreas van Zoelen (baritonsaxofoon) op instrumenten uit de unieke collectie van Van Oostrom. Het kwartet voert werk uit van onder meer Rudy Wiedoeft, Johnny Hodges, Frankie Trumbauer, Jimmy Dorsey, Claude Delvincourt en Camille Saint-Saëns. Trio Amici is een groep samen met Van Dijken en Janine Abbas (fluit). Het trio heeft geen jazz op het repertoire, maar wel werk van Charles Koechlin, Ervín Schulhoff, Franz Schubert, Astor Piazolla en Philippe Gaubert. Leo van Oostrom doet in 2014 als lid van de David Kweksilber Big Band mee aan SPEELAFSPRAAK!, een muziekeducatieproject voor en met kinderen op de basisschool. De DKBB verzorgt in oktober 2014 het openingsconcert van het Bimhuis-jubileumweekend. Het orkest krijgt landelijke aandacht met het speciale Koningsdagconcert dat in april 2015 gegeven wordt in aanwezigheid van de koning en de koningin.

2016

De saxofonist speelt met de DKBB in februari in het Bimhuis op een avond die geheel in het teken staat van Willem Breuker. In mei organiseert Polo de Haas in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam het Concert der Bassen, een concert in de kleine zaal van het Concertgebouw met instrumentalisten uit de laagste regionen van het klankspectrum. Leo van Oostrom speelt mee op bassaxofoon en soleert in een stuk van de Argentijnse componist Horacio Vaggione.

Discografie Leo van Oostrom

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leo van Oostrom

Audio/Video Leo van Oostrom

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer