Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LES ZAZOUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Les Zazous

Periode

1983 - heden

Genre

powerpop, sixties

Online

Officiële website

Les Zazous

Gitaarband uit Katwijk die al sinds begin jaren tachtig aan de weg timmert met frisse sixtiespop.
Volledige biografie...

Bezetting

Marc Laman   basgitaar
Hidde Sikkes   drums
Jan van der Plas   gitaar, zang
Sipke Boorsma   gitaar, zang

Overige muzikanten

Frank-Jan Kat   gitaar, zang
Jan van Egmond   drums
Gijs van der Bent   gitaar

Genoemd in de biografie van

1985   Mo
1986   Jan van der Smit
1988   Capricorn
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Les Zazous

Gitaarband uit Katwijk die al sinds begin jaren tachtig aan de weg timmert met frisse sixtiespop.

1983

Les Zazous (Frans voor: nozems) doet op 15 januari het eerste optreden in café The Jam in Leiden. Jan van der Plas (zang, gitaar), Gijs van der Bent (gitaar) en Jan van Egmond (drums) speelden eerder al samen in de Katwijkse groep Sleepless Nights. Bassist/zanger Marc Laman komt uit het Leidse The Line. Van begin af aan is de muzikale koers duidelijk: compacte, pakkende popliedjes, die een voorliefde voor de muziek uit de jaren zestig verraden.

Sleepless Nights

1984

Eind dat jaar neemt Les Zazous haar eerste radiosessie op voor VARA's Popkrant. Het nummer Chain Gang wordt regelmatig gedraaid en belandt hoog in de Verrukkelijke Vijftien, de interactieve hitparade van Radio 3.

1985

Chain Gang wordt op single uitgebracht. Een voor de regionale omroep geschoten videoclip (kosten slechts 125 gulden) belandt bij de clipzender Music Box en wordt daar regelmatig gedraaid. Drummer Jan van Egmond laat zich vervangen door Hidde Sikkes.

1986

Les Zazous gaat platen maken voor de Utrechtse independent Kelt Records, een label dat is gespecialiseerd in sixtiesbands als The Landlords en The Kliek. De EP Wake Up Wake Up is de eerste release.

The Kliek The Landlords

1987

De single Another Town haalt in Engeland de indie charts, nadat BBC dj's Janice Long en John Peel het plaatje regelmatig zijn gaan draaien. Drummer Hidde Sikkes stapt over naar The Landlords. Met Marcel Willemsen op drums neemt Les Zazous de eerste elpee Les Zazous op, die in november verschijnt. De door Martin Cramer (o.a. Fatal Flowers, Treble Spankers, Little Furry Things) geproduceerde plaat is Elpee van de Week bij Radio 3 en wordt door de muziekpers goed ontvangen.

Fatal Flowers Little Furry Things Martin Cramer The Landlords The Treble Spankers

1988

Naar aanleiding van het succes van het debuutalbum tourt Les Zazous uitgebreid door Nederland, onder meer als voorprogramma van Fatal Flowers, The dB's en Alex Chilton. De band verruilt Kelt Records voor het Friese label Top Hole.

Fatal Flowers

1989

Les Zazous wint de VPRO-coverwedstrijd Doe 't met de Stones met een versie van Play With Fire. De single Crazy World wordt veel gedraaid op Radio 3. Inmiddels is drummer Hidde Sikkes, na het uiteenvallen van The Landlords en een blauwe maandag in Spo Dee O Dee gespeeld te hebben, teruggekeerd bij Les Zazous. Het blijft echter rommelen in de gelederen. Gitarist Gijs van der Bent heeft moeite met het vele optreden en houdt het voor gezien. Zijn vervanger is Frank-Jan Kat (ex-Splendid Mood), die ook een deel van de vocalen overneemt.

Spo Dee O Dee

1990

Eind 1990 verschijnt het tweede, meer rock-getinte album Pop!, gestoken in een opvallende pop-art hoes. Co-producer is Hans Weekhout (Capricorn). De toetsenpartijen worden verzorgd door Cor Willemse (Fatal Flowers). De groep wordt veelvuldig gevraagd voor akoestische radiosessies, onder meer voor een 2 Meter Sessie.

Capricorn Hans Weekhout

1991

Les Zazous tourt uitgebreid door Nederland. Hoogtepunt is een succesvol optreden op Bevrijdingspop in Amsterdam voor 30.000 toeschouwers.

1992

Frank-Jan Kat kan het spelen in de band niet combineren met zijn werk en stapt op. Wel blijft hij liedjes schrijven voor anderen, o.a. de hit What Does It Matter voor Rick DeVito. Kat wordt vervangen door Sipke Boorsma (ex-The Ziffels). Les Zazous wint opnieuw een VPRO-coverwedstrijd, ditmaal met Quicksand van David Bowie.

Rick DeVito

1993

Les Zazous Les Zazous tekent een platencontract met Mercury. De band gaat de Wisseloord studio in met producer Hans Vermeulen, maar komt er zonder hem uit. Samen met toetsenist Robert-Jan Stips en technicus Hans Bedeker voltooit Les Zazous Exota!, vernoemd naar het explosieve frisdrankje uit de jaren zestig.

Hans Vermeulen Robert Jan Stips

1994

Les Zazous tourt door Nederland als voorprogramma van World Party (o.a. Paradiso en Vredenburg) en The Lemonheads (o.a. Paard en Melkweg). De single Crying In My Sleep wordt regelmatig gedraaid, maar een hitnotering blijft uit.

1995

In een poging alsnog een hit te forceren brengt Mercury Crying In My Sleep opnieuw uit. Wederom wordt de plaat veel gedraaid maar is ze nergens in de lijsten te bekennen. Les Zazous tourt in het clubcircuit als voorprogramma van Radiohead. Jan van der Plas produceert de debuut-cd van de sixtiesband The Mashed Potatoes uit Noordwijkerhout en vele radiosessies.

Mashed Potatoes

1996

Les Zazous krijgt een alter ego in de vorm van De Ratten Van Avontuur, een sixties-coverband die haar setlijst laat bepalen door een rad van avontuur.

1997

Terwijl de Ratten regelmatig fungeren als levende jukebox werken Les Zazous aan een nieuw album.

1998

In juni verschijnt de cd Electric Babyland bij het nieuwe label State Of Mind, dat gedistribueerd wordt door Dino Music. De hoes staat in het teken van het fenomeen webcam, de camera die mensen 24 uur per dag in hun huis- of slaapkamer aan hebben staan. Les Zazous presenteert de plaat met de Zonsondergang Show op het strand van Katwijk, waarbij ook diverse theater-acts optreden. De recensies op de plaat en de concerten zijn enthousiast en de single Deadline doet het prima, maar dan krijgen het platenlabel en haar distributeur ruzie. State Of Mind wordt opgeheven en de promotie komt tot stilstand. Terwijl Les Zazous zoekt naar een nieuwe platenmaatschappij, zet de band haar muziek op internet, wat verrassend veel postorder-verkoop oplevert.

1999

Les Zazous vindt onderdak bij Dureco, waar Electric Babyland opnieuw verschijnt. De tweede single Aphrodisiac wordt veel gedraaid. De videoclip, een persiflage op AVRO's Toppop, staat wekenlang nummer één in de Westpop Top 10 van het regionale station TV West. In de zomer trekt Les Zazous de aandacht door als eerste Nederlandse band een webgig te doen in de huiskamer van Neerlands bekendste webcam-girl Corry. De band wordt uitgenodigd door de organisatoren van het International Pop Overthrow Festival in Los Angeles, het grootste festival ter wereld voor sixties- en powerpopbands. De singles This Town en Everybody's Watching Me (met als videoclip een persiflage op Big Brother) krijgen veel airplay.

2000 - 2005

Jan van der Plas maakt deel uit van de redactie van het muziekblad Aloha en is als docent verbonden aan de Fontys Rockacademie. Samen met Didi Dubbeldam maakt hij vele kinder-cd's onder de noemer DD Company. De bekendste titels zijn Theo Theo, Doe Maar Lekker Mee, Tsjoe Tsjoe Wah, Superman en Doe Mij Maar Nederland. Les Zazous treedt sporadisch op.

DD Company

2009

Tijdens een reünieoptreden, op 12 september tijdens Katwijkse popfestival Haringrock, houdt Les Zazous de verzamel-cd Singles Party ten doop.

Discografie Les Zazous

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Les Zazous

Audio/Video Les Zazous

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer