Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LESLEY JOSEPH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-10-1963 - heden

Genre

basgitaar, calypso, dance, disco, funk, jazz, kaseko, latin, pop/rock, reggae, steeldrum, wereldmuziek, zouk

Lesley Joseph

Op Curaçao geboren basgitarist (oorspronkelijk steeldrumspeler), sinds 1980 woonachtig in Nederland (Amsterdam) en in brede kring als freelancer werkzaam met zijn basgitaren, zowel voor liveoptredens als in de studio. Antilliaanse acts, Surinaamse acts (Ronald Snijders, Eddy Veldman, Franky Douglas), Nederlandse acts (Jan Akkerman, Hans Dulfer) en internationale acts (Ruby Turner, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, steeldrum

Biografie Lesley Joseph

Op Curaçao geboren basgitarist (oorspronkelijk steeldrumspeler), sinds 1980 woonachtig in Nederland (Amsterdam) en in brede kring als freelancer werkzaam met zijn basgitaren, zowel voor liveoptredens als in de studio. Antilliaanse acts, Surinaamse acts (Ronald Snijders, Eddy Veldman, Franky Douglas), Nederlandse acts (Jan Akkerman, Hans Dulfer) en internationale acts (Ruby Turner, Womack & Womack, Toumani Diabeté) maken graag gebruik van deze 'groove roots player', zoals hij het zelf graag zegt.

In bezetting van

Jan Akkerman   basgitaar
Robby Alberga   basgitaar
Ronald Snijders   basgitaar
Sâlt   basgitaar

1963 - 1972

Lesley Joseph (Curaçao, 8 oktober 1963) begint zijn muzikale carrière op zeer jonge leeftijd door samen met zijn moeder in de kerk te pelen. Hij bespeelt het kerkorgel.

1973 - 1977

Joseph speelt - nog steeds in de kerk - gitaar met een gospelgroep.

1977 - 1979

Joseph specialiseert zich in het bespelen van de steelpan (ook bekend als steeldrum) en doet hiermee ruime ervaring op door geregeld op te treden met de Gogo Boys Steelband in Hotel Princess Beach in Marie Pampoen op Curaçao. Ook bespeelt hij hier al af en toe de basgitaar.

1980 - 1983

Joseph komt op uitnodiging van de bekende steelband Coco Tara (een afsplitsing van de Dutch Rhythm Steel & Show Band) naar Nederland. Deze band opereert uitsluitend in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en Joseph heeft het er vier jaar lang erg druk mee. Intussen raakt hij echter steeds meer gefascineerd door de basgitaar. Vooral de dan bij Miles Davis spelende Marcus Miller maakt veel indruk op hem. In 1983 fungeert Joseph voor het eerst als studiomuzikant: hij speelt steelpan op het debuutalbum Marilli van Michel Banabila.

Dutch Rhythm Steel & Show Band Michel Banabila

1984 - 1985

In de loop van 1984 besluit Joseph de stoute schoenen aan te trekken en de steelpan definitief te verruilen voor de basgitaar. Hij neemt afscheid van Coco Tara en treedt als bassist toe tot de Surinaamse groep Dondroe. Hij speelt ook nog wel steelpan, vooral in groepen van goede vrienden als drummer Eddy Veldman (Steelletto Steelband) en gitarist Franky Douglas (Sunchild). Bij Sunchild leert hij ook cellist Ernst Reijseger kennen, waardoor hij in 1985 ook deel uitmaakt van diens Quartet. Ook in de Surinaamse jazz- en funkgroep Solat speelt Joseph vaak samen met Veldman en Douglas. Als studiomuzikant speelt hij mee op het album Amar Rasta van Armand Mesre (1984), op het album Funky Flute van Ronald Snijders (1985) en op singles van The Invaders Steelband (12” Manana, 1984) en The Blue Seven Band (12” New Collection, 1984). Wanneer Ronald Snijders in 1984 wordt gevraagd om de tune voor het programma De Ver Van Mijn Bed Show van Han van der Meer bij de KRO te maken, roept deze Josephs hulp in als steelpanspeler.

Ronald Snijders

1986

Steeds meer verdiept Joseph zich in het bespelen van de basgitaar en al snel volgen meer uitnodigingen van Nederlandse artiesten. Zo speelt hij als studiomuzikant mee op het album Aquarela Do Brasil van Jacob Kurc, op het album The Hunter van de Chris Hinze Combination, op alle singles die in 1986 verschijnen van de groep Mai Tai (1 Touch 2 Much, Female Intuition en Turn Your Love Around), op de single Hello van de Trinidad Invaders Steelband, en op beide nummers van een single van The Sherman Brothers (I Don't Know What Comes Over Me en Emily). Joseph beleeft zijn tv-debuut als begeleider van Ruby Turner, die haar hit If You're Ready Come Go With Me in Nederland komt promoten.

Chris Hinze

1987

Joseph gaat op tournee als bassist van Tony Sherman & The Sherman Brothers naar de Antillen en de ABC-eilanden. Als studiomuzikant is hij te horen op het album Fantasma van Lucien Alberg, en op de single 24 Hours A Day van de groep Steelletto.

Tony Sherman

1988

Joseph gaat op tournee als bassist van Mai Tai en treedt veelvuldig met de zangeressen op in Curaçao en Engeland. Op het album Tiri Fri Jari van schilder en dichter Djinti is Joseph als bassist te horen, evenals op het album Tempu A Jega van Frank & Friends en op het album I Like Your Style van Edsel Juliet & Orchestra Saljuco. Hij is de bassist van Eddy Veldmans Hip '88, dat met Julya Lo'ko, Mike del Ferro, Franky Douglas, Julian Coco, Mildred Douglas en vibrafonist Jeroen Goldstein optreedt voor de VARA Radio ter gelegenheid van het Radio Freedom-project rond Nelson Mandela's vrijlating.

Edsel Juliet Julya Lo'ko Mai Tai Mildred Douglas

1989 - 1992

Naast zijn werk met veel muzikanten uit de overzeese gebiedsdelen - zoals Tumak Humaks 12” met de Kaseko Medley uit 1989 - maakt Joseph ook steeds meer opgang bij Nederlandse muzikanten. Hij werkt met Hans Dulfer (zowaar weer op steelpan) aan een project rond de legendarische Surinaamse saxofonist Kid Dynamite en is sindsdien nog vele jaren regelmatig bij Hans Dulfer-optredens in De Kroeg te Amsterdam te vinden met zijn steelpan. Vanaf 1991 maakt hij deel uit van de groep van Jan Akkerman, onder meer tijdens een herdenkingsoptreden voor de dan net overleden Paul Acket (1992) op het North Sea Jazz Festival. Met Akkerman doet hij zo'n vijftig optredens in Nederland per jaar, van 1991 tot en met 1997. In 1991 doet hij een aantal optredens in Trinidad als lid van het Ernst Reijseger Quartet. Als begeleider van Daniel Sahuleka is hij op diverse Nederlandse podia aan te treffen in 1991 en 1992. Ook bij Izaline Calister is hij in deze periode vaak te zien als vervanger van bandlid Eric Calmes. Verder is hij als sessiemuzikant te horen op albums van onder meer The Friends (E Mundu, 1990), Edsel Juliet (Salsa Coriente, 1990), P.I Man & Memre Buku (Manassah, 1990, met de Surinaamse producer Godwin Logie, bekend van zijn werk met Bob Marley), The Surinam Music Ensemble (Main Topic, 1992, na in 1989 ook al op hun album No Kiddin' te hebben meegespeeld), en Zejo Davelaar (Rubadub Style, 1992, waarvan het gelijknamige nummer een grote hit wordt in Curaçao). In 1992 tourt Joseph met de Curaçaose zanger Juni Juliet door Noorwegen. In Nederland doet hij datzelfde jaar een aantal concerten als begeleider van de Texaanse soulzangeres Barbara Lynn, die in de jaren zeventig al furore maakte op het Atlantic-label.

Daniël Sahuleka Hans Dulfer Izaline Calister P.I Man & Memre Buku

1993 - 1998

Joseph blijft een veelgevraagd sessiemuzikant en is te horen op albums van Max Nijman (Dja Dja Man, 1993), de Chris Hinze Combination (Namaskar Live In India, 1994 en Tibet Impressions, 1994) en Robby Alberga (Different Realities, 1995). Het jaar 1995 is gedenkwaardig voor Joseph, want dan maakt hij samen met Freddy G als Freddy G & The L.J. Sound het album Kara Nobo, met Mi Ke Frei Bo, de nummer 1-hit op de Antillen (1996). Ook in Suriname wordt dit nummer , onder de titel Soso Foe Yoe hetzelfde jaar een grote hit. En dat 'L.J.' in The L.J. Sound staat natuurlijk voor Lesley Joseph, die voor deze gelegenheid een eigen band opricht, met naast hemzelf op bas Gary Francisco op drums, Papi Lamp op toetsen en Dennis Isogora op percussie en zang. De reeks plaatopnamen van Joseph als sessiemuzikant gaat vervolgens voort met albums van Willy's Caribbean Steel (Me And My D-Tenor, 1996), opnieuw Freddy G & The L.J. Sound (E Berdat, 1997), Ronald Snijders (Meet The World, 1997), Konkie Halmeyer (Rap On Steel, 1998), Saskia Laroo (Body Music, 1998) en Franky Douglas' Sunchild (On The Roof, 1998). Ook voor liveoptredens en tournees wordt regelmatig een beroep op hem gedaan: in 1993 is hij de bassist achter het Amerikaanse echtpaar Womack & Womack, wanneer zij tv-opnamen komen maken voor Jan Douwe Kroeske's Twee Meter Sessies. In 1994 tourt hij met de Invaders Steelband door Spanje. In 1995 gaat hij opnieuw met Juni Juliet naar Noorwegen, maar deze keer worden tevens Denemarken, Zweden en Engeland aangedaan. In 1997 maakt hij deel uit van het ensemble van Ronald Snijders voor een Surinaamse tournee. Met Saskia Laroo treedt hij in 1998 op in Beiroet (Libanon) en datzelfde jaar treedt hij samen met de Amerikaanse jazzbassist Jamaaladeen Tacuma op in het Bimhuis, in het kader van de Oktober Jazz Meeting. Eveneens in 1998 doet Joseph zijn tot op heden enige solotournee, nota bene in Trinidad, onder meer op een groot jazzfestival. Daarbij begeleidt hij zijn spel op de basgitaar met drumcomputer.

Saskia Laroo

1999 - 2002

In 1999 organiseert de VPRO een viertal specifieke optredens in Paradiso onder de titel Moondive: Musicians On A Mission, waarbij muzikanten uit verschillende disciplines de opdracht krijgen eenmalig een avondvullend optreden te verzorgen. In aflevering drie is Joseph de bassist, samen met Ernst Reijseger (cello), Michel Godard (tuba), Eddy Veldman (drums), Ruben van Roon (elektronica en drums), Mola Sylla (zang) en Ray Anderson (trombone en leiding). Van het optreden verschijnt een dubbelalbum, uitgegeven door VPRO Eigenwijs. Naar aanleiding van dit album wordt de gelegenheidsformatie in 2000 uitgenodigd een aantal optredens in Duitsland te doen tijdens het festival Moers Music. Joseph is verder als bassist te horen op albums van Freddy G & The L.J. Sound (Hopi Lief Bo Ta, 1999), Gerald (E Inicio, 1999), The Friends (Pelicula Jalúrs, 1999), Djoez (Djoez, 2000 en Djoez All Stars, 2001), Street Legal (een pseudoniem dat de veelgevraagde drummer Ton Dijkman gebruikt voor zijn soloalbum Sliding, 2000), Tico Libiee (Bin Bons Ku Tico Libiee, 2000), Lejony (Catch Ye, 2001), Robby Alberga (A Prayer For Peace, 2001), The Friends (Di P.A.S. + T Strak, 2001), The Resurrection Singers (Let's All Be Friends, 2002) en Tico Y Monica (Dunami E Chéns, 2002). Ook doet hij in 2002 een aantal sessies met Jörgen Raymann in het Cosmic Theater te Amsterdam.

Ton Dijkman

2003 - 2007

Joseph is als sessiemuzikant te horen op albums van Arthur Castillion (The Promise, 2003), Evelyne Bamfo & Kweku Amongo (A Step To Tell, 2003 - op steelpan), Max Nijman (Max Nijman 40, 2003), Mayra Lopez (Impactando Naciones, 2003), Denise Jannah (Gedicht Gezongen, 2004), Franklin Ceasar Breevelt (A Driven Spirit, 2004), Patto (A No Gowtoe, 2005) en Hellen Gill & Friends (Sibibusi, 2007). In 2004 zet Joseph samen met drummer Eddy Veldman en toetsenist Glenn Gaddum het jazz meets world music project Opo-Yéyé (Open Up Your Soul) op, waarvan het album Strong Elements verschijnt, met gasten als Hans Dulfer, Toni Worrell, Ernst Reijseger en Michelle Storm David. Het project wordt ook live uitgevoerd in het Bimhuis en op het AMP-podium aan de Oostelijke Handelkade te Amsterdam. In 2003 is Joseph een van de begeleiders van Denise Jannah tijdens haar optreden in het tv-programma Raymann Is Laat. Datzelfde jaar doen Freddy G & The L.J. Sound een tournee door Zambia op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Lusaka, de hoofdstad. In 2005 is Joseph de bassist van Wouter Wierbos' project Wollo's World, dat in Tilburg een eenmalig optreden doet onder de noemer The Celebration Of Difference. In 2006 doet Joseph tal van optredens met allerlei bands en in 2007 treedt hij in Mali op samen met koraspeler Toumani Diabaté, op de Nederlandse ambassade in (de hoofdstad) Bamako. Met de Ronald Snijders Extended Funk Band staat Joseph op het North Sea Jazz Festival, waarna in 2007 en 2008 diverse optredens volgen in Nederland en Duitsland.

2008

Naast diverse optredens en studiosessies speelt Joseph mee op het album Love Is You van Al Goodah (alias Carlo Goedhart), treedt hij op in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam in een show rond de Amerikaanse gospelzangeres Kim Burrell, en maakt hij deel uit van de groep Salt van Michelle David en Linda Wagenmakers tijdens een gospelfestival in de Heineken Music Hall te Amsterdam, dat tevens op tv wordt uitgezonden. In november doet hij een tournee door Curaçao met de groep SMP, en in Nederland treedt hij op met de bekende pastoor Juano Coco van Curaçao.

Linda Wagenmakers Sâlt

2009

Josephs prominente rol in de Ronald Snijders Extended Funk Band wordt voorgoed duidelijk op het gelijknamige livealbum. Hij gaat op tournee door New Mexico als begeleider van zanger Jimmy Omonga en op tournee door Indonesië als begeleider van Denise Jannah. Op het North Sea Jazz Festival is hij met zijn funky basspel te zien als blikvanger van The Sjeng Stokkink Funk 'n' Jazz Implant.

Discografie Lesley Joseph

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lesley Joseph

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer