Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEX BOLDERDIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1976 - heden

Genre

gitaar, mandoline, sessiemuzikanten

Pseudoniemen

East West

Lex Bolderdijk

Eén van de beste gitaristen van Nederland die op tientallen albums meespeelt. Van 1991 tot 2013 maakt hij deel uit van het Metropole Orkest.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, mandoline

Genoemd in de biografie van

1984   Dolly Dots
1986   Donna Lynton
1987   Koot en Bie
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lex Bolderdijk

Eén van de beste gitaristen van Nederland die op tientallen albums meespeelt. Van 1991 tot 2013 maakt hij deel uit van het Metropole Orkest.

In bezetting van

Anouk   gitaar
Beyond The Blue   gitaar
Da Capo   gitaar
Emile den Tex   gitaar
Gamma (I)   gitaar
Margriet Eshuijs   gitaar
Metropole Orkest   gitaar, mandoline

1951 - 1964

Lex Bolderdijk wordt geboren op 7 november 1951 in Hilversum. Zijn moeder is niet muzikaal, maar zijn vader speelt in de tijd van de stomme film vioolpartijen in voor bioscoopfilms. Het buurmeisje van Bolderdijk speelt gitaar en leert hem wat akkoorden. Hij is gegrepen door het instrument en wil vanaf dat moment niets anders dan gitarist worden. Het is dan 1958. Twee jaar later krijgt hij les op muziekschool. Het spelen gaat hem prima af en op jonge leeftijd ontwikkelt hij zich al tot een veelzijdig gitarist. Ondanks die veelzijdigheid heeft hij geen talent om jazz te spelen. Hij omschrijft het genre later als geneuzel en zal nooit enige moeite doen jazz te leren spelen.

Anouk BZN Hans Hollestelle Herman van Veen Koot en Bie Marco Borsato Margriet Eshuijs Metropole Orkest Paul Natte

1965 - 1978

Het is 1965 als hij met wat jongentjes uit de buurt een bandje begint. Ze spelen onder meer covers van Hank Williams en The Shadows van wie hij een grote fan van is. Bolderdijk luistert naar veel platen van zijn helden om alle gitaarpartijen uit te zoeken. Hij doorloopt zijn schooljaren aan het HBS, maar geeft er na drie jaar de brui aan. De puber heeft het niet naar zijn zin en wil naar het conservatorium. Hij is pas 16 als hij in 1967 met een studie klassiek gitaar begint. Op het conservatorium zit hij in de klas met gitarist Hans Hollestelle. Via Hollestelle komt hij in de studio terecht waar hij producer Paul Natte leert kennen. Natte neemt de gelijknamige plaat van Maggie McNeal op en heeft een gitarist nodig. Hij vraagt Bolderdijk de plaat in te spelen en zo maakt de gitarist zijn debuut als studiomuzikant. Natte werkt ook met andere artiesten en vraagt Bolderdijk verschillende platen in te spelen.

1979 - 2004

Hij groeit uit tot een van de beste gitaristen van Nederland. Naast het werk met popartiesten speelt hij in de jaren tachtig ook liedjes in van de komieken Van Kooten en De Bie. In 1991 gaat hij spelen bij het Metropole Orkest en werkt hij als sessiemuzikant onder meer met BZN, Marco Borsato en Herman van Veen. Ook speelt hij de gitaarpartijen in op het debuutalbum Together Alone van Anouk. Anno 2004 is Bolderdijk nog steeds in dienst bij het Metropole Orkest. In hetzelfde jaar brengt hij samen met violist Herman van Haaren onder de naam East West het album Call On The Sun uit. Op de single Time zorgt Lisa Boray voor de vocalen.

2006

Lex Bolderdijk speelt onder meer mee op de cd Music Inspired By Da Vinci, een groots muzikaal project van muzikant, componist, arrangeur, dirigent en producer Jan Kisjes met ook bijdragen van Nienke de Groot (Autumn) en Michel van Schie.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1977 - Eef Albers 'Blue Capricorn'
1979 - Ton van der Meer 'B.G.G.'
1979 - Peter Schreiber 'Aangenaam Gestoord'
1979 - Marco Bakker 'Ik Zing Van Hollland'
1981 - Joan Ellis 'Not The First Mistake'
1983 - Pisa 'Liefhebbers Opgelet'
1986 - Falco 'Falco 3'
1987 - Demis Roussos 'The Story Of Demis Roussos'
1999 - Bart, Hupie en het Vreemde Geluid 'Bart, Hupie en het Vreemde Geluid'
2002 – Helene Heine 'Emotions'

Autumn Michel van Schie

Discografie Lex Bolderdijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lex Bolderdijk

Audio/Video Lex Bolderdijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer