Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIEUWE VISSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lieuwe Visser

Periode

23-08-1940 - 04-03-2014

Genre

bas, hedendaags, klassiek, opera

Lieuwe Visser

Lieuwe Visser geldt als een eigenzinnige persoonlijkheid, een theaterman en een van de weinige zangers met een gedegen kennis van en ervaring met nieuwe muziek. Vanuit zijn interesse voor het laatste werkt hij mee aan vele premières van Nederlandse composities. Hij treedt op met beroemdheden als Joan Sutherland, Lotte Lenya, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bas

Genoemd in de biografie van

1987   Robert Nasveld
1988   Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Biografie Lieuwe Visser

Lieuwe Visser geldt als een eigenzinnige persoonlijkheid, een theaterman en een van de weinige zangers met een gedegen kennis van en ervaring met nieuwe muziek. Vanuit zijn interesse voor het laatste werkt hij mee aan vele premières van Nederlandse composities. Hij treedt op met beroemdheden als Joan Sutherland, Lotte Lenya, Jasperina de Jong, Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, Edo de Waart, Reinbert de Leeuw, Harry Kupfer, Bernard Haitink, Bruno Maderna, Ricardo Muti en Georg Friedrich. Visser geeft les aan het conservatorium van Maastricht. Naast zijn muzikale werkzaamheden is hij ook lid van diverse besturen en raden in de Nederlandse culturele sector.

1940 - 1973

Lieuwe Visser (23 augustus 1940, Diemen) studeert eerst geschiedenis en heeft privézangles bij Jo van de Meent. Vervolgens gaat hij met een geschiedenisbeurs naar Rome waar hij zangles neemt bij Giorgio Favaretto aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Terug in Amsterdam voltooit hij zijn opleiding bij de Studio van de Nederlandse Opera Stichting waar hij in 1973 debuteert als Don Basilio in 'Il barbiere di Siviglia' van Gioachino Rossini. In een zeer succesvol Eisler/Weill-programma met het Nederlands Blazers Ensemble speelt hij de rol van Marlene Dietrich.

1974 - 1976

Visser werkt mee aan de première van de opera 'Dorian Gray' van Hans Kox. In 1976 zingt hij, begeleidt door Rudolf Jansen op piano, een enthousiast ontvangen Wolf-recital en zingt hij de titelrol in 'Don Pasquale' van Gaetano Donizetti.

Rudolf Jansen

1980 - 1985

Op het Glyndebourne Festival 1981 zingt Visser onder Bernard Haitink in 'A midsummer night's dream' van Benjamin Britten met onder anderen Joan Sutherland. De plaatopname met Theo Loevendie's 'De Nachtegaal' voor verteller en ensemble, wordt in 1982 bekroond met een Edison. In de zomer van 1984 gaat Lieuwe Visser op tournee naar de Verenigde Staten met het Schönberg Ensemble en Barbara Sukowa. Hij zingt voor de derde maal (eerder in 1978 en 1980) bij De Nederlandse Opera Stichting de rol van Masetto in 'Don Giovanni' van Mozart en in 1985 zingt hij in de opera 'Dr. Faustus' van Konrad Boehmer.

1987 - 1988

Lieuwe Visser aanvaardt een positie als docent aan het conservatorium van Maastricht. Met de componist aan de piano zingt hij de première van 'Imaginations I' van Robert Nasveld. Lieuwe Visser speelt de hoofdrol in de jeugdopera 'De naam van de maan' van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duyn en componist Kees Olthuis (1988). De pers bejubelt de bijdrage van Lieuwe Visser. In een interview in het Algemeen Dagblad typeert Marjan Berk Lieuwe Visser als: "een van Nederlands mooiste stemmen, [en] waarschijnlijk ook de origineelste basbariton die in de lage landen rond zingt!" Met het Concertgebouworkest zingt hij onder Charles Dutoit 'L'Enfant et le sortilège' van Maurice Ravel.

1992

Visser zingt in een première van werk van Mauricio Kagel met het Schönberg Ensemble en presenteert de kinderconcerten in het Concertgebouw van Amsterdam. Daarnaast is hij jurylid voor het Internationaal Vocalistenconcours in 's-Hertogenbosch.

1995

Met Jasperina de Jong speelt hij in de succesvolle voorstelling 'Lang leve de opera!' van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans in een regie van Lodewijk de Boer. Lieuwe Visser zingt de titelrol in 'Noach' van Guus Janssen, een opera met decors van Karel Appel.

2005

Op 20 juni krijgt Lieuwe Visser de Amsterdamse Frans Banninck Cocq Penning uitgereikt bij zijn afscheid als voorzitter van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

2014

Via zijn zoon komt op 5 maart het nieuws naar buiten dat Lieuwe Visser de dag ervoor op 73-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam is overleden.

Discografie Lieuwe Visser

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lieuwe Visser

Audio/Video Lieuwe Visser

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer