Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIEVE HUGO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

13-12-1934 - 15-11-1975

Genre

kaseko, Suriname

Lieve Hugo

Surinaamse zanger die eigenlijk Hugo 'Iko' Uiterloo heet. Hij drukt een belangrijk stempel op de ontwikkeling van de zang in de Surinaamse kaseko-muziek. Uiterloo introduceert Winti-liederen en op de calypso geïnspireerde liedjes in de kaseko.
Volledige biografie...

Bezetting

Hugo Uiterloo   zang

Overige muzikanten

Harold Biervliet   gitaar
Stan Lokhin   trompet

Genoemd in de biografie van

1931   Alberto Gemerts
1953   Edgar Burgos
1974   The Happy Boys
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lieve Hugo

Surinaamse zanger die eigenlijk Hugo 'Iko' Uiterloo heet. Hij drukt een belangrijk stempel op de ontwikkeling van de zang in de Surinaamse kaseko-muziek. Uiterloo introduceert Winti-liederen en op de calypso geïnspireerde liedjes in de kaseko.

In bezetting van

Orchestra Washboard   drums, zang

1934 - 1963

Lieve Hugo wordt op 13 december 1934 als Julius Theodoor Hugo Uiterloo geboren in Paramaribo. Hij groeit op in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Uiterloo zingt in het Centraal Koor van de Rust & Vrede-kerk te Paramaribo en hij speelt drums in Sluisdom, een band die bestaat uit ex-boksers.

1967 - 1969

Hugo Uiterloo maakt deel uit van de kaseko-formatie Orchestra Washboard. Deze band speelt bigi-poku, tot het eind van de jaren zestig de belangrijkste Afro-Surinaamse dansmuziek, en ontwikkelt dit genre tot kaseko. Uiterloo speelt drums en neemt in enkele nummers de vocalen voor zijn rekening.

Orchestra Washboard

1970

Orchestra Washboard komt naar Nederland voor een optreden in het Concertgebouw tijdens het Holland Festival. Lieve Hugo maakt tijdens het concert veel indruk met een opzwepende uitvoering van het nummer Lange Bare. Na een Nederlandse tournee gaat Uiterloo terug naar Paramaribo waar hij meer optreedt dan zijn gezondheid aankan. Dokters adviseren hem naar Nederland te gaan om zich te laten behandelen aan maagkanker. Lieve Hugo woont met zijn gezin in flat Gliphoeve in de Bijlmer. Hij krijgt een platencontract bij EMI. Tegen doktersvoorschriften in blijft de zanger volop roken en drinken.

1974

De Surinaamse trompettist en arrangeur Stan Lokhin produceert het debuutalbum King Of Kaseko. Uiterloo en Lokhin vernieuwen kaseko door de slaginstrumenten te vermengen met afro-Cubaanse muziek en calypso en het geluid te verrijken met trompetten, trombones en elektrische gitaren. De teksten op de plaat zijn opvallend vrijmoedig. King Of Kaseko verkoopt uitstekend. Lokhin voegt zich al snel bij de begeleidingsband The Happy Boys van Uiterloo en fungeert tevens als diens persoonlijk begeleider.

1975

Met de Happy Boys gaat Lieve Hugo op tournee door Nederland, België en Zuid-Amerika. Zonder Lokhin gaat de zanger de studio in om een album op te nemen ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Suriname. Tijdens een optreden in Club Sosa (Stichting Opvang Surinamers Amsterdam) aan de Keizersgracht wordt Uiterloo onwel. Enkele dagen later, op 15 november, overlijdt hij op veertigjarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan de gevolgen van maagkanker. Het lichaam van de zanger wordt half november naar Suriname gevlogen waar hij twee dagen voor de Dag van de Onafhankelijkheid begraven wordt op Mariusrust.

1976 - 1978

Uiterloo's voormalige begeleidingsband The Happy Boys treden op en maken platen. Via platenmaatschappij Dureco worden twee albums uitgebracht. Stan Lokhin gaat daarna nog door onder zijn eigen naam.

2008

Regisseur Vincent Soekra, die in 1975 op achtjarige leeftijd aanwezig was bij de begrafenisplechtigheid van Lieve Hugo, maakt een documentaire over de zanger. Speciaal voor de documentaire wordt in april een concert ter ere van de zanger gehouden in het Concertgebouw, begeleid door het Metropole Orkest en met bijdragen van De Dijk, Oscar Harris, Ronald Snijders, Berget Lewis, Izaline Calister, Angela Groothuizen, Boris, Edgar Burgos en cabaretier Jörgen Raymann. De driedelige documentaire en het concert worden in december uitgezonden. De Dijk zet Lieve Hugo's liedje Mira op hun album Brussel.

Bert Heerink Circus Custers De Jazzpolitie Polle Eduard Toontje Lager

2013

Het label TopNotch brengt een compilatie uit van Lieve Hugo in de serie Sranana Gowtu.

Discografie Lieve Hugo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lieve Hugo

Audio/Video Lieve Hugo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer