Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIKE A TIM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1973 - heden

Genre

acid house, drumcomputer, sampler, synthesizer, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Like A Tim

Like A Tim

Like A Tim oftewel Tim van Leijden (geboren te Rotterdam in 1973) brengt vanaf de jaren negentig via het Eindhovense label Djax-Up-Beats eigen producties uit (waarvan hij altijd zelf het artwork verzorgt). Daarnaast is hij een veel gevraagde remixer in het buitenland. In de loop der jaren ontwikkelt hij een ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

2005   Alden Tyrell

Biografie Like A Tim

Like A Tim oftewel Tim van Leijden (geboren te Rotterdam in 1973) brengt vanaf de jaren negentig via het Eindhovense label Djax-Up-Beats eigen producties uit (waarvan hij altijd zelf het artwork verzorgt). Daarnaast is hij een veel gevraagde remixer in het buitenland. In de loop der jaren ontwikkelt hij een geheel eigen stijl van elektronische muziek, onder invloed van vooral hiphop, funk, pop en techno.

1987 - 1989

Tim van Leijden raakt op zijn tiende geïnteresseerd in muziek. Vooral elektronische muziek zoals Rockit van Herbie Hancock en Nineteen van Paul Hardcastle maken een diepe indruk op hem. En wat later in de jaren '80 ook hiphop. Hij koopt een Casio keyboard en twee draaitafels waar hij een aantal jaren mee aanrommelt, totdat hij meer professionele apparatuur krijgt om daar betere producties mee te kunnen creëren.

1990

De demo's die Tim in elkaar te zet, maken een goede indruk bij diverse labels. De geboren en getogen Rotterdammer kiest een artiestennaam die terug te voeren is op zijn middelbare schooltijd. Zijn klasgenoten vinden dat hij er vanwege zijn lijkbleke huid meer als een dode uitziet dan een levende en geven hem de bijnaam lijke-Tim. Dezelfde uitspraak als het Engelse Like A Tim.

1991

Zijn eerste release verschijnt op het onafhankelijke Brabantse See Saw label: Virtual Reality EP, een 12" met vijf behoorlijk acid-achtige housetracks. Saskia Slegers van Djax Records uit Eindhoven gelooft in zijn producties en besluit zijn EP's uit te brengen, te beginnen met Headstrong. Het artwork van zijn releases verzorgt Tim altijd zelf.

1992 - 1997

In totaal verschijnen er maar liefst twaalf EP's van zijn hand bij Djax, op het techno sublabel Up-Beats. Omdat Djax ook buiten de Nederlandse grenzen opereert, wordt Like A Tim in internationale techno-kringen een begrip. Een greep uit zijn remix-oeuvre: Mike Dunn - Magic Feet (Djax, 1992), Steve Poindexter - Work That Mutha Fucker (Djax, 1992), Robert Armani - Armani Trax (Djax, 1993), Hardfloor - Into The Nature (Harthouse, 1994), Speedy J - Ni Go Snix (Nova Mute, 1997), Cylob en Bochem Welt, DMX Krew remix ep (Rephlex,1997), Zen-Faschisten - Rock 'N' Roll Control (1998).

Speedy J

1998 - 1999

Alec Empire's Geist Records brengt het eerste complete album van Like A Tim uit, eind '98 gevolgd door een mini album en medio '99 gevolgd door een tweede album. Een picture-disc met opnamen van een live optreden wordt op 12" uitgebracht door het Rotterdamse DUB Records.

2000

Het Engelse label Rephlex Records komt met het Like A Tim album Red And Blue Boxing, nadat ze hem in 1997 al eens gevraagd hadden om wat remixen van hun acts te maken voor een EP release.

2001

Like A Tim maakt zijn rentree bij Djax Records, de nieuwe 12" Slector wordt vastgehouden voor release in 2002.

2002

De EP Disc O Tim verschijnt in juni in een gelimiteerde oplage bij Clone. Voor de Duitse groep Cobra Killer maakt Like A Tim een remix van het nummer Heavy Rotation.

2003

Op zijn eigen label Like Records verschijnt onder meer het album Little Acid Tracks waarop tracks met titels als Dolly Dots en Frizzle Sizzle. Voor de buitenlands act Big C remixt Like A Tim het nummer What's The SP?

2004

Het mini-album Bass Girl is een samenwerking met zangeres Gina V. D'Orio (Cobra Killer, Ec8or) uit Berlijn. De plaat bevat ondermeer coverversies van I Only Have Eyes For You en Leader Of The Pack. Het duo treedt ook gezamenlijk op.

2005

De 12" Deathlike bevat een gastbijdrage van de Franse zangeres Rachel Gardner-Smith en Alden Tyrell verzorgt de vocalen in het nummer Gangster Boogie op de EP The Heat Is On Your Ears. Het vier titelloze nummers tellende EP Wonderline is de achtste release op zijn eigen label Like Records. De plaat bevat een bonte mix van onder meer bombastische acid baslijnen, fanfareblazers, koebellen en andere heftige percussie.

Alden Tyrell

Discografie Like A Tim

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Like A Tim

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer