Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LILIAN VIEIRA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lilian Vieira

Periode

1966 - heden

Genre

choro, funk, jazz, samba, wereldmuziek, zang

Pseudoniemen

Algodao Doce

Lilian Vieira

In Teresópolis, Rio de Janeiro, geboren zangeres die zich profileert met Braziliaanse sambasoul uit de jaren zestig en zeventig, en zich op 23-jarige leeftijd in Nederland vestigt. Dankzij haar bijzonder timbre en charismatische podiumuitstraling groeit ze uit tot een bekende zangeres (voornamelijk in het Portugees), vooral vanwege haar voorhoedefunctie in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1994   Bart Suèr
1997   Zoumana Diarra
2004   Dina Medina
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

26-10-22, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Lilian Vieira

In Teresópolis, Rio de Janeiro, geboren zangeres die zich profileert met Braziliaanse sambasoul uit de jaren zestig en zeventig, en zich op 23-jarige leeftijd in Nederland vestigt. Dankzij haar bijzonder timbre en charismatische podiumuitstraling groeit ze uit tot een bekende zangeres (voornamelijk in het Portugees), vooral vanwege haar voorhoedefunctie in de brazilectro-groep Zuco 103. Ze werkt daarnaast samen met jazz-, soul- en funkbands en ook met dj's, vooral vanwege haar grote improvisatievermogen.

In bezetting van

Bacán   zang
Female Factory   zang
Musica Brasileira   zang
Treme Terra   zang
Zuco 103   zang

1989 - 1998

Lilian Vieira (11 september 1966) verhuist in 1989 van Brazilië naar Nederland. Haar in Brazilië bijna voltooide studie verpleegkunde blijkt ze in Nederland niet te kunnen afronden. Zij kiest daarom voor haar hobby zingen en gaat al snel als zangeres en danseres aan de slag. Haar eerste optredens als soliste doet ze trouwens al in Brazilië, samen met gitarist Gilson Fernandes. Ze kent de teksten van honderden Braziliaanse liedjes uit haar hoofd. Ze overbelast haar stem met zingen en moet een stembandoperatie ondergaan. Dat doet haar besluiten te gaan studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Ze bekostigt de studie met optreden. Zo doet ze in 1993 samen met Stephan Debeverre en Enrique Firpi optredens onder de naam Banda Tocha, en tussen 1994 en 1998 maakt ze deel uit van Brasil Connection en Aquarelas do Brasil onder leiding van Elmar Schmidt in München, Duitsland. In 1994 is ze als gastvocaliste te horen op de lp Abentura van de groep Tocha (op Pasadena Productions). Ook verschijnen dat jaar de singles Tête A Tête Tropical en Batacuda Tropical (op Tink! Records) van MDA featuring Lilian Vieira. Eveneens in 1994 vormt ze samen met gitarist Leonardo Amuedo, drummer-percussionist Luis Luz, pianist Juan Pablo Dobal en bassist-pianist José Lopretti de band Bacán, een Braziliaanse fusiongroep die luie jazzy klanken vermengt met samba, maracatú, baião, funk, reggae en andere Latijns-Amerikaanse ritmes. Via het label Challenge verschijnt in 1994 een titelloos debuutalbum van de groep, hetgeen veel optredens oplevert. Een tweede album,Cara, van de dan als Bacán con Lilian Vieira geafficheerde groep, wordt gelanceerd met een optreden op het North Sea Jazz Festival. In 1995, 1996 en 1997 verzorgt Lilian gastvocalen op albums van de groep SFeQ (respectievelijk Nunks Pays, United Volume One en United Volume Two, alle drie verschenen via Dox). En in 1996 is ze nog te horen op het album My Rhythmical Nature (Sony) van de Antilliaanse gitarist Cedric Dandaré. In 1997 studeert ze af, waarna haar voormalige medestudent drummer Stefan Kruger haar overhaalt om samen aan muziek voor een album te gaan werken. Met hem en toetsenist Stefan Schmid vormt ze uiteindelijk Zuco 103. In 2008 is Lilian gastvocaliste bij New Cool Collective, te horen op hun album More! (Challenge Records).

Bacán New Cool Collective SFeQ Zuco 103

1999 - 2003

De groep Zuco 103 gaat van start met Vieira als leadvocaliste en groeit vliegensvlug uit tot een internationaal begrip met drukke tourschema's. Als gastvocaliste is Vieira te horen op de albums One Day Deep van Praful (Therapy Records, 2001), Curare van Choro Combinado, het kwartet van de eveneens in Nederland woonachtige Braziliaanse gitarist Rogério Bicudo (Kinisis, 2001), Sambastic van Hans en Candy Dulfer (Eagle, 2002) en Joyas 3 Jewels van Jacqueline Castro Ravelo (Mihrab Records, 2002). Naast als actrice in diverse commercials, is Vieira ook te zien (met onder anderen de Vlaamse acteur Jan Decleir) in de NCRV tv-serie De Negen Dagen Van De Gier, die als winnaar van een Gouden Kalf uit de bus komt, onderscheiden als beste dramaserie in 2002. Lilian Vieira wordt in 2002 benoemd tot ambassadrice van IBISS, het Braziliaanse instituut voor innovatie in de sociale gezondheidszorg.

Candy Dulfer Hans Dulfer Praful

2004 - 2005

Vieira zet de groep Samba Soul '70ties op, waarmee ze een kleine theatertournee doet in 2005. Het repertoire bestaat uit soulvolle Braziliaanse samba's uit de jaren zestig en zeventig. Als gastvocaliste is Vieira te horen op de albums Cereal van C-Mon (van C-Mon & Kypski, Supertracks, 2004), Entre Raices Y Antenas van Macaco (Capitol, 2005), Samba Da Minha Terra van Bossacucanova (Crammed Discs, 2005), 5 van de Mendoza Dance Parti (Jazz'n'Soul Music, 2005), Sambarama van Riovolt (Irma Records, 2005), Live In Carré van Fernando Lameirinhas (EMI, 2005, tevens uit als dvd) en de single Lied Voor Beslan (voor de slachtoffers van het gijzelingsdrama aldaar, V2 Records, 2004).

C-Mon & Kypski Fernando Lameirinhas Mendoza Dance Parti

2006

Vieira is een van de gastvocalisten bij de Cubop City Big Band van Lucas van Merwijk, waarvan een liveregistratie op cd verschijnt met als titel Latin Vocal Explosion. Ze zingt het titelnummer van DJ Maestro's solodebuutalbum Mesmerize, en is een van de dertien zangeressen van het project Female Factory (album Female Factory, World Connection). In december bevalt ze in haar geboorteplaats in Brazilië van een zoon, die de naam Sol krijgt.

Cubop City Big Band DJ Maestro Female Factory

2007

In Parijs werkt ze mee aan een concert van de bekende Braziliaanse groep Bossacucanova met onder anderen Roberto Menescal en Rogério Bicudo. Op de plaat is ze te horen bij Arling & Cameron, op hun album Best Of (Challenge, 2007)

Arling & Cameron

2008

In maart 2008 doet ze solo een theatertournee van tien concerten getiteld Lilian Vieira's Samba Soul, met als thema 'back to the samba soul seventies'. Ze wordt daarbij begeleid door een band met onder anderen drummer Enrique Firpi en gitarist Ed Verhoeff. Met Grupo Cariopa doet ze optredens als gastvocaliste. Drie albums bevatten dit jaar een vocale gastrol van Vieira: Dire Dawe van Minyeshu (Munich), Ku Khata/New Dawn van Neco Novellas (World Connection) en Bem Brasileiro van Josée Koning (Coast To Coast).

Josee Koning

2009

In augustus vindt een dubbelconcert plaats van Lilian Vieira en zangeres Giovanca in Het Concertgebouw te Amsterdam, waarbij de zangeressen ook samen een nummer zingen: I Remember, geschreven door Giovanca en in het Braziliaans vertaald door Vieira. Het optreden van Vieira behelst klassieke choros en sambas (dancehall-muziek uit het begin van de vorige eeuw), die ze samen met Rogério Bicudo uitvoert. Op de single Dinda van dj-producer D-Rashid is Vieira de gefeaturede leadzangeres. Op het album Phase Five (Verve) van Yuri Honing & Floris is ze gastvocaliste. Op 26 september krijgt ze uit handen van minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking de United Nations MDG (Millennium Development Goal) Award voor haar werk als ambassadrice van IBISS. Ze besluit deze prijs meteen over te dragen aan Nanko van Buuren, de initiator van IBISS.

Giovanca

2011

Lilian Vieira in 2011 Lilian Vieira zingt mee op de single Diep In Mijn Hart (juni) van JAH6. De zangeres gaat vanaf november drie maanden op theatertournee met Nomads, een programma samen met Izaline Calister en Julya Lo'ko. De zangeressen vertolken liedjes uit hun jeugd en muziek die ze altijd al eens hebben willen zingen, aangevuld met grappige verhalen over hun carrière. Ze zingen in het Papiaments, Maleis, Portugees, Spaans, Engels en de taal van hun thuisland: Nederlands. De première is op 9 november in Leiden.

Izaline Calister JaH6 Julya Lo'ko

2013 - 2014

Vieira’s eerste soloalbum komt voort uit de tournee Samba Soul van 2008. Enkele nummers zijn opgenomen tijdens een bezoek van Lilian Vieira, muzikanten uit haar band en producer Wiboud Burkens aan São Paulo, samen met onder meer João Parahyba, een van de grondleggers van de Samba Soul. Na de cd-presentatie op 18 januari 2014 in Rasa, Utrecht vervolgt de zangeres haar tournee Samba Soul met in haar band Wiboud Burkens (toetsen), Marijn van der Linden (akoestische gitaar/cavanquinho). Tie Pereira (bas), Enrique Firpi (drums), Vincent Spitters (percussie), João Parahyba (percussie), Flavio Silva (gitaar), Ilja Reijngoud (trombone), Julya Lo’ko (zang), Henrik Holm (zingende zaag), Ivan Greg (accordeon) en The Special Request Horns bestaand uit Jan van Duikeren (trompet), Louk Boudesteijn (trombone) en Guido Nijs (altsaxofoon).

Wiboud Burkens

Discografie Lilian Vieira

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lilian Vieira

Audio/Video Lilian Vieira

Video Lilian Vieira

Lilian Vieira - Ik kan he...
Lilian Vieira - Ik kan het niet alleen
Lilian Vieira (Zuco 103) ...
Lilian Vieira (Zuco 103) @ 50 Nederpop, Lowlands 2008
Rogério Bicudo & Lilian V...
Rogério Bicudo & Lilian Vieira
Jah6 - Diep In Mijn Hart ...
Jah6 - Diep In Mijn Hart ft. Lilian Vieira
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lilian Vieira (Zuco 103) @ 50 Nederpop, Lowlands 2008

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer