LIVIN' BLUES
Livin' Blues
Uit Den Haag afkomstige band die, samen met The Bintangs en Cuby & the Blizzards, jarenlang de top van de Nederblues vormt. Livin' Blues verkrijgt halverwege de jaren '70 een opmerkelijke populariteit in Polen. De naam van de band is gebaseerd op het Living Theater, een experimentele theatergroep uit Amerika.
Bezetting
John Lagrand
mondharmonica, percussie
Ted Oberg
basgitaar, gitaar
Niko Christiansen
gitaar, percussie, saxofoon, zang
Ruud Franssen
basgitaar
Overige muzikanten
Henk Smitskamp
basgitaar
Art Bausch
drums
Jan Piet Visser
mondharmonica
Michiel Driesden
drums
Ruud van Buuren
basgitaar
Arjan Kamminga
percussie
Dick Beekman
drums
Jaap van Eik
basgitaar
Kenny Lamb
percussie
Herman van Boeyen
drums
Jan van der Voort
basgitaar
Paul Vink
toetsinstrumenten
Djörn Pool
zang
Niek Dijkhuis
drums
Frans Buschman
basgitaar
Cesar Zuiderwijk
drums
Cor van der Beek
drums
Joop van Nimwegen
gitaar
Ron Meyjes
gitaar
André Reijnen
basgitaar
Willem van der Wall
gitaar
Jacob van Heiningen
drums
Evert Willemstein
basgitaar
Gerard Strötbaum
basgitaar
John Le Jeune
drums
Aad van Pijlen
basgitaar, zang
Elout Smit
drums
Beau Wassenbergh
drums
John Frederiksz
zang
Genoemd in de biografie van
1967
Hu And The Hilltops
1967
John Lagrand
1968
The Motions
1969
Jaap Eggermont
1970
Beau Wassenbergh
1970
Cuby + Blizzards
1970
Golden Earring
1970
Hans Vermeulen
1973
Supersister
1974
Finch
1974
Long Tall Ernie and the Shakers
1974
Shocking Blue
1975
John Sonneveld
1977
Galaxis
1979
Houseband
1993
The Urn
1997
The Blazing Aces
2000
Chabliz
2000
Cuby + Blizzards
2001
Billy The Kid
2008
Julya Lo'ko
2009
Massada
Biografie Livin' Blues
Uit Den Haag afkomstige band die, samen met The Bintangs en Cuby & the Blizzards, jarenlang de top van de Nederblues vormt. Livin' Blues verkrijgt halverwege de jaren '70 een opmerkelijke populariteit in Polen. De naam van de band is gebaseerd op het Living Theater, een experimentele theatergroep uit Amerika.
1967
Livin' Blues wordt opgericht door Ted Oberg, (ex-Andy Star & Stripes), Ruud Franssen (ex-Andy Star & Stripes). Djörn Pool, Niek Dijkhuis en John La Grand. Op 10 maart worden onder leiding van Hans Vermeulen in de Haagse G.T.B.-studio enkele nummers opgenomen, die pas in 1993 het licht zien via de compilatie The Early Blues Sessions, waar meer onuitgebracht werk uit de eerste jaren op staat.
1968
Terwijl de eerste single via Philips uitkomt, wordt er flink geschoven met personeel: Nicko Christiansen vervangt Djörn Pool en Cesar Zuiderwijk komt in de plaats van Niek Dijkhuis. Gerard Strötbaum vervangt Ruud Franssen. Onder productionele leiding van Jaap Eggermont worden twee singles opgenomen. De band treedt vaak op en maakt korte tournees door Duitsland en Engeland. Mevrouw Oberg, de moeder van Ted, treedt vanaf het begin van de band op als manager van de groep
1969
Gerard Strötbaum wordt vervangen door Henk Smitskamp. In de bezetting Christiansen, Oberg, La Grand, Smitskamp en Zuiderwijk wordt het debuut Hell's Session opgenomen. Het is een overtuigend debuut vol rauwe bluesrock, dat in slechts drie dagen in de Haagse G.T.B.-studio wordt opgenomen. Ondanks dat er geen single op dit album staat, groeit de populariteit in het clubcircuit en komt de groep op de tweede plaats te staan in de Muziek Express populariteitspoll in de categorie Bluesbands. In Nederland heeft de band een behoorlijk druk tourschema en ook in Duitsland worden steeds meer festivals en clubs aangedaan.
1970
Henk Smitskamp kan zijn baan niet combineren met de band en wordt vervangen door Ruud van Buuren (ex-Groep 1850). De groep speelt op diverse grote festivals in Duitsland en Zwitserland en is te zien op het eerste Pinkpop festival. Zuiderwijk verlaat Livin' Blues om naar Golden Earring te gaan. Op de tweede LP Wang Dang Doodle zit Dick Beekman achter de drumkit. Het album ligt sterk in het verlengde van het debuut en bevat een opwindende combinatie van covers en eigen werk, hoofdzakelijk geschreven door het duo Oberg/Christiansen.
1971
Begin 1971 heeft Livin' Blues een flinke hit met het aanstekelijke nummer Wang Dang Doodle. Het succes leidt tot optredens voor Thames Television en grote festivals in Duitsland en Zwitserland. Het hoogtepunt is het Palermo Popfestival waar de groep speelt voor zo'n 30.000 bezoekers. Beekman wordt opgevolgd door John Le Jeune (ex-Island).
1972
De derde LP Bamboozle komt uit, net als de twee voorgaande albums geproduceerd door Jaap Eggermont. LB Boogie wordt een grote hit. Het binnenlandse succes begint steeds meer over te slaan naar andere landen in Europa, zoals Zwitserland, België, West-Duitsland en vooral Polen. Later in 1972 vertrekt Le Jeune naar de Schick Band en wordt opgevolgd door Herman van Boeyen. Jaap van Eik vervangt tijdelijk Ruud van Buuren. Onder leiding van producer Mike Vernon (o.a. Fleetwood Mac) wordt in Engeland in oktober en november Rocking At The Tweed Mill opgenomen. De nieuwe drummer is Arjan Kamminga (die later zal spelen bij Mark Foggo & Secret Meeting). Ook gitarist Jan van der Voort (ex-Sammy Soul Set) maakt enkele maanden deel uit van de band. Hij is te horen op Choice, een reclamesingle voor verzekeringsmaatschapij Eerste Nederlandse/Nillmij. Van der Voort maakt in 1975 een soloalbum.
1973
In oktober wordt een tweede album met Mike Vernon opgenomen. Ram Jam Josey is de laatste met de kern John, Nicko, Ruud en Ted, de bezetting die over het algemeen beschouwd wordt als de 'eerste formatie'. Op Ram Jam Josey is nieuwe Britse drummer Kenny Lamb te horen. Lamb schrijft ook de titelsong.. Ook Ruud van Buuren, die het jaar daarvoor is teruggekeerd bij de groep, speelt mee op de plaat.
1974
Na een live-optreden voor het Vara televisieprogramma Nederpopzien maakt de groep het uiteenvallen bekend. Ruud gaat naar Long Tall Ernie & The Shakers, John is dan al bezig met de groep Water. Kenny Lamb gaat terug naar Engeland en Nicko formeert de band Himalaya. Ted is min of meer verplicht door te gaan onder de naam Livin' Blues vanwege de in 1973 gesloten contracten met Ariola en Grandad Music. Met John Fredriksz (George Cash) vormt hij tot 1980 de nieuwe kern.
1975
Henk Smitskamp komt een jaar terug en neemt Cor van der Beek mee met wie hij samen de ritmesectie heeft gevormd bij Shocking Blue. De groep staat in de Top 20 met het nummer Boogie Woogie Woman. De twee andere leden, Ronnie Meyjes (gitaar) en Michel Driesten (drums) houden het snel voor gezien en vertrekken na de opname van de single. Het album Live '75 wordt opgenomen tijdens een optreden in de Kunstmin in Dordrecht.
1976
Door de komst van John Fredriksz verandert Livin'Blues in een melodieuze bluesrock band. Op het album Blue Breeze is deze nieuwe muzikale lijn sterk doorgevoerd. De plaat wordt door de band samen met John Sonneveld geproduceerd. Andre Reijnen (ex-Brainbox) en Jacob van Heiningen (ex-Galaxis) spelen tijdens de opnamesessies respectievelijk op bas en drums. Margriet Eshuys en Maggie McNeal verzorgen de achtergrondzang. De elpee wordt uiteindelijk het best verkochte Livin'Blues album, vooral door de verkopen in het buitenland. Met name in Polen heeft de groep veel succes. Ze spelen er dagelijks shows met zo'n 20.000 bezoekers
1979
De bezetting wordt uitgebreid met Pietjan Visser (harmonica, voorheen lid van The Houseband).
1980 - 1986
In het nieuwe decennium begint Livin' Blues met een nieuwe line-up: Ted Oberg, Nicko Christiansen (ex-Himalaya), Evert Willemstein (bas) en Boris Wassenbergh (voorheen Cashmere). De band participeert in het Haagse Beatnach-festival, waar bijna alle Haagse blues-, en beatbands nog eenmaal op het podium staan. De ex-leden van Livin' Blues, André Reynen, Johnny Fredriksz en Pietjan Visser formeren de band Nighthawk, maar deze groep is geen lang leven beschoren. Wanneer ook Livin' Blues stopt, gaan Johnny Fredriksz en Ted Oberg verder als het duo J. & T., dat zich laat begeleiden door Peter Vink (ex-Q65 en Finch) en Fred van Vloten (drums, ex-Finch). Paul Vink gaat naar Limousine, Pietjan Visser naar Rex Reason Bluesband en Evert Willemstein naar Bizarre. Geen van de projecten en bands kent evenveel succes als Livin' Blues in haar hoogtijdagen
Big Rock Division Bizarre Cashmere Finch Himalaya (1) J. & T. Limousine Nighthawk Q65 Rex Reason Bluesband Water
1986
Livin' Blues wordt opnieuw opgericht en bestaat uit Nicko Christiansen, John La Grand, Joop van Nimwegen (ex-Q65), Willem van de Wall, Aad van Pijlen en Art Bausch (ex-Barrelhouse, ex-Oscar Benton). In het live-circuit blijkt de band weer een graag geziene gast, maar het album Now valt tegen en wordt genegeerd.
1987
Christiansen is samen met onder meer bassist Arie van Duyvenvoorde (Les Charmeurs) twee jaar op de podia actief in de urban funkgroep Timbuktu.
1988 - 1997
Via het kleine Cordury-label komt een live-registratie, waarop oude klassiekers staan naast de nieuwe nummers: verwaterde blues met funk-, jazz-, en soulinvloeden. Ted Oberg speelt samen met zanger/mondharmonicaspeler Jan J. Scherpenzeel de groep Oberg. Christiansen formeert New Livin' Blues. De groep beleeft evenveel bezettingswisselingen als voorheen. In 1995 verschijnt een album.
1998
De Livin' Blues doet een éénmalig optreden tijdens de CD presentatie van de Nicko C. Band, de nieuwe band van Nicko Christiansen.
2000
Na het behalen van de onderwijsakte popmuziek aan het conservatorium, les geven, ontwikkelen van electronica dat door vele bekende gitaristen worden gebruikt en het schrijven van artikelen voor het blad Music Maker, richt gitarist Ted Oberg de band Oberg op. Aan het eind van het jaar toeren zanger Nicko Christiansen en mondharmonicaspeler John LaGrand samen met Eelco Gelling (ex-Cuby + Blizzards) door het land onder de naam Nederblues Summit.
2003
Als in augustus de Blues Summit van Niko Christiansen en John Lagrand stopt, vormen de twee muzikanten de nieuwe band Blues a Livin'. In dezelfde periode verschijnt van Livin' Blues de compilatie Livin' Blues - The Complete Collection.
2004
Jeroen van Niele uit Amsterdam, de nieuwe bassist van Livin' Blues, speelde eerder bij Terry Man en Blue Souls. Ted Oberg start samen met drummer Pierre van der Linden (Focus, Brainbox) en Erwin Nyhoff (Prodigal Sons) de bluesgeoriënteerde rockgroep Grand Slam!
2005
In de ochtend van donderdag 30 juni overlijdt mondharmonicaspeler John Lagrand op slechts 55jarige leeftijd in het VU Ziekenhuis te Amsterdam aan een longemfyseem. Christiansen vormt samen met gitarist Loek van der Knaap, bassist Yaroon Vanniele en drummer Ronald Oor The Nicko C. Livin' Blues Experience. Nicko Christiansen zingt nummers van Livin' Blues tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop.
2006
Christiansen brengt in het najaar de Nederlandstalige cd De Kwast uit onder de naam Dr. Bongobrain. Hij wordt op de plaat terzijde gestaan door o.a. toetsenist Michael Eschauzier.
2007
Christiansen maakt deel uit van Pink Project, een Pink Floyd coverband die is opgericht in 1994.
2008
Van de Livin' Blues Experience (ook gespeld als Xperience) verschijnt in het voorjaar de cd This Is The Time. De bezetting bestaat naast Christiansen uit gitarist Loek van der Knaap, drummer Kees van Krugten, bassist Jeroen van Niele en François Spannenburg op mondharmonica.
Discografie Livin' Blues
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Hell's Session
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1969 |
Label | Philips, UBY 873018 |
producer | Jaap Eggermont |
Bijzonderheden | reissue Philips 6440090, reissue Philips 6440315, cd Repertoire REP 4138-WZ |
Wang Dang Doodle
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1970 |
Label | Philips, 6413 0009 |
producer | Jaap Eggermont |
Bijzonderheden | ook op cd: Repertoire REP 4338-WP |
Bamboozle
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1971 |
Label | Philips, 6413024 |
Rocking At The Tweed Mill
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1972 |
Label | Philips, 6413 044 |
Ram Jam Josey
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1973 |
Label | Ariola, IT 87388 |
Bijzonderheden | ook op cd: Pseudonym CDP 1042 DD |
Live '75
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1975 |
Label | Ariola, XAT 89243 |
producer | Martin Duiser |
engineer | Eric Bakker (1) |
engineer | Jan Audier |
Bijzonderheden | ook op cd: Pseudonym CDP 1043 DD |
Blue Breeze
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1977 |
Label | Ariola, XOT 28430 |
engineer | John Sonneveld |
producer | John Sonneveld |
gastmuzikant | Margriet Eshuijs |
gastmuzikant | Sjoukje Smit-van 't Spijker |
Bijzonderheden | ook op cd: Pseudonym CDP 1044 DD |
Now
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1987 |
Label | Bounce, BR 8701 |
Live
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1989 |
Label | Universe, CDSP 8914 |
Snakedance
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | LP, 1989 |
Label | Corduroy, CCD 2415 |
A Blues Legend
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1992 |
Label | Ariola, 262922 |
The Early Blues Sessions
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Pseudonym, CDP 1007 CD |
gastmuzikant | Hans Vermeulen |
Bijzonderheden | bevat onuitgebracht materiaal |
Out Of The Blue
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1995 |
Label | Sony, 480717-2 |
Blue Side Of Life
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1996 |
Label | Onbekend |
Three Originals
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CD, 1998 |
Label | Mercury, 558 125-2 |
The Complete Collection : The Philips Years
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 3CD, 2003 |
Label | Hunter Music |
Murphey McCoy
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1968 |
Label | Philips, JF 334548 |
B-kant | My Sister Kate |
producer | Jaap Eggermont |
Hitnotering |
19-09-1968, Top 40, Tip
|
You Better Watch Yourself (Sonny Boy)
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1969 |
Label | Philips, JF 334683 |
B-kant | One Night Blues |
producer | Jaap Eggermont |
Hitnotering |
22-03-1969, Top 40, Tip
|
Wang dang Doodle
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1970 |
Label | Philips, 6075111 |
B-kant | Crazy Woman |
producer | Jaap Eggermont |
Hitnotering |
02-01-1971, Top 40, 8 weken, plaats 10
|
Black Lisa
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1971 |
Label | Philips, 6075124 |
B-kant | Red River Mountain |
Hitnotering |
19-06-1971, Top 40, 5 weken, plaats 21
|
Choice
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1972 |
Label | Philips, W 8802084 |
B-kant | Selection |
Bijzonderheden | reclamesingle voor verzekeringsmaatschapij Eerste Nederlandse/Nillmij. |
L.B. Boogie
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1972 |
Label | Philips, 6075 135 |
B-kant | Johnny W. |
Hitnotering |
19-02-1972, Top 40, 6 weken, plaats 17
|
Please Don't Leave Me
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1973 |
Label | Philips, 6012 305 |
B-kant | Sweet Suzanne |
Poinsetta Petal
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1973 |
Label | Ariola, AT 13093 |
B-kant | Gamble On |
Boogie Woogie Woman
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1974 |
Label | Ariola, AT 13703 |
B-kant | Ricochet |
Hitnotering |
18-01-1975, Top 40, 7 weken, plaats 13
|
Shylina
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1977 |
Label | Ariola, AT 17723 |
B-kant | That Night |
Hitnotering |
09-04-1977, Top 40, Tip
|
Wang Dang Doodle
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | 7", 1989 |
Label | Corduroy, CS 740 |
B-kant | L.B. Boogie |
Mysterious Ways
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | CDS, 1995 |
Label | Sony, 662350-1 |
B-kant | Who's Doing That Voodoo |
One Night Blues - Complete Album Collection
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | Compilatie, 2016 |
Label | Universal |
Haagse Beatnach 1980-2005 : Live Op Parkpop 2005
Act | Livin' Blues |
Type en jaar | DVD, 2005 |
Label | Running Gag |
Bijzonderheden | de bijdragen van Nicko Christiansen zijn de nummers Wang Dang Doodle en LB Boogie |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Livin' Blues
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen