Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOIS LANE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

pop

Online

Officiële website

Loïs Lane

Amsterdamse popband, vernoemd naar het vriendinnetje van de stripheld Superman. Centraal in de band staan de zusjes Monique en Suzanne Klemann.
Volledige biografie...

Bezetting

Suzanne Klemann   zang
Marcus Olgers   toetsinstrumenten
Marnix Stassen   percussie
Manuel Hugas   basgitaar
Xander Hubrecht   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jeroen den Hengst   gitaar
Jac Bico   gitaar
Christan Muiser   drums
Martin Verdonk   percussie
Martijn Bosman   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   Benjamin Herman
1980   Bart van Poppel
1980   Richard Janssen
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

22-12-23, Het Bolwerk, Sneek
12-4-24, De Pul, Uden

Biografie Loïs Lane

Amsterdamse popband, vernoemd naar het vriendinnetje van de stripheld Superman. Centraal in de band staan de zusjes Monique en Suzanne Klemann.

1984

Loïs Lane wordt opgericht door Monique Klemann (Amsterdam, 18 september 1965), op dat moment veel gevraagd fotomodel. Gitarist Tijn Touber kent ze al uit haar vorige band The Pilots, waar ook Fatal Flowers-frontman Richard Janssen deel van uitmaakte. Andere bandleden zijn Evert Abbing, Frans Koenn en Gabriël Jongejans.

Pilots

1985

Als bij een optreden achtergrondzangeres Angela het laat afweten, vraagt Monique haar oudere zus Suzanne Klemann (Amsterdam, 25 januari 1963) om in te springen. Vanaf dat moment vormt het tweetal de spil van Loïs Lane. De band staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

1986

Loïs Lane staat opnieuw in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ditmaal scoren ze een platencontract bij WEA.

1987

De eerste single Break It Up haalt de tipparade. De opvolger One Night Stand flopt.

1988

Loïs Lane schrijft en vertolkt de titelsong van de Nederlandse speelfilm Amsterdamned (regie: Dick Maas). De single bereikt de top 40. Niettemin raakt de groep haar platencontract kwijt als WEA besluit haar gehele Nederlandse stal op te doeken. Loïs Lane zit evenwel niet bij de pakken neer en richt haar eigen label op (Lana Lane). Ondertussen stapt gitarist Tijn Touber (componist van o.a. Break It Up en Amsterdamned) op. Hij wordt vervangen door Arnold van Dongen.

1989

De eerste zelf uitgebrachte single My Best Friend scoort goed, terwijl de opvolger It's The First Time met een top tien-notering de doorbraak van de groep betekent. Het door de groep zelf geschreven en geproduceerde mini-album Loïs Lane bereikt eind juli de eerste plaats in de albumlijst. Na dit succes vertrekt toetsenist Evert Abbing, die een grote hand heeft in de composities en de productie. Zijn plaats wordt op het podium ingenomen door Rob van Dongen, broer van gitarist Arnold, die enkele jaren eerder ook al Evert had vervangen. Loïs Lane krijgt uit handen van Conamus een Zilveren Harp.

1990

Ook het album Fortune Fairytales wordt een commercieel succes. De titelsong en de opvolger I Wanna Be trekken via muziekzender MTV de aandacht van de popster Prince die het jaar ervoor ook al met Candy Dulfer heeft samengewerkt.

Candy Dulfer

1991

Prince vraagt de groep in het voorprogramma van zijn Europese Nude tour. De optredens zijn succesvol maar kosten de groep een vermogen aan investeringen.

1992

Loïs Lane neemt de cd Precious op in samenwerking met Prince. His Royal Badness schrijft onder andere de nummers Sex en Qualified. Deze laatste wordt een top 10-hit, maar de verkoopcijfers van het album vallen enigszins tegen. Ook blijft de gehoopte doorbraak in het buitenland uit - het album verschijnt ook in Amerika en Japan. Drumster Eveline Carels maakt van 1992 tot en met januari 1994 deel uit van Loïs Lane.

Eveline & The Groove Movement

1993

De live-cd Live At The Arena wordt geen commercieel succes. Ook de in september gebrachte single People doet niks. De groep bouwt een bezinningsperiode in.

1994

Loïs Lane Klemann en Klemann werken met diverse muzikanten, onder wie Bart van Poppel (ex-Tambourine, orgel) en Slyde Don Cher (gitaar, keyboards) aan nieuw materiaal.

Tambourine

1995

Loïs Lane tekent een contract bij platenmaatschappij Arcade/CNR International. In juni verschijnt de single Tonight, die de groep terugbrengt in de top tien. Het album Fireflight, dat wat meer rockgetint materiaal laat horen, verkoopt goed.

1996

Loïs Lane pauzeert een jaartje omdat Monique Klemann zwanger is. Om de stilte te overbruggen brengt de groep het mini-album Covers uit. Hierop doet de groep, al dan niet met vrienden en bekenden, acht nummers van anderen. Zo staan er onder andere duetten op met ex-Dolly Dot Angela Groothuizen (Could It Be Magic van Donna Summer), Amsterdamned-acteur Huub Stapel (Wake Up And Make Love With Me van Ian Dury) en Paul de Leeuw (Yes sir, I Can Boogie van Baccara). Eind september verschijnt ook de greatest hits-compilatie Hitsingles 86/96, met daarop ook drie nieuwe nummers: Simply Beautiful, As Long As The Rain Will Fall en Sweet Pains, plus een remix van It's The First Time. Het door Fluitsma & Van Tijn geschreven en geproduceerde Simply Beautiful haalt aan het eind van het jaar de 50-ste plaats in de hitparade.

Angela Groothuizen Fluitsma & Van Tijn Paul de Leeuw

1997 - 1998

Loïs Lane doet een Marlboro Flashback Tour met nummers van Abba. In 1998 komt weer een single uit, die echter weinig doet.

2000

Voor het album Hear Me Out wordt producer Andy Wright (o.a. Eurythmics en Simply Red) ingeschakeld.

2001

De cd Het Hele Jaar Rond bevat verhalen voor jonge kinderen uit het gelijknamige prentenboek. Monique Klemann leest de verhalen voor.

2002

De zusjes Klemann zijn in het najaar betrokken bij de promotie van de CliniClowns en brengen de single When I'm With You uit.

2003

Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Loïs Lane deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. De groep werkt aan een nieuw album. De bezetting bestaat dan naast de zusjes Klemann uit Xander Hubrecht (gitaar), Marcus Olgers (toetsinstrumenten), Marnix Stassen (percussie), Manuel Hugas (basgitaar) en Martijn Bosman (drums). Na het succes van de Marlboro Flashbacks in 1997 tourt de groep nog steeds door het land met Abba-repertoire. In het najaar vormt Bart van Poppel samen met René van Barneveld (Urban Dance Squad), Robin Berlijn (Fatal Flowers), Felix Maginn (Supersub) en Rob Klerkx (Supersub) een supergroep waarmee vanaf november opnamen gemaakt worden voor een plaat. De single Here You Come Again is de titelsong van de dramaserie Dunya & Desie.

2004

Op 9 december verschijnt de kerstsingle This Christmas. In dezelfde maand start de voorverkoop voor de jubileumtournee 20 jaar Loïs Lane.

2005

Monique Klemann speelt de rol van Lynn Bloem in de misdaadserie Parels & Zwijnen op de commerciële zender Talpa. Lynn Bloem is eigenaresse van een nachtclub waar ze zelf ook optreedt met zwoel jazzy repertoire.

2006

De rol in Parels & Zwijnen leidt tot On Patrol, het eerste soloalbum van Monique Klemann dat in september verschijnt. De plaat bevat een mix van pop en jazz met standards als In The Land Of Make Believe en The Look Of Love van Burt Bacharach, Cry Me A River van Arthur Hamilton en Lonely Town van Leonard Bernstein, aangevuld met nummers die speciaal voor de tv-serie zijn gecomponeerd waaronder het door Klemann zelf geschreven Don't Speak. Het titelnummer van de plaat is geschreven door haar partner Jeroen den Hengst die ook verantwoordelijk is voor de productie. De zangeres gaat met de liedjes ook het podium op, te beginnen in de Amsterdamse nachtclub The Sugar Factory. De dubbele dvd 20 Years Loïs Lane bevat een registratie van de gelijknamige jubileumshow, opgenomen in het Kennemertheater te Beverwijk en aangevuld met videoclips. De begeleidingsband van Loïs Lane bestaat tijdens deze show uit Cyril Directie (drums), Manuel Hugas (basgitaar), Marcus Olgers (toetsinstrumenten), Marnix Stassen (percussie) en Orsine Daan (achtergrondzang).

Jeroen den Hengst Monique Klemann

2007

Loïs Lane brengt een kerstsingle uit: Christmas Letter From A Soldiers' Wife.

2009 - 2010

Loïs Lane treedt op met soulrepertoire van Motown. Naar aanleiding van deze tournee zetten ze elf soultracks op de cd Motown! die vanaf voorjaar 2010 enkel via de website van de band is te verkrijgen. Naast de zusjes Klemann, bassist Manuel Hugas, toetsenist Sven Figee en gitarist Jeroen den Hengst bestaat de bezetting op deze cd uit Joost Kroon (drums), Wouter Planteijdt (gitaar), David Rockefeller (trompet, flugelhorn), Peter Broekhuizen (saxofoon), Sanne Hunfeld (viool), Anne Bartje Fontein (altviool), Leona Philippo en Astrid Akse (achtergrondzang) en Claus Tofft (percussie). In de maanden februari, maart en april maken Monique en Suzanne Klemann deel uit van de 20-jarige jubileumshow van Girls Wanna Have Fun.

Leona Philippo Sven Figee

2011 - 2012

Suzanne en Monique Klemann geven zich na de zomer van 2011 op voor het SBS6-programma The Winner Is... in de categorie comeback-acts. In januari zijn ze de eerste uitvaller in het programma als ze verliezen van Spargo-zangeres Lilian Day Jackson.

Spargo

2013

Dertien jaar na het studioalbum Hear Me Out komt Loïs Lane in oktober met een nieuw album: As One. De plaat is in Berlijn opgenomen met producer Niels Zuiderhoek. Die heeft ook aan veel de liedjes meegeschreven evenals Michiel Flamman. Op 22 en 23 oktober presenteert de band As One in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso.

2015

In het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren wordt Loïs Lane gekoppeld aan rapper Jiggy Djé. Ze maken een nieuwe versie van zijn nummer Regen Op Warm Asfalt. In de zomer zijn de zussen onderdeel van het rondreizende theaterfestival De Parade. In een muzikale tragikomedie zingen ze hits uit het discotijdperk.

Jiggy Djé

Discografie Loïs Lane

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Loïs Lane

Audio/Video Loïs Lane

Video Loïs Lane

Videoclip The Morning Pat...
Videoclip The Morning Patrol - Loïs Lane 2013
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Videoclip The Morning Patrol - Loïs Lane 2013

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer