Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LONGSTORYSHORT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Longstoryshort

Periode

1986 - 1991

Genre

Grote Prijs van Nederland, new wave

Longstoryshort

Longstoryshort is een new wave-formatie uit Tilburg rondom zanger en gitarist Antoine Kroes. De muziek wordt in de beginperiode door de pers vergeleken met Talking Heads. De muziek wordt later aangevuld met invloeden uit country, musical en cabaret. In december 1986 wint de groep de Grote Prijs van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Alice Vermeulen   toetsinstrumenten
Antoine Kroes   gitaar, zang
Inigo Grimbergen   drums
Robin Schiffer   basgitaar

Overige muzikanten

Patricia Bergman   basgitaar
Michiel Post   toetsinstrumenten
MaryLou Weijmans   arrangeur, zang

Genoemd in de biografie van

1986   Antoine Kroes
1987   MAM

Biografie Longstoryshort

Longstoryshort is een new wave-formatie uit Tilburg rondom zanger en gitarist Antoine Kroes. De muziek wordt in de beginperiode door de pers vergeleken met Talking Heads. De muziek wordt later aangevuld met invloeden uit country, musical en cabaret. In december 1986 wint de groep de Grote Prijs van Nederland.

1986

Longstoryshort Antoine Kroes speelt nog gitaar bij MAM als hij samen met Robin Schiffer, Alice Vermeulen en Inigo Grimbergen de groep Longstoryshort begint. Schiffer (maatschappelijk werker) en Grimbergen (doctorandus psychologie) studeren beiden aan het Tilburgs Conservatorium. Vermeulen heeft zes jaar in Brazilie gewoond waar ze onder de naam Alice Pink-Pank een bekende new wave-ster was. Vier maanden na de oprichting wint Longstoryshort in december de Grote Prijs van Nederland. Ze laten daarbij groepen als Loïs Lane en Raggende Manne achter zich. Kroes laat een verslaggever van Oor weten zich zorgen te maken over de overwinning. “Ik wil met deze band nog een hele weg gaan en ik ben bang dat dat nu heel erg belemmerd wordt.” Naast de bokaal en een geldprijs mag de groep playbacken tijdens een uitzending van Veronica's Countdown.

De Raggende Manne Loïs Lane MAM

1987

De groep kan met het geld dat ze gewonnen hebben in eigen beheer een plaat uitbrengen, maar kiest ervoor te wachten tot een grote platenmaatschappij toehapt. Aan het eind van het jaar is dat nog steeds niet gebeurd. Wel levert de groep in oktober een bijdrage aan de compilatie Een Elpee Voor Het ANC en spelen ze tijdens de presentatie in het Noorderligt te Tilburg. De muziek is veranderd en bevat invloeden uit country, musical en cabaret.

1988

Na de vele optredens die de groep krijgt vanwege het winnen van de Grote Prijs wordt het stil rondom Longstoryshort. Bassist Schiffer verlaat te groep en maakt zijn opleiding aan het conservatorium af. Toetseniste Vermeulen verhuist naar Griekenland.

1990

Naast Kroes en Grimbergen bestaat Longstoryshort nu uit zangeres MaryLou Weijmans, toetsenist Michiel Post en basgitariste Patricia Bergman. In deze bezetting brengen ze in eigen beheer het debuutalbum How uit waarop invloeden van Prince en Sly & The Family Stone zijn te horen. What I Like en Ready Or Not worden op single uitgebracht, maar worden geen hits. Door het gebrek aan succes wordt de groep ontbonden. Antoine Kroes gaat verder met The Wrong, een band waarmee hij in tegenstelling tot Longstoryshort wel interesse weet te wekken bij een grote platenmaatschappij.

The Wrong

Discografie Longstoryshort

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Longstoryshort

Audio/Video Longstoryshort

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer