Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOS BOMBEROS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Los Bomberos in 2008

Periode

1999 - heden

Genre

salsa, son, wereldmuziek

Online

Website

Los Bomberos

Los Bomberos speelt Cubaanse son, en salsa. Op het repertoire staan zowel Cubaanse klassiekers als eigen repertoire, waaronder liedjes in het Groningse dialect.
Volledige biografie...

Bezetting

Bas Blanken   achtergrondzang, tres
Rob Zwaving   gitaar, zang
Rafaël Tahapary   percussie
Marten Miedema   achtergrondzang, trompet
Henk Visser   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ommis Bonet Diaz   percussie
Harry Niehof   gitaar, zang
Tjisse de Jong   drums
Libbe Oosterman   trompet

Biografie Los Bomberos

Los Bomberos speelt Cubaanse son, en salsa. Op het repertoire staan zowel Cubaanse klassiekers als eigen repertoire, waaronder liedjes in het Groningse dialect.

1999 - 2007

Geïnspireerd door onder meer Buena Vista Social Club wordt Los Bomberos (De Brandweermannen) opgericht door zanger-gitarist Rob Zwaving (tevens frontman van de flamenco/latinformatie Los Hermanos). Zwaving heeft tijdens zijn studie geschiedenis en later als reisleider kennis gemaakt met salsa en andere Latijns-Amerikaanse muziek. De flamenco van het Spaanse Andalucië is voor hem een grote inspiratiebron voor het ontwikkelen van nieuwe gitaartechnieken. Hij volgt er diverse workshops bij Paco Peña en Manolo Sanlúcar. Bas Blanken (tres, zang) speelt eerder in Deco Deco, het orkest Mambo Inn (latinjazz) en de Afrikaanse bands Benkadi (Mali), de Smilin' Osei Band (Ghana) en Kintaki (Congo). Ron Glasbeek (contrabas, zang) komt uit de traditionele latingroep Los Zorros. Naast eigen repertoire speelt Los Bomberos bekende Cubaanse liedjes van onder anderen Vieja Trova Santiaguera, Eliades Ochoa, Polo Montañes, Willy Colón en Celia Cruz. Daarnaast maken ze son-versies van liedjes en hits van onder anderen Mink deVille, Manu Chao, Bob Marley, Madonna, Juanes en Santana. Ook haakt de band in op actuele salsahits uit diverse Latijns-Amerikaanse landen. Los Bomberos speelt op festivals als Latin Dance Night in Groningen, Oerol op Terschelling, het Lekker Single Pinksterblom Festival in Frederiksoord en tijdens het WK Voetbal in Duitsland (2006). Onder de naam Harry Niehof & Los Bomberos verschijnt het album Cuba Blues (2004), salsa met teksten in het Gronings dialect. Niehofs (alias Sugar Boy Harry ofwel El Gringo Groninguero) teksten gaan onder meer over boze boeren, liefde en aardappelen, en 'gefriemel in de hooischuur'. De videoclip Grun'n Leeft staat vijf weken op de eerste plaats bij TV Noord.

Benkadi International

2008

De tweede cd, Brand!, bevat twaalf eigen composities en een cover met swingende latin in het Spaans, Nederlands en Gronings. De Cubaanse klanken worden ditmaal vermengd met de muzikale achtergronden van de bandleden, waardoor de liedjes ook oriëntaalse, Afrikaanse en popinvloeden laten horen. De bewerking van Buena Vista Social Club-compositie Compay Segundo is een duet van Rob Zwaving met Izaline Calister. De plaat bevat ook een ode aan de Cubaanse componist en begenadigd tres-speler Arsenio Rodríguez, en een salsa-parodie op de heldhaftige brandweerromantiek. In Diez Años blikt de band terug op zijn tienjarige carrière. De cd-presentatie op 22 juni 2008, in het etablissement Tot En Met in Groningen, vindt plaats met uitgebreide bezetting, met zes blazers, bandoneon, trekharmonica, darbuka en bendir, de dansers van El Son Cubano en gastvocalisten Izaline Calister en Tim Meeuws. De cd-tournee trekt langs diverse festivals (waaronder De Parade), manifestaties en danslokalen om op 18 september te eindigen in De Oosterpoort te Groningen.

Izaline Calister

Discografie Los Bomberos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Los Bomberos

Audio/Video Los Bomberos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer