Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOUIS ANDRIESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto voor Zomergasten, VPRO 1989 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

06-06-1939 - 01-07-2021

Genre

componist, hedendaags

Online

Website

Louis Andriessen

Louis Andriessen, telg van een roemrucht geslacht van musici, geldt als de invloedrijkste Nederlandse componist van zijn generatie. Dat is te danken aan zijn de kwaliteit van zijn muziek, maar ook aan zijn kwaliteiten als docent. Zijn omvangrijke oeuvre laat zich niet in een korte kenschets omschrijven, maar een belangrijke ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Louis Andriessen

Louis Andriessen, telg van een roemrucht geslacht van musici, geldt als de invloedrijkste Nederlandse componist van zijn generatie. Dat is te danken aan zijn de kwaliteit van zijn muziek, maar ook aan zijn kwaliteiten als docent. Zijn omvangrijke oeuvre laat zich niet in een korte kenschets omschrijven, maar een belangrijke rode draad is een voortdurende confrontatie met de traditie, die in de loop van zijn carrière meer en meer het karakter van een dialoog kreeg. Zijn composities bestrijken vrijwel alle muzikale genres, en kenmerken zich tevens door hun toeneiging tot theater, literatuur, dans en film. Daarnaast heeft Andriessen zich van meet af aan in gezet voor vernieuwing van de muziekpraktijk, en daarmee een gewichtige rol gespeeld bij het ontstaan van de Nederlandse ensemblecultuur.

1939

Louis Andriessen wordt op 6 juni geboren in Utrecht als jongste zoon van de componist Hendrik Andriessen. Hij krijgt zijn eerste muziekonderricht van zijn vader en zijn oudere broer, de componist Jurriaan Andriessen.

Hendrik Andriessen Jurriaan Andriessen

1957 - 1964

Louis Andriessen studeert compositie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en van 1962 tot 1964 bij Luciano Berio in Milaan en Berlijn. Andriessen is verantwoordelijk voor de percussieve soundtrack bij de experimentele animatiefilm Accumulaties (1964) van Frederice en Henk van Faassen.

Kees van Baaren

1969

Samen met Misha Mengelberg, Jan van Vlijmen, Peter Schat, Reinbert de Leeuw, Hugo Claus en Harry Mulisch componeert Andriessen de opera 'Reconstructie'. Hij maakt deel uit van de actiegroep de 'Notenkrakers' die ijvert voor een vernieuwing van het Nederlandse muziekleven.

Jan van Vlijmen Misha Mengelberg Peter Schat Reinbert de Leeuw

1972 - 1974

Andriessen componeert 'De Volharding', voor een ensemble dat zowel uit klassiek geschoolde als uit jazzmusici bestaat. Na de eerste uitvoering op 12 mei besluiten de musici hun samenwerking voort te zetten als Orkest De Volharding. Twee jaar later wordt Andriessen docent instrumentatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Orkest de Volharding

1976 - 1978

Op 28 november vindt de première plaats van 'De Staat'. Met dit werk behaalt Andriessen in 1977 zowel de Matthijs Vermeulenprijs als de eerste prijs van het International Rostrum of Composers. Het is het begin van zijn internationale doorbraak. "Als er één naoorlogse compositie de Nederlandse muziek veranderd heeft, dan is het De Staat," schrijft Elmer Schönberger in 1993. In het kader van een minimal music-project aan het Koninklijk Conservatorium componeert Andriessen 'Hoketus' (1977) en in 1978 wordt hij benoemd tot docent compositie.

1983 - 1989

Samen met Elmer Schönberger schrijft Andriessen een boek over Stravinsky, 'Het Apollinisch Uurwerk'. In 1987 wordt hij uitgenodigd voor het geven van lezingen over muziektheorie en compositie aan de Yale University in New Haven (VS). Tijdens het Holland festival 1989 vindt de première plaats van 'De Materie', een groot vierdelig muziektheaterwerk op onder meer Nederlandse historische thema's zoals De Stijl. De enscenering is van Robert Wilson die tevens, samen met Andriessen, het libretto schreef.

Elmer Schönberger

1992 - 1993

Andriessen krijgt de Matthijs Vermeulenprijs voor 'M is for Man, Music and Mozart' (een televisiefilm van Peter Greenaway), 'Facing Death', 'Lacrimosa' en 'Hout', alle gecomponeerd in 1991. Hij tekent een contract met uitgeverij Boosey & Hawkes in Londen. In 1993 wordt hem de 3M-prijs toegekend.

1994 - 1997

Op een libretto van filmmaker Peter Greenaway componeert Andriessen zijn opera 'Rosa' (1994). Hij wordt benoemd tot artistiek leider van het Meltdown Festival in Londen. In 1997 is hij Bijzonder Hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voor de Anton van Duinkerken-wisselleerstoel.

1999 - 2000

Opnieuw in samenwerking met Greenaway componeert Andriessen de opera 'Writing to Vermeer'. Na de première op 1 december in Amsterdam wordt de opera in maart 2000 uitgevoerd tijden het Adelaide Festival (Australië) en in juli van dat jaar ook in het Lincoln Center in New York. Samen met filmmaker Hal Hartley maakt Andriessen de videofilm 'The new Math(s)'.

2001 - 2007

Andriessen ontvangt de Prijs van het Wereld Muziek Concours Kerkrade 2001 voor zijn bijdragen aan de blaasmuziek. In 2004 wordt hij benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden. De Paul Sacher Stichting (Zwitserland) besluit in 2007 zijn archief te gaan beheren.

2008

Louis Andriessen ontvangt op 28 januari de Johan Wagenaarprijs voor zijn gehele oeuvre. De filmopera 'La Commedia' (2007), op tekst van Dante en geregisseerd door Hal Hartley, gaat tijdens het Holland Festival in première.

2009

In Los Angeles gaat 'The Hague Hacking' (Haags Hakkûh) in première met het pianoduo Katia en Marielle Labèque en het Los Angeles Symphonic Orchestra. Tijdens een concert op zijn 70ste verjaardag in Amsterdam wordt hem de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam uitgereikt. In december ontvangt Andriessen in New York de Musician of the Year Award 2010 van het tijdschrift Musical America.

2010

Louis Andriessen wint de Grawemeyer Award for Music Composition 2011 van de Universiteit van Louisville voor zijn opera 'La Commedia' (2007). Andriessen krijgt de Amerikaanse prijs, omdat hij traditionele grenzen tussen muzikale genres en disciplines overschrijdt. Dit jaar wordt de opera opgevoerd in de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles en de Carnegie Hall in New York. Werk van de componist staat in Carnegie Hall van 9 april tot en met 10 mei. Op 4 november vind de Nederlandse première plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ van het monodrama 'Anaïs Nin' (2010), geschreven voor Cristina Zavalloni en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil.

Cristina Zavalloni Nieuw Amsterdams Peil

2011

Op 5 september gaat in Milaan 'La Girò' voor viool en ensemble in première op het MITO Settembre Musica Festival. Uitvoerenden zijn violiste Monica Germino en London Sinfonietta onder leiding van David Atherton. Het Clazz Ensemble brengt in november het programma 'His Master's Choice featuring Louis Andriessen' met de première van het speciaal voor hen geschreven 'Monument for Robert Graetinger'.

Clazz Ensemble Monica Germino

2012

De Nederlandse première van 'La Girò' wordt gespeeld op 12 januari in het Muziekgebouw aan 't IJ door Monica Germino en Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw.

2013

Louis Andriessen schrijft in opdracht van het jubilerende Koninklijk Concertgebouworkest het stuk Mysteriën. Het is Andriessens eerste compositie voor symfonieorkest sinds Anachronie I uit 1967. In november 1969 stond de componist tijdens de Actie Notenkraker nog lijnrecht tegenover het orkest, maar met Mysteriën is de strijdbijl begraven. De componist ontleent het programma van Mysteriën aan het lijfboek van zijn vader Hendrik Andriessen: Over De Navolging Van Christus van de Augustijner mysticus Thomas van Kempen. De compositie bevat kleine verwijzingen naar eerder werk, zoals de Symfonie Met Losse Snaren, Mausoleum en De Staat. Mysteriën wordt onder leiding van Mariss Jansons voor het eerst uitgevoerd op 4 november.

Koninklijk Concertgebouworkest

2014

Bij het label Attaca verschijnt een cd waarop vijftien van zijn composities voor soloinstrument bijeen zijn gebracht. ‘The Starting Plank’ is een improvisatie op piano van Andriessen zelf. Ook verschijnt de opera 'La Commedia' uit 2007 op cd en dvd.

2016

Tijdens het Holland Festival gaat zijn nieuwe opera 'Theatre of the world' in première. De muziek wordt opnieuw uitgevoerd door Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. In november krijgt Andriessen de Marie-Josée Kravis Prize voor nieuwe muziek. De prestigieuze muziekprijs bestaat uit een geldbedrag van 200.000 dollar en een compositieopdracht voor het New York Philharmonic.

Asko|Schönberg Reinbert de Leeuw

2018

De Universiteit van Amsterdam kent een eredoctoraat aan de componist toe.

2020

Het laatste stuk van Andriessen is 'May' en wordt op 5 december uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Omdat Andriessen lijdt aan de ziekte van Alzheimer is 'May' zijn laatste compositie. Hij draagt het werk op aan Frans Brüggen.

Cappella Amsterdam Daniel Reuss Frans Brüggen Orkest van de Achttiende Eeuw

2021

De Volkskrant meldt op 1 juli het overlijden van Louis Andriessen. De krant roemt hem als de meest invloedrijke componist van Nederland.

Discografie Louis Andriessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Louis Andriessen

Audio/Video Louis Andriessen

Video Louis Andriessen

Clazz Ensemble - The Fami...
Clazz Ensemble - The Family Revisited composed by Louis Andriessen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Clazz Ensemble - The Family Revisited composed by Louis Andriessen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer