Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOUIS TOEBOSCH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

louis toebosch

Periode

18-03-1916 - 22-05-2009

Genre

componist, dirigent, hedendaags, orgel

Louis Toebosch

Louis Toebosch is organist, componist en koordirigent. Hij is vooral van belang voor het muziekleven in Noord-Brabant. Toebosch is internationaal bekend als virtuoos organist en improvisator. Aanvankelijk richt hij zich vooral op zijn werk als dirigent en organist, maar vanaf 1974 wijdt hij zich uitsluitend aan het componeren. Hij schrijft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, orgel

Genoemd in de biografie van

1946   Ton de Leeuw
1953   Jo van den Booren
1965   Bert van den Brink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Louis Toebosch

Louis Toebosch is organist, componist en koordirigent. Hij is vooral van belang voor het muziekleven in Noord-Brabant. Toebosch is internationaal bekend als virtuoos organist en improvisator. Aanvankelijk richt hij zich vooral op zijn werk als dirigent en organist, maar vanaf 1974 wijdt hij zich uitsluitend aan het componeren. Hij schrijft meer dan 200 werken (kamermuziek, orkest en in het bijzonder koor- en orgelmuziek) en ontvangt opdrachten van de Nederlandse regering, de K.R.O., de Johan Wagenaarstichting en talloze andere instellingen.

1916 - 1940

Louis Toebosch wordt geboren op 18 maart 1916 in Maastricht.Hij krijgt zijn eerste muzieklessen van Benoit Franssen. Aan de Rooms-Katholieke Kerkmuziekschool St. Caecilia in Utrecht studeert hij ruim een jaar orgel bij Hendrik Andriessen en piano bij Phons Dusch. Op het Muzieklyceum van Maastricht studeert hij piano bij Alphons Crolla, orgel bij Henry Heidendaal en orkestdirectie bij Henri Hermans. Vervolgens studeert hij orgel bij Charles Hens aan het Conservatoire Royal in Luik. Die instelling verlaat hij met de hoogste onderscheiding. Voor zijn eindexamen speelt Louis Toebosch een eigen compositie, 'Triptique pour Orgue' (1939), waarvoor hij een gouden medaille ontvangt. In 1936 wordt hij koordirigent van de Lambertuskerk in Maastricht.

Hendrik Andriessen

1940 - 1951

Louis Toebosch wordt benoemd tot koordirigent en organist van de Sacramentskerk te Breda. In 1946 wordt hij dirigent van het Tilburgs Stedelijk Orkest dat mede door de komst van het Brabants Orkest in 1950 wordt opgeheven. Louis Toebosch doceert orgel, koordirectie en muziektheorie aan het Conservatorium van Tilburg en het Muzieklyceum van Maastricht. In 1951 wint Toebosch de eerste prijs op het eerste Internationaal Orgelimprovisatie Concours in Haarlem.

Het Brabants Orkest

1953 - 1958

Louis Toebosch richt het kamerkoor Orlando di Lasso op. Op zijn initiatief wordt het nieuwe orgel van de Sacramentskerk in Breda gebouwd door de firma Flentrop.

1962 - 1964

Louis Toebosch krijgt de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten van Noord Brabant. In 1964 komt een eind aan de carrière van Toebosch als koordirigent en kerkorganist. Hij kan zich niet verenigen met de gevolgen die de vernieuwing van de liturgie voor de kerkmuziek heeft.

1965

Louis Toebosch wordt benoemd tot directeur van het Brabants Conservatorium. Door middel van 'componistenprojecten' geeft hij de hedendaagse muziek meer aandacht. Louis Toebosch wordt gekroond tot Ridder in de Orde van de H. Gregorius wegens zijn grote verdiensten voor de Katholieke Kerkmuziek.

1966 - 1968

Toebosch ontvangt de Sem Dresdenprijs voor zijn compositie 'Philippica moderato' (1963), voor koor, solisten en orkest, op tekst van Bertus Aafjes. In opdracht van de Rotterdamse Kunststichting schrijft hij in 1968 'Changements', voor orgel en orkest, ter gelegenheid van de inwijding van het Flentrop-orgel in De Doelen in Rotterdam.

1969

Louis Toebosch wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau wegens grote verdiensten voor het Brabants Conservatorium. Ook ontvangt hij de Nassau Breda Prijs van de stad Breda.

1972 - 1975

Het Limburgs Symfonie Orkest bestaat 75 jaar en verleent Toebosch de opdracht voor het schrijven van een orkestwerk: 'Adagio e Allegro', opus 69. In 1974 stopt Louis Toebosch als directeur van het Brabants Conservatorium om zich te wijden aan zijn concertpraktijk als organist en aan het componeren.

Limburgs Symfonie Orkest

1977

Toebosch ontvangt de Zilveren Medaille van de Société Arts Sciences Lettres in Parijs voor zijn vele uitvoeringen van Franse orgelmuziek.

1981

louis toebosch Louis Toebosch krijgt de Zilveren Legpenning van de Stad Tilburg uitgereikt. Voor het 100-jarig bestaan van het Koninklijk Toonkunstkoor Aurora uit Oosterhout componeert hij het cantatorium 'De Vier Seizoenen'.

1983 - 1987

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Twents Conservatorium schrijft Louis Toebosch het 'Concerto for electronic organ and orchestra', op. 125. In 1986 ontvangt hij de Provinciepenning van Noord-Brabant bij zijn 70ste verjaardag. Op 25 november 1987 brengt dochter Marleen in Den Haag de première van 'Trois images', voor tenor- en basblokfluit.

1996

Muziekcentrum De Ysbreker in Amsterdam brengt in mei een 'sonoor' portret van Louis Toebosch. Uitgevoerd worden zeven composities waaronder de première van 'Trois conversations pour alto solo'. Daarnaast leveren dochter Moniek (mezzosopraan) en kleindochter Mayke Nas (componist) ook hun bijdragen aan het programma.

Mayke Nas Moniek Toebosch

2001

Louis Toebosch geeft zijn laatste orgelconcert op 25 maart in de Heikese kerk in Tilburg.

2006

Ter ere van zijn 90ste verjaardag organiseert De Link in Tilburg op 21 maart een concert met twee premières van Louis Toebosch: 'Bajan Passion' (2002), voor bajan, en 'Lekker laag', voor contrabas en piano (2004). Mayke Nas speelt zijn 'Divertissement' (1936), voor piano.

2009

Louis Toebosch overlijdt op 22 mei 2009 in Tilburg.

Discografie Louis Toebosch

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Louis Toebosch

Audio/Video Louis Toebosch

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer