Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUCAS WIEGERINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Lucas Wiegerink

Periode

1985 - heden

Genre

componist, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Lucas Wiegerink

De muziek van componist Lucas Wiegerink is meestal geïnspireerd door geschiedkundige gebeurtenissen, literatuur en beeldende kunst. Daarnaast laat hij zich inspireren door Igor Stravinsky, Luciano Berio en verschillende Amerikaanse componisten. Hij wint prijzen op onder meer het Prinses Christina Compositieconcours en het Henriëtte Bosmansconcours. Veel van zijn werken worden naast ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Lucas Wiegerink

De muziek van componist Lucas Wiegerink is meestal geïnspireerd door geschiedkundige gebeurtenissen, literatuur en beeldende kunst. Daarnaast laat hij zich inspireren door Igor Stravinsky, Luciano Berio en verschillende Amerikaanse componisten. Hij wint prijzen op onder meer het Prinses Christina Compositieconcours en het Henriëtte Bosmansconcours. Veel van zijn werken worden naast Europa ook in Amerika en India uitgevoerd. Zelf speelt Wiegerink piano en zingt in verschillende koren. Hij krijgt zangles van Florian Just en is dirigent van het schoolkoor van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam.

1985 - 2010

Lucas Wiegerink wordt in 1985 te Amsterdam geboren. Als kind speelt hij dwarsfluit en piano. Hij studeert compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Martijn Padding, Diderik Wagenaar, Louis Andriessen en Roderik de Man en behaalt er zijn bachelor. Naast compositie studeert hij, als bijvakken, piano bij Marlies van Gent en directie bij Jos Vermunt.

Diderik Wagenaar Louis Andriessen Martijn Padding Roderik de Man

2011

Wiegerink is composer-in-residence tijdens het festival Tharaux Arts&Musique in Frankrijk. Dit festival is geïnitieerd door de pianiste Marja Bon. Voor het ensemble Electra componeert hij het werk Shame. Over dit stuk schrijft De Volkskrant: "Lucas Wiegerink is een uitgesproken talent die opwindende muziek kan schrijven, maar aan de andere kant is zijn muziek ook heel bespiegelend. Hij kan vloeiende verbindingen leggen tussen tegendraadse en harmonische akkoorden."

Marja Bon

2012 - 2013

Voor de Ligeti Academy schrijft Wiegerink in 2012 het stuk Remote. Aan het Conservatorium van Amsterdam volgt hij de master-opleiding compositie bij Richard Ayres en Willem Jeths. Als uitwisseling studeert hij een semester aan de Manhattan School of Music in New York. Sinds maart 2013 is Wiegerink lid van Het Collectief van het Kameroperahuis, een groep muziektheatermakers zoals regisseurs, componisten, vormgevers, schrijvers (librettisten), musici, zangers, muziektheaterperformers en acteurs.

Willem Jeths

2014 - 2015

Being Arthur, een Singspiel over de legende van Koning Arthur, wordt uitgevoerd tijdens de operadagen in Rotterdam, het Oerol Festival en in het stadsfestival Zwolle. Deze muziektheatervoorstelling is een coproductie van het Kameroperahuis en de Reisopera. In het concertgebouw Musis Sacrum te Arnhem is Wiegerink te gast als young-composer-in-the-spotlight. Tijdens het seizoen worden werken van hem uitgevoerd door onder andere Orkest De Ereprijs, Ensemble Lunapark, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, pianist Severin von Eckardstein en het Nederlands Kamerkoor.

Lars Wouters van den Oudenweijer Lunapark Nationale Reisopera Nederlands Kamerkoor Sb Arnhem / Musis Sacrum

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lucas Wiegerink

Audio/Video Lucas Wiegerink

Video Lucas Wiegerink

Vernissage - Lucas Wieger...
Vernissage - Lucas Wiegerink
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Vernissage - Lucas Wiegerink

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer