Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUCKY FONZ III

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lucky Fonz III

Periode

1981 - heden

Genre

componist, folk, Grote Prijs van Nederland, Nederlandstalig, piano, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Lucky Fonz & De Felle Kleuren

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III is een singer/songwriter uit Amsterdam en vertolker van Engelstalige folkballades. In december 2006 wint hij de finale Singer/Songwriter van de Grote Prijs van Nederland. Lucky Fonz maakt onderdeel uit van de Amsterdam Songwriters Guild, speelt als pianist in het Amsterdams/Rotterdamse freejazz-collectief Aemstellarcreek en schrijft ook liedjes voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Ro Halfhide   drums
M-Jo   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2009   About
2009   Eefje de Visser
2009   Joep Pelt
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lucky Fonz III

Lucky Fonz III is een singer/songwriter uit Amsterdam en vertolker van Engelstalige folkballades. In december 2006 wint hij de finale Singer/Songwriter van de Grote Prijs van Nederland. Lucky Fonz maakt onderdeel uit van de Amsterdam Songwriters Guild, speelt als pianist in het Amsterdams/Rotterdamse freejazz-collectief Aemstellarcreek en schrijft ook liedjes voor derden.

2002 - 2005

Voordat hij actief is als singer/songwriter speelt Lucky Fonz III (Otto Wichers, 1981) klassiek piano. Hij luistert van zijn viertiende tot zijn zestiende naar gabber, is een tijdje geobsedeerd door sixtiespop en is actief als DJ, straatmuzikant en barpianist. Hij speelt ook in de band Wakestate. In 2002 woont Lucky Fonz in Edinburgh waar hij zich aansluit bij een groep traditionele folkmuzikanten. Hij start in Schotland met het schrijven van eigen nummers. In zijn Engelstalige ballades zijn Anglo-Amerikaanse stijlen te horen als folk, blues en country. Terug in Amsterdam bouwt hij gestaag een toegewijde fanbasis op dankzij optredens op kleine en grotere podia en als voorprogramma voor o.a. Larkin Grimm, Badly Drawn Boy, Donavon Frankenreiter en Jason Molina. Opvallend is hoe makkelijk hij het publiek stil krijgt met kwetsbaar repertoire, aangevuld met een aandoenlijk grappige presentatie. Hij wint zowel de jury- als de publieksprijs van de Amsterdamse Hou-Je-Kop-Luister singer/songwritercompetitie.

2006

Lucky Fonz III Aan het begin van het jaar brengt de zanger in eigen beheer en in kleine oplage zijn titelloze debuutalbum uit. De plaat wordt positief ontvangen en gedraaid in programma's op Radio 2, KinkFM en de webzender 3voor12.nl. Door 3voor12 wordt hij in februari uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe en in juni wint hij Mooie Noten, de singer/songwritercompetitie georganiseerd door de hoofdstedelijke stichting GRAP. Lucky Fonz draait mee met het rondreizende festival de Popronde en staat op Metropolis te Rotterdam. In december wint hij de finale Singer/Songwriter van de Grote Prijs van Nederland. Hij studeert dit jaar af aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek over Bob Dylan getiteld I Don't Believe In Zimmerman.

2007

3voor12 nodigt Lucky Fonz in januari uit voor een optreden op hun podium tijdens Noorderslag in Groningen. In de maanden juli en augustus reist de zanger door Australië als voorprogramma van CW Stoneking en The Beautiful Girls. Zijn debuutalbum komt in Australië uit via het label Cruiserweight. Het debuut wordt in Nederland opnieuw verspreid door PIAS, het label waar in oktober ook Lucky Fonz' tweede album Life Is Short uitkomt. De plaat is in diverse huiskamers en in Studio Jottem opgenomen door Ro Halfide, zijn collega uit de Amsterdam Songwriters Guild. Een van de inspiratiebronnen is het werk van de Ierse dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney, maar Lucky Fonz houdt ook van het werk van Bob Dylan, Jacques Brel en zelfs Guus Meeuwis. De zanger wordt dit jaar beloond met een Essent Award.

2008

De eerste drie maanden van het jaar staan in het teken van de eerste landelijke tournee van de singer-songwriter met een show tijdens Noorderslag 2008, solo-optredens op de grote podia in het Nederlandse clubcircuit en op 28 februari in de Ancienne Belgique te Brussel. In de zomer staat Lucky Fonz III op Lowlands en speelt hij twaalf shows in Zuid-Afrika, plus een optreden tijdens het Oppikoppi festival, naar aanleiding van de release van zijn album aldaar. In het najaar verhuist Lucky Fonz naar Groningen waar hij werkt aan een volgend album dat wordt geproduceerd door Rutger Hoedemakers van About. In het seizoen 2008-2009 verzorgt Lucky Fonz III elke laatste vrijdagavond van de maand muzikaal commentaar op de gesprekken in de uitzendingen van het veelbekeken televisieprogramma De Wereld Draait Door.

About

2009

Lucky Fonz III In februari vertrekt Lucky Fonz III naar de Verenigde Staten en Canada voor zijn eerste Noord- Amerikaanse tournee. Hij is door diverse showcase festivals uitgenodigd voor een optreden en onder meer te zien tijdens South By South West, de Canadian Music Week en de Next Folk Alliance Conference in Memphis. Daarnaast tourt Lucky Fonz III nog langs vier zalen in Canada en verzorgt hij daar ook een optreden met een dertigkoppig strijkorkest. Geholpen door producer Rutger Hoedemaekers (About) kiest de singer-songwriter op zijn derde album A Family Like Ours (april) voor een bredere muzikale aanpak wat uitmondt in een gevarieerde popplaat met invloeden uit sixtiespop, rock-'n-roll, new wave en house. Samen met Roosbeef vormt hij het DJ-duo De Rotjes.

2010

Lucky Fonz III tekent in april een contract bij platenmaatschappij Top Notch. De eerste uitgave is de vinylsingle Ik Heb Een Meisje, met op de B-kant de Zuid-Afrikaanse versie Ek Het 'n Meisie. De muzikant is verantwoordelijk voor de soundtrack bij de film De Weg Naar Cádiz, een romantisch drama van regisseurs Jonathan Herzberg en Shariff Korver, dat eind april in de Nederlandse bioscopen draait. In augustus gaat Lucky Fonz III voor de vierde keer op tournee door Zuid-Afrika. De tour begint op 5 August in Bloemfontein en doet ook het festival Oppikoppi in Northam aan. De muzikant doet ook vier optredens in Kaapstad. Op zijn eerste Nederlandstalige album Hoe Je Honing Maakt (oktober) wordt de zanger begeleid door de band De Felle Kleuren (drummer/producer Ro Halfhide en bassist Mark de Jonge). In een persbericht wordt muziek op de plaat omschreven als een moderne combinatie van Armand en Boudewijn de Groot.

Armand Boudewijn de Groot

2011

In november en december doet Lucky Fonz III een solotournee door Europa, met naast Nederland optredens in Duitsland, Zwitserland, Italië, Denemarken (samen met Duitse muzikant Peter Piek en de Amerikanen Denitia Odigie en Matt Hopper) en Engeland (met de Nederlands/Canadese band The Woodwards). Tijdens de tournee gaat op 19 november op het IDFA/Play Festival in Amsterdam De Ballade Van Lucky Fonz III in première, een documentaire gemaakt door muziekdocumentaire van David Kleijwegt.

2013

Het akoestische, Engelstalige album All Of Amsterdam is een ode aan de hoofdstad. De muziek is geschreven tijdens reizen, onder meer door Spanje en Suriname, en samen met coproducer Ro Halfhide opgenomen aan de Prinsengracht in Amsterdam. Lucky Fonz III start zijn clubtournee op 10 april in Paradiso. De Nederlandstalige hiphopsingle Anna (mei) is een ode aan alle Anna’s en het resultaat van een samenwerking met de Groningse rapper en vormgever Roelie Vuitton. Actrice Anna Drijver en schrijfster Hanna Bervoets figureren in de bijbehorende videoclip.

Roelie Vuitton

Discografie Lucky Fonz III

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lucky Fonz III

Audio/Video Lucky Fonz III

Video Lucky Fonz III

Lucky Fonz III - Een Rare...
Lucky Fonz III - Een Rare Tijd
Roelie Vuitton & Lucky Fo...
Roelie Vuitton & Lucky Fonz III -- ANNA (HD)
Lucky Fonz III - Lampedus...
Lucky Fonz III - Lampedusa (In Session for Re:VERSION)
The Beat
The Beat
Wat Ook Een Ander Zegt ft...
Wat Ook Een Ander Zegt ft. Janne Schra
Boris
Boris
Jongens (Remix) Met Fresku
Jongens (Remix) Met Fresku
Wat Ik Zou Zeggen Als Het...
Wat Ik Zou Zeggen Als Het Kon
Ik heb een meisje
Ik heb een meisje
Wie?
Wie?
Wat Ook Een Ander Zegt
Wat Ook Een Ander Zegt
Ooit Was Ik Jong
Ooit Was Ik Jong
Ik Ben Nog Altijd 16 Jaar
Ik Ben Nog Altijd 16 Jaar
Boris
Boris
Eigenlijk
Eigenlijk
Hou Je Nog Van Mij?
Hou Je Nog Van Mij?
Het Maakt Niet Uit
Het Maakt Niet Uit
Hel
Hel
Deur Op Slot
Deur Op Slot
Jongens
Jongens
Uitnodiging Hyves Luister...
Uitnodiging Hyves Luistersessie:
Jongens (Hoe Je Honing Ma...
Jongens (Hoe Je Honing Maakt vanaf 8 oktober te koop)
Ik Heb Een Meisje
Ik Heb Een Meisje
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hel

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer