Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUCTOR PONSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: officiële website

Periode

11-10-1914 - 17-02-1998

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, piano, twaalftoonsmuziek en seriële muziek

Online

Officiële website

Luctor Ponse

Luctor Ponse groeit op in Zwitserland, maar vestigt zich in 1936 als concertpianist in Amsterdam. Vanaf die tijd ontplooit hij zich ook als componist. Aanvankelijk klinkt in zijn werk de invloed van Béla Bartók door, maar nadat hij in 1949 kennismaakt met de dodekafonie van Arnold Schönberg vindt hij een ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1971   Jacob ter Veldhuis

Biografie Luctor Ponse

Luctor Ponse groeit op in Zwitserland, maar vestigt zich in 1936 als concertpianist in Amsterdam. Vanaf die tijd ontplooit hij zich ook als componist. Aanvankelijk klinkt in zijn werk de invloed van Béla Bartók door, maar nadat hij in 1949 kennismaakt met de dodekafonie van Arnold Schönberg vindt hij een eigen stijl, waarin een vrije toepassing van de twaalftoonstechniek en een Latijnse klaarheid vooropstaan. Vanaf 1965 legt hij zich tevens toe op elektronische muziek. Hoewel zijn kwaliteiten als componist pas na zijn dood ten volle erkend werden, heeft Ponse als pianist en docent veel invloed uitgeoefend op het Nederlandse muziekleven.

1914 - 1930

Luctor Ponse wordt op 11 oktober geboren te Genève als zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder. Vanaf zijn twaalfde jaar studeert hij piano aan het Conservatorium van Valenciennes.

1930 - 1935

Ponse verwerft hij de Prix d'Excellence voor theorie en solfège en in 1932 krijgt hij dezelfde prijs voor piano. In 1933 vertrekt hij naar Genève, waar hij zijn opleiding voortzet. Tevens volgt hij lessen bij Frank Martin en Emile Jaques-Dalcroze. In 1935 besluit hij zijn opleiding bij Johny Aubert met de Prix de Virtuosité voor piano.

1936

Ponse vestigt zich in Amsterdam als pianist. Hij treedt op als solist en speelt veel kamermuziek. Hij introduceert als eerste de muziek van Bartók in Nederland. Hij maakt vele concertreizen, en geeft ook radio-optredens, onder andere bij Suisse Romande, NIR Brussel, BBC, en in Frankrijk en Nederland. Hij volgt compositielessen bij Henk Badings Voor zijn eerste compositie, 'Fantaisie' (1936), ontvangt hij in Brussel de 'Henry le Boeuf'-prijs. Nadien werkt hij als hoofdleraar piano aan het conservatorium van Rotterdam en het muzieklyceum te Amsterdam

Henk Badings

1949

Ponse komt in aanraking met Max Deutsch, een leerling van Schönberg, en leert zo de twaalftoonstechniek kennen: "Sinds 1949 heb ik muziek volgens het twaalftoonsysteem geschreven, met dien verstande dat ik mij géén beperkingen oplegde (b.v. gelijkenis aan tonaliteit). De twaalftoonreeks moet mij zowel in de melodische lijn als in de harmonische combinaties bevredigen, en wordt dan consequent doorgevoerd."

1952

Ponse krijgt de Prijs van Radio Luxemburg voor 'Symphonietta' op. 16a (1952).

1953

Hij behaalt een prijs op het Koningin Elisabeth Concours te Brussel met 'Symphonie' op. 18 (1953)

1960

Ponse krijgt van de Nederlandswe regering een stipendium om zich vijf jaar lang aan het componeren te wijden.

1964 - 1965

Ponse bezoekt de cursus in Darmstadt bij Karl-Heinz Stockhausen en Pierre Boulez. Hij volgt de cursus voor elektronische muziek bij Gottfried Michael Koenig in Bilthoven.

Gottfried Michael Koenig

1965

Ponse wordt benoemd tot medewerker aan het Instituut voor Sonologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en tot hoofdleraar piano aan het Conservatorium in Groningen. Tevens behaalt hij een prijs aan het Koningin Elisabeth Concours te Brussel met zijn 'Tweede Vioolconcert' op. 38 (1965). Hij legt zich vrijwel volledig toe op het componeren van elektronische muziek.

1967

Ponse richt in eigen huis een elektronische studio in.

1968

Ponse sticht een studio voor elektronische muziek aan het Conservatorium in Groningen. Eén van zijn leerlingen daar is Jacob ter Veldhuis.

Jacob ter Veldhuis

1992

Ponse besluit zich weer uitsluitend aan instrumentale muziek te wijden.

1995

Ponse krijgt de derde prijs tijdens het Wereld Muziek Concours Kerkrade voor 'Triptyque III' (1994)

1998

Luctor Ponse overlijdt op 17 februari op 83-jarige leeftijd te Amsterdam.

Discografie Luctor Ponse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Luctor Ponse

Audio/Video Luctor Ponse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer