Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MONICA TRIGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mónica Triga

Periode

1968 - heden

Genre

fado, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Mónica Triga

Portugese fado aangelengd met jazz, Kaapverdische morna, Braziliaanse choro en Afro-Caribische stijlen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Enrique Firpi   percussie
Randal Corsen   piano
Hans van Gelderen   gitaar
Jerrel Seymonson   basgitaar

Biografie Mónica Triga

Portugese fado aangelengd met jazz, Kaapverdische morna, Braziliaanse choro en Afro-Caribische stijlen.

1968 - 1999

Mónica Triga wordt in 1968 geboren uit Portugese ouders, zij groeit op in Den Haag tussen de Portugese gitaren en de fadozang van haar naar Nederland geëmigreerde familie. Haar ouders voeden haar op met veel aandacht voor de Portugese taal en cultuur. Zij krijgt zowel Nederlands- als Portugeestalig onderwijs en iedere zomer reist het gezin naar Portugal. Mónica Triga studeert zang in Den Haag, in eerste instantie in de richtingen klassiek en jazz. Zij maakt haar podiumdebuut met het zingen van jazz en Latijns-Amerikaanse muziek, maar haar Portugese achtergrond doet zich gelden en Triga verdiept zich in de fado. Met de traditionele fado als vertrekpunt ontwikkelt zij haar eigen stijl, beïnvloed door jazz, Kaapverdische morna, Braziliaanse choro en Afro-Caribische stijlen.

2000 - 2009

Vanaf 2000 treedt Triga op als fadozangeres in de Nederlandse en Belgische theaters en schouwburgen. Een deel van de composities en vrijwel alle teksten schrijft zij zelf. In 2001 komt haar soloalbum Diz-Me (Zeg Het Me) uit. De cd bevat overwegend fadostandards voorzien van nieuwe arrangementen. De Volkskrant prijst 'de mooie zangharmonieën, die meer kleur en emotionele intensiteit aanbrengen', en schrijft: 'Diz-Me is een verzameling Portugese blues waarin een jong, eigentijds hart klopt.' In 2003 volgt Choro E Canto (Ik Huil En Zing), waarop meer eigen werk te horen is. Het Brabants Dagblad schrijft: 'Mónica Triga heeft een prachtige stem, die gloedvol door haar vrijwel eigen teksten zweeft.' In 2006 bedankt Triga de musici met wie zij tot dan toe werkt, om alleen met gitarist Hans van Gelderen door te gaan. Vanaf 2007 trekt zij twee seizoenen lang langs de Nederlandse theaters met haar programma Fandenco, een samentrekking van fado en flamenco. Portugese weemoed en Spaanse hartstocht, zang in beide talen, met pianist Randal Corsen en als gastmusici zanger Carlos Denia Moreno uit Barcelona en de flamencogitaristen Johan Frauenfelder en Arturo Ramón. 'Veel afwisseling, passie, spelplezier en subtiliteit bij deze Triga-band', schrijft het Noord-Hollands Dagblad, en: 'Er is gevoel en ruimte voor traditie, maar dankzij de arrangementen en gevarieerde bezetting worden herhaling en eenduidigheid knap vermeden.'

Discografie Mónica Triga

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mónica Triga

Audio/Video Mónica Triga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer