Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

MAM

Periode

1982 - 1995

Genre

Nederlandstalig, new wave, pop

Pseudoniemen

Sammy America’s Gasphetti

MAM

Tilburgse popband rond bassist, zanger Tom America. Sleutelwoorden bij de groep zijn eigenzinnigheid, evolutie, experiment en eenvoud.
Volledige biografie...

Bezetting

Tom America   basgitaar, zang
Pieter Bon   zang

Overige muzikanten

Marc van Woerkom   gitaar
Guy Roelofs   sampler
Antoine Kroes   gitaar
John Nuyten   gitaar
Marco Raaphorst   arrangeur, gitaar, sampler

Genoemd in de biografie van

1977   Tom America
1980   Doe Maar
1980   Pieter Bon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie MAM

Tilburgse popband rond bassist, zanger Tom America. Sleutelwoorden bij de groep zijn eigenzinnigheid, evolutie, experiment en eenvoud.

1978

MAM Tom America (1949) heet in 1978 Sammie als hij in de hoogtijdagen van punk de groep Gasphetti opricht. Deze band, waarin America (ex-MstrubietM) zingt en gitaar speelt, brengt vier singles (waaronder het prachtige Too Much Understanding) en een album uit. De werkwijze van Gasphetti, waarin Henny Vrienten (later in Doe Maar) aanvankelijk aantreedt als tweede gitarist, wordt getypeerd als een punky variant op het Wall Of Sound-principe.

Doe Maar Henny Vrienten Sammie America's Gasphetti

1981

Wegens problemen met zijn stem is Sammie America genoodzaakt om te stoppen met zingen. Hij legt zich toe op de basgitaar en Sammie America's MAM. Deze Tilburgse groep groeit in de loop er jaren uit tot één van de meest interessantste Nederlandse bands. De groep bestaat uit Pieter Bon (zang), Mark van Woerkom (gitaar), Antoine Kroes (gitaar), Sammie America (bas) en een ritmebox. De optredens worden omschreven als levendig en swingend, de muziek als strakke, hoekige cool wave.

1983

Sammie America's Mam haalt de finale van de Grote Prijs van Nederland die op een regenachtige Hemelvaartdag plaatsvindt in het Openluchttheater in Lochem. De bokaal gaat naar de groep Neel. Stadgenoot Henny Vrienten produceert de lp Sammie America's MAM. Met de Tilburgse dichter Kees van Kalmthout neemt MAM enkele tracks voor een cassette op.

Henny Vrienten Neel Tröckener Kecks

1984

In de zomer vervangt John Nuyten (ex-Big Bamboozle) Van Woerkom. Frank Klunhaar produceert de lp Grond, waarvan de composities als krachtiger omschreven worden dan op het debuut. Oor dicht de band een 'meer gedegen en solide totaalgeluid met een hoge toegankelijksheidfactor' toe. Veel zoden zet het niet aan de dijk. Wegens gebrek aan succes wordt MAM door platenmaatschappij EMI op straat gezet.

1986

De single Maternité is terug te vinden op het verzamelalbum La Grande Parade, een plaat die is samengesteld naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling van moderne kunst in het Stedelijk Museum in 1985. Op La Grande Parade kiezen artiesten een schilderij uit om daar een compositie over te schrijven. Maternité is gebaseerd op het werk van Pablo Picasso en bevat een sample met de tekst 'Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?'

1987

Kroes verlaat MAM om zich te richten op zijn eigen band Longstoryshort waarmee hij De Grote Prijs Van Nederland in 1986 wint (in de jaren negentig komen we hem tegen in The Wrong en vanaf 2001 in A#1). Ben Bogaars is zijn vervanger. Nits-frontman Henk Hofstede treedt aan als producer van de grotendeels Nederlandstalige lp Ontwik, dat wordt uitgebracht op het door The Nits opgezette Werf Records.

AnumberOne Henk Hofstede Longstoryshort Nits

1989

MAM Hobbel bevat geheel Nederlandstalige teksten. Ook op dit album regeert de eenvoud. America vindt zichzelf, hoe typerend, een 'onnozel liedjesmaker'. Op Hobbel bestaat de band uit America, Bon, Guy Roelofs (sampler) en John Nuyten (gitaar). In deze jaren treedt MAM op in pyama.

1995

America neemt met verse musici (waaronder Marco Raaphorst) en een heuse drummer de cd Look: Nederlands! op. Van een nieuwe start is echter geen sprake, want America zet met de release van de van historische bonussen voorziene cd Look: Nederlands! een punt achter MAM en houdt zich bezig met het RVU project Dichterbij. Ook hier duikt de naam van dichter Jan Hanlo op. Tom America beweegt zich vanaf dan projectmatig door muziekland.

1997

Hanlo staat centraal op America's solodebuut Tjielp Tjielp. Op dit bijzondere album voorziet America de als experimenteel omschreven gedichten van Jan Hanlo (1912-1969) van muziek. Leidraad voor America is de speciale klank, ritmiek en betekenis van de gedichten van Hanlo. Aan dit cultureel uitermate verantwoorde album werken onder anderen Dionys Breukers (co-productie, toetsen), Vincent van Warmerdam (gitaren), Henny Vrienten (bas) en Petra Lugtenburg (zang) mee.

Henny Vrienten Tom America Vincent van Warmerdam

1999

Tom America treedt met zijn compositieproject nooTSPRaak op in theaters. Hij gebruikt fragmenten van interviews die hij heeft gehouden met mensen over de meest simpele onderwerpen. Door deze fragmenten op te slaan in een sampler/keyboard ("spraakorgel" noemt America het apparaat) en deze aan te vullen met zelfgeschreven bijpassende muziek, komt het nooTSPRaak-project tot stand. Tom America laat zich op het podium bijstaan door de groep aNDERE ANDERe. Tevens worden er films op de achtergrond vertoond van Henk Hofstede (Nits) en Sahin Sisic. MAM-zanger Bon brengt in september de solo-cd Tijd Om Op Te Staan uit.

Henk Hofstede Nits Pieter Bon

2000

Op de cd De winter? De Winter!, een onderdeel van het projekt Nootspraak, brengt America een ode aan het Tilburgse dialect.

Tom America

2003

Marco Raaphorst is actief onder de naam DiSfish en als beheerder van het Haagse muziekbedrijf Melodiefabriek waar hij muziek voor onder meer televisieprogramma's en CD-roms produceert.

2019 - 2020

In het kader van de digitale uitgave van Hobbel, het vierde MAM-album uit 1989, maken Tom America en Pieter Bon in oktober 2019 een remake van het lied De Auto van IJzer.
Voorjaar 2020 verschijnt bij Universal een geremasterde uitgave van GROND, het tweede MAM album. Daarmee staan alle 6 MAM albums op Spotify.

Discografie MAM

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's MAM

Audio/Video MAM

Video MAM

Mam Nederland (official v...
Mam Nederland (official videoclip)
MAM - Ongelofelijk
MAM - Ongelofelijk
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
MAM - Ongelofelijk

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer