Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MC MIKER G AND DJ SVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Collectie Beeld en Geluid

Periode

1986 - 1992

Genre

hiphop, pop

MC Miker G and DJ Sven

Goois hiphopduo dat met haar debuutsingle zowel in Nederland als in vijfenveertig andere landen een hit scoort.
Volledige biografie...

Bezetting

MC Miker G   rap, zang
Sven Van Veen   draaitafels, rap, zang

Genoemd in de biografie van

1982   Ben Liebrand
1986   All Star Fresh

Biografie MC Miker G and DJ Sven

Goois hiphopduo dat met haar debuutsingle zowel in Nederland als in vijfenveertig andere landen een hit scoort.

1983 - 1985

Lucien Witteveen begint op 15-jarige leeftijd met rappen op zelfgemaakte teksten. Hij maakt in Bussum deel uit van breakdancegroepen als Jam Force en City Kids.

1986

Lucien, die zich inmiddels Miker-G noemt, treedt samen met scratcher All Star Fresh op als het duo The Invisible Two. Zij maken op Amerikaanse leest geschoeide hiphop en treden op in het hele land. De eerste solo-single van MC Miker-G (foutief gespeld als Micer-G) is getiteld First Attack en krijgt goede kritieken in de dansbladen. MC Miker G ontmoet in de Hilversumse discotheek The Long Beach Club DJ Sven (Sven van Veen). Ze besluiten voor de lol een demo op te nemen van Holiday Rap, gebaseerd op het Madonna-nummer Holiday. Dureco brengt er in juli een professionele opname van uit in een mix van Ben Liebrand. Het nummer bereikt de nummer één notering in vierendertig landen, waaronder Nederland, en haalt de top tien in twaalf andere landen. Aan het eind van het jaar komt opvolger Celebration Rap uit. Het nummer is minder succesvol, maar haalt toch nog de top tien in ruim dertig landen en goud in Nederland.

All Star Fresh Ben Liebrand

1987

Het duo vertrekt voor grote tournees naar IJsland, Israël, Italië, Frankrijk en Spanje. Om van de inspanningen te bekomen doen ze het daarna rustig aan. De net getrouwde DJ Sven blijft als discjockey werken, terwijl Miker G in New York zijn eerste solo-album opneemt. Dat album, I'm A B-Bone, is te slap voor b-boys, maar te hiphopperig voor de disco. De bijbehorende single Don't Let The Music Stop blijft ergens onderin de hitlijsten hangen.

1988

Het herenigde duo neemt met producer Quincy Lizer een nieuwe single op. And The Bite Goes On komt niet verder dan de tipparade. Miker G neemt daarnaast in zijn eentje het nummer Nights Over New York op, gebaseerd op LL Cool J's I Need Love. Die single piekt op de vijftiende plaats in de hitlijst.

1989

De samenwerking van het tweetal met Peter Koelewijn zorgt ervoor dat diens Kom Van Dat Dak Af voor de vierde keer een hit wordt. De single staat zes weken in de hitlijst en bereikt nummer twintig.

Peter Koelewijn

1990

Miker G gaat solo verder en brengt het nummer Show 'M The Bass uit. Het nummer blijft vier weken lang halverwege de hitlijst hangen. De opvolger, de maxi-single Backseat Betty, doet nog minder. In het najaar verschijnt het tweede album van Miker G, getiteld The Turning Point Of The White Tornado. De rapper blijkt erg productief, want niet lang daarna verschijnt er alweer een nieuwe single (Big House, een tipnotering) en zelfs een nieuw album. Flexibel Movements is Miker G's derde plaat.

MC Miker G

1991

Er verschijnt een vernieuwde versie van Holiday Rap, maar de dagen van weleer zijn voorbij. Het nummer komt niet uit de tipparade.

1992

Mker G werkt mee aan de single Dance Your Ass Off van Return To Zero. Maar ook dit nummer piekt in de tipparade.

1994

Een andere productie waar Miker G teksten voor levert is RTF en hun single Locked In The Rhythm (Ala Bianca, AB 1396012).

1995 - 2001

DJ Sven werkt 12,5 jaar bij Veronica en daarna nog even bij BNN voordat hij in Hilversum Sven's Eetcafé start waar hij in de weekenden ook zelf plaatjes draait. De Duitse dancegroep Red 5 verwerkt op hun single Da Beat Goes... (1996) een sample uit het nummer Show 'M The Bass van MC Miker G. Op zijn beurt leent MC Miker G van Red 5 in de track Flexx-ible (1997), een single die hij samen met producer Robin Drost opneemt onder de naam Toss & Turn.

Toss & Turn

2002

Na het succes van de cover die het Franse Mad'House maakt van Holiday wordt in augustus Holiday Rap 2002 uitgebracht. Net als Mad´House gebruiken MC Miker G And Dj Sven een sample van het nummer Music Sounds Better van Stardust.

2005

DJ Sven presenteert vanaf 8 januari op zaterdagavond Veronica's Disco Inferno op Radio Veronica.

2006

DJ Sven verkoopt zijn café en richt zich helemaal op zijn werk als DJ. Vanaf april is hij onder meer te horen in het Veronica-programma Somertijd van Rob van Someren. Naast radio draait Sven ook op feesten in Nederland, Italië, Spanje en Israël en op 18 november tijdens de derde editie van Veronica's 80's en 90's Hits The Party! in de Heineken Music Hall. In een interview in Het Parool van 31 oktober vertelt de DJ dat het met de carrière van zijn maatje MC Miker G vanwege drugsgebruik minder voorspoedig is verlopen.

2007

MC Miker G wordt als eerbetoon door Extince gevraagd een gastbijdrage te leveren op het album Toch?

Extince

Discografie MC Miker G and DJ Sven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's MC Miker G and DJ Sven

Audio/Video MC Miker G and DJ Sven

Video MC Miker G and DJ Sven

TOPPOP: MC Mike G & DJ Sv...
TOPPOP: MC Mike G & DJ Sven - Celebration Rap
MC Miker G & DJ Sven - Ho...
MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap HQ Videoclip!!!
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: MC Mike G & DJ Sven - Celebration Rap

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer