Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAJOR DUNDEE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Major Dundee bij Toppop 1978

Periode

1977 - heden

Genre

country

Online

Officiële website

Major Dundee

Een van Nederlands belangrijkste countrygroepen onder leiding van voorman Dick van Altena, die in de jaren tachtig tevens solo actief is. De groep uit Oosterhout begint haar carrière in 1977 en doorstaat alle trends in de countrymuziek door trouw te blijven aan de huisstijl: vakkundig gespeelde, goed in het gehoor ...
Volledige biografie...

Bezetting

Dick van Altena   basgitaar, gitaar, zang
Jan Gerrits   gitaar, mondharmonica, zang
Cor De Vos   gitaar, zang
Willem Cremers   drums

Overige muzikanten

Ton Verkooyen   drums, gitaar, zang
Rob Verhaaf   drums
Karel Momberg   drums, gitaar, zang
Peter Van Vlaanderen   basgitaar
Roy Schenkhuysen   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2005   Henk Wijngaard
2005   Pussycat

Biografie Major Dundee

Een van Nederlands belangrijkste countrygroepen onder leiding van voorman Dick van Altena, die in de jaren tachtig tevens solo actief is. De groep uit Oosterhout begint haar carrière in 1977 en doorstaat alle trends in de countrymuziek door trouw te blijven aan de huisstijl: vakkundig gespeelde, goed in het gehoor liggende country voor zowel romantici als line-dancers. Van Altena is daarnaast ook actief als liedjesschrijver voor diverse andere artiesten.

1977

De Major Dundee Band wordt opgericht in Oosterhout door vijf countryrock enthousiasten: Dick van Altena (zang, basgitaar, gitaar), Ton Verkooyen (zang, gitaar, drums), Ferry Tang (basgitaar, zang), Karel Momberg (gitaar, drums, zang) en Jan Gerrits (gitaar, zang, harmonica, feetboard). Op 17 december hebben ze hun eerste optreden in Oosterhout.

1978

Bassist Peter van Vlaanderen vervangt aan het begin van het jaar Ferry Tang. Via een talentscout van platenmaatschappij Telstar komt de groep bij het Killroy label van Johnny Hoes terecht. De eerste single, de trucksong The Longer The Distance (geschreven door producer Fred Limpens) wordt meteen een groot succes. Hoewel het nummer niet hoger komt dan de 35e plaats in de hitparade, is hun naam onder het groeiend aantal countryliefhebbers in Nederland meteen gevestigd.

1979

Het gelijknamige album en de daarvan getrokken single I Bought Me A Fidddle Today bevestigen de status van de Major Dundee Band als één van Nederlands beste countryrock groepen.

1980 - 1989

De band krijgt vastere bodem met de komst van gitarist Cor de Vos en bassist Roy Schenkhuysen (Peter van Vlaanderen, Karel Momberg en Ton Verkooyen hebben het veld moeten ruimen). Samen met de leden van het eerste uur Jan Gerrits en Dick van Altena en met, wisselend Geert van Oosteren en Ben Jansen op drums, maken zij in 1985 het album Powderfinger, dat bij Marlstone verschijnt. De singles die er met enige regelmaat verschijnen doen echter niets. In die periode maakt zanger Dick van Altena drie soloalbums waarvan hij er één (Minstrelman) opneemt in het mekka van de countrymuziek Nashville. Samen met Ruud Hermans schrijft hij het conceptalbum 85 And Still Alive, een muzikale staalkaart van veertig jaar naoorlogse country muziek, uitgevoerd door een keur aan Nederlandse countryartiesten. Vanaf '88, na de komst van drummer Rob Verhaaf, besluit de Major Dundee Band verder te gaan als viertal en krijgt de groep haar definitieve vorm. De groep bestaat naast Verhaaf uit Jan Gerrits, Dick van Altena en Cor de Vos. Van Altena schrijft ook nummers voor andere artiesten. Zijn terrein strekt zich uit tot ver buiten de countrymuziek. Hij schrijft teksten en muziek voor onder andere Henk Wijngaard, Ben Steneker, Armand, Frank & Mirella en Sandra Vanreys.

Armand Ben Steneker Dick van Altena Frank en Mirella Henk Wijngaard

1990

Het derde album Continental Cowboy verschijnt bij Marlstone. De gastvocalen worden verzorgt door ex-Pussycat frontvrouw Tony Willé, die een het prachtige It Turned Out To Be You naar een hoger plan trekt. De cd wordt alom bejubeld, mede door enkele zeer goede liedjes (Sweet Little Liza en Good Old Country Song), die uitgroeien tot heuse klassiekers in de Nedercountry.

Pussycat

1991 - 1993

Met de singles Adieu Chérie en It Turned Out To Be You wil het niet zo vlotten. De groep moet het duidelijk meer van hun albumverkoop hebben. Bij Telstar verschijnt er The Best Of The Major Dundee Band met daarop al hun hoogtepunten.

1994

De naam van de groep wordt ingekort tot Major Dundee en de band maakt nog één album voor Marlstone onder de titel Making History. Op het album is tevens tex-mex grootheid Flaco Jimenez te horen. Major Dundee tekent opnieuw bij Johnny Hoes, die hun platen bij Sky, een sublabel van Telstar, gaat uitbrengen.

1995 - 2003

Major Dundee consolideert haar status als toonaangevende countryband in Nederland en blijft met grote regelmaat albums maken. Zanger Dick van Altena ontpopt zich meer en meer als begenadigd liejesschrijver. Zo schrijft hij onder andere voor De Sjonnies de ballade Twee Armen Om Me Heen (1997) en Annemarie (2001). In de zomer van 2003 brengt hij het akoestische solo-album Moan Bove De Betuwe uit met liedjes in het Betuws dialect.

De Sjonnies

2004

Sinds 1 januari is Dick van Altena als componist en tekstdichter werkzaam voor de Strengholt Music Group. De nieuwe soloplaat van Dick van Altena heet Dick van Altena Sings The Hits Of Kris Kristofferson. Jan Gerrits brengt samen met Jim Wesenhagen de cd Make My Day uit.

2005

De single Somewhere Someone (3 januari) bevat een gastbijdrage van de zangeressen van Pussycat. Eind februari verschijnt het album Young Gods. Het titelnummer gaat over veteranen die de landing in Normandië hebben meegemaakt. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt Major Dundee uitgenodigd voor het festival in Silkeborg te Denemarken. Na 18 jaar verlaat drummer Rob Verhaaf de band. Hij kan Major Dundee niet meer combineren met het ochtendprogramma dat hij verzorgt voor radiostation SLAM FM. Na een korte rusttijd in verband met de rugoperatie van zanger/gitarist Cor de Vos gaat de band vanaf april 2006 verder met drummer Willem Cremers, de vaste studiodrummer in het Starsound-team van Ruud Pennings. Van Dick van Altena verschijnt in het najaar Snêw Ien Mien Hart, zijn tweede album gezongen in Betuws Dialect. Op de plaat wordt hij bijgestaan door Paul van Vlodrop op banjo, mandoline en zang.

Pussycat

Discografie Major Dundee

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Major Dundee

Audio/Video Major Dundee

Video Major Dundee

Major Dundee Band ♪ Kaw L...
Major Dundee Band ♪ Kaw Liga ♫
Major Dundee Band ♪ On an...
Major Dundee Band ♪ On and On ♫
Major Dundee Band ♪ Some ...
Major Dundee Band ♪ Some Other Guy ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Major Dundee Band ♪ On and On ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer