Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MALKOVICH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Malkovich

Periode

2000 - 2008

Genre

hardcore

Online

Officiële website

Malkovich

De hardcoregroep Malkovich - met bandleden uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Delft - is vernoemd naar de Amerikaanse acteur John Malkovich en komt voort uit de groepen Atonement, Face Tomorrow en Remorse. Al snel maakt Malkovich naam in de Europese hardcorescene met een paar honderd intense liveoptredens. De band is ...
Volledige biografie...

Bezetting

Hugo van Heijningen   zang
Mark   gitaar
Josha   drums
Thomas Sciarone   gitaar
Job van de Zande   basgitaar

Overige muzikanten

Miriam van Ommeren   basgitaar
Aart Steekelenburg   gitaar

Genoemd in de biografie van

1999   Face Tomorrow

Biografie Malkovich

De hardcoregroep Malkovich - met bandleden uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Delft - is vernoemd naar de Amerikaanse acteur John Malkovich en komt voort uit de groepen Atonement, Face Tomorrow en Remorse. Al snel maakt Malkovich naam in de Europese hardcorescene met een paar honderd intense liveoptredens. De band is zowel geïnspireerd door klassieke pop van The Beatles en Velvet Underground als tijdgenoten als The Blood Brothers en The Chinese Stars, terwijl de verschillende bandleden ook graag luisteren naar The Strokes, Interpol, Queens Of The Stone Age en The Mars Volta. De groep heeft geen puristische kijk op hardcore, schuwt humor niet en zet de luisteraar graag op het verkeerde been.

2000

Malkovich wordt eind oktober opgericht door gitarist (en T-shirt-ontwerper) Thomas Sciarone samen met drummer Josha, bassist Miriam en vocalist Mark.

2001

Het debuutoptreden van Malkovich is op 13 januari in kraakpand Vrankrijk aan de Spuistraat te Amsterdam samen met stadsgenoten Betercore en de Belgische groep Katastrophobia. De groep is dit jaar slechts nog tweemaal in de hoofdstad te zien. Malkovich speelt in kraakpanden, op reguliere podia en festivals in Rotterdam, Ede, Delft, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Leiden, IJmuiden, Den Haag, Hoogeveen en Vlaardingen.

2002

Het concertjaar start voor Malkovich eind januari in Nighttown te Rotterdam als voorprogramma van de Amerikaanse band The Icarus Line. Onder de overige optredens zijn shows in punkzalen de Goudvishal te Arnhem, Parkhof Alkmaar, Babylon te Woerden en de ACU in Utrecht. Tijdens enkele optredens in juni moet bassist Miriam verstek laten gaan in verband met een blessure. Eind juni presenteert de band de debuut-12” in scsiCELL, een actief programmerend zaaltje op huiskamergrootte te Den Haag. De plaat wordt positief ontvangen, zowel in punkzines als in de mainstream popbladen. 'Emotioneel geladen, origineel en fucking intens', schrijft een enthousiaste LiveXS. Gitarist Aart Steekelenburg verlaat Malkovich om zich volledig op zijn andere band Face Tomorrow te kunnen richten. Zanger Mark stapt over op gitaar. Het optreden op 15 november in Café Asgard te Beverwijk is de eerste show met nieuwe vocalist Hugo van Heijningen.

Face Tomorrow

2003

Malkovich De eerste buitenlandse tournee gaat 9 januari van start met een set in de Emo-Keller in het Duitse Essen, gevolgd door optredens in Lübeck, Halle, Erfurt, Nürnberg en de Belgische steden Gent en Brussel. Ook in de maanden maart en april is de band regelmatig in Duitsland en België te vinden, tourend met de Nederlandse band Deadweight. Eind april reizen Malkovich en Deadweight naar Engeland voor drie optredens in Londen, Leeds en Stoke On Trent. Terug in Nederland presenteert Malkovich in de ACU te Utrecht de plaat The Foundation Rocks, een minialbum geproduceerd door de Belg Dirk Miers. Na optredens in het najaar in enkele grote Nederlandse steden gaat Malkovich voor slechts 1 optreden met de Spaanse groep Tokyo Sex Destruction naar de Franse plaats Nancy. November staat in het teken van een meer uitgebreide Europese tournee met data in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Malkovich keert terug in Nederland en houdt thuis alle optredens nauwkeurig bij op hun website. Het optreden op 17 december, de laatste van 2003, in de Oettinger Villa in het Duitse Darmstadt is de 79ste show in de carrière van de groep.

2004

Malkovich Na een handvol Nederlandse optredens in de eerste drie maanden van het jaar neemt Malkovich eind maart voor de tweede keer de boot naar Engeland voor een tournee langs de steden Notthingham, Hull, Newcastle, Leeds, London, Brighton en Portsmouth. Malkovich is op 25 april een van de vele hardcorebands tijdens het twintigjarig jubileum van punkzaal de Goudvishal in Arnhem. Op 9 mei speelt de band de honderdste show tijdens een set op het festival Corefest 6 in de Koornbeurs te Delft. De volgende Europese tournee, samen met de Amerikaanse groep Modern Life Is War, gaat op 10 juni van start in Denemarken en leidt via Noorwegen en Zweden naar Berlijn en het Poolse Wraclow om vervolgens weer terug te keren naar Duitsland voor twee shows in Wutha-Farnroda en Senftenberg. Na een korte tussenstop in Rotterdam, Amsterdam en Emmeloord, reist de onophoudelijk tourende groep terug naar Duitsland voor twee optredens samen met de Amerikaanse band The Hope Conspiracy. 3 juli staat de groep op een festival in Slovenië waarna ze hun vrienden van Modern Life Is War weer tegenkomen om met hen de tournee voort te zetten in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. De laatste gezamenlijke avond is op 11 juli in de vertrouwde Goudvishal. In het najaar is Malkovich voornamelijk in Nederland te bewonderen, onder meer tijdens Texelfest op Texel en het Im-Pakt Festival te Leiden. Op 1 september presenteert de band het album A Criminal Record tijdens een show in het niet lang daarvoor heropende 't Paard in Den Haag. De plaat klinkt minder chaotisch dan The Foundation Rocks met meer aandacht voor (relatief) catchy songs en dynamiekverschillen, minder complex en met minder harde momenten. In plaats van titels zijn de tracks op het album slechts genummerd, een besluit dat meer voortkomt uit luiheid dan dat er een speciaal idee achter zit. A Criminal Record komt uit op Reflection Records. Op 3 oktober staat Malkovich op een showcase tijdens de internationale muziekbeurs Popkomm in Berlijn. Voordat de band begin december naar Engeland gaat voor drie optredens, speelt Malkovich afwisselend in Nederland, België en Duitsland. Het concertjaar wordt op 30 december afgesloten in de Goudvishal

2005

Op 15 januari maakt Malkovich voor een breed publiek veel indruk in de kelder van de Oosterpoort in Groningen tijdens hun felle en luide set op Noorderslag. De agenda van de band staat in het voorjaar vol met optredens in Nederland en België waaronder een benefiet in Den Haag voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië en de groots aangepakte internationale Arnhem Hardcore Meeting in Musis Sacrum. Malkovich doet opnieuw een Europese tournee met de Amerikanen van Modern Life Is War, startend in het Duitse Münster en via een festival in Trier door Engeland, Oostenrijk, terug naar Duitsland en 30 april eindigend in België op de veertiende editie van Groezrock. Onder de optredens in juni zitten het festival Peacedog in Ede, Furyfest in het Franse Le Mans en twee sets op de negende editie van Trashfest in Hoogeveen. In juli gaat Malkovich naar Engeland voor een lange tournee samen met het Britse Beecher. Malkovich steekt in september voor het eerst de oceaan over voor een showcase tijdens het grote festival CMJ Music Marathon dat in New York plaatsvindt tussen 14 en 17 september.

2006

Malkovich In de maanden maart en april reist Malkovich samen met de band Some Girls uitgebreid door Europa met optredens in Nederland, Duitsland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zweden, Noorwegen, België en Engeland. De band is in België en Nederland o.a. te zien tijdens Powerfest (Tilburg), de Uitmarkt (Amsterdam) en RockSnock (in het Belgische Ham). Eomd oktober volgt een korte tournee door Frankrijk, Servië, Oostenrijk en Duitsland met als eindstation het festival Play The Game Again! in Luxemburg. Bassiste Miriam verlaat na zes jaar de band en gaat verder met Union Town. Ze wordt vervangen door Job.

Union Town

2007

Malkovich In april presenteert Malkovich het laatste album Kings n' Bosses. De cd/lp verschijnt op Go-Kart Records en is geproduceerd door Jochem Jacobs (Textures). In juni ontvangt de band een Essent Award. Malkovich wordt door het showcasefestival CMJ in New York uitgenodigd te spelen op de editie die plaatsvindt van 16 tot en met 20 oktober.

Textures

2008

Malkovich houdt het voor gezien en maakt in september bekend ermee te stoppen. Het afscheid wordt op 3 oktober gevierd met een optreden in Akhnaton te Amsterdam.

2010 - 2012

Hugo van Heijningen is een van de initiatiefnemers van het alternatieve Amsterdamse station Red Light Radio dat uitzendt vanaf de Wallen. Vanaf 2012 maakt hij deel uit van de punkband White Slice.

White Slice

Discografie Malkovich

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Malkovich

Audio/Video Malkovich

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer