Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MANNY VAN OOSTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Manny van Oosten

Periode

09-09-1955 - 25-02-2011

Genre

componist, gitaar, hardrock, rockopera

Manny van Oosten

Manny van Oosten is een veelzijdige gitarist uit Zwolle die naam maakt in bands als Black Out en To Elysium en de rock-opera's Schooldays, Out Of Control en Infernorama.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar

Genoemd in de biografie van

1982   Black Out
2000   To Elysium

Biografie Manny van Oosten

Manny van Oosten is een veelzijdige gitarist uit Zwolle die naam maakt in bands als Black Out en To Elysium en de rock-opera's Schooldays, Out Of Control en Infernorama.

In bezetting van

Black Out   gitaar
To Elysium   gitaar

1987 - 1992

Als Black Out er in 1987 mee stopt, begint gitarist Manny van Oosten (7 september 1955) met zijn eerste soloproject: het schrijven van een rockopera. Het resultaat daarvan heet Schooldays en verhaalt over het wel en wee van een schoolklas. Naast Eline Ottens verlenen vele anderen hun medewerking aan dit project. Schooldays verschijnt in 1989 op cassette, is veel bij de NCRV te horen is en wordt als theaterproductie uitgevoerd op scholen en in jeugdcentra. Ook Van Oostens tweede soloproject is een rockopera, ditmaal met de titel Out Of Control. De rode draad in het verhaal is het milieu, op dat moment een 'hot issue'. Van Oosten ondersteunt de release van Out Of Control met liveoptredens met een grote band, blazers, danseressen en koor. Out Of Control verschijnt in 1992 op cassette.

Black Out

1999 - 2007

Vanaf 1999 is Van Oosten weer actief bij zijn oude band Black Out en een jaar later richt hij met Eline Ottens de gothic metal formatie To Elysium op. Als die band het in 2005 voor gezien houdt, is Van Oosten al vier maanden bezig met het schrijven en opnemen van z'n derde soloproject, de rockopera Infernorama - A Symphony For The Heartless. Het thema van de rockopera is ditmaal de verkilling van de maatschappij. De muziek is een mengeling van gothic, progressief en metal. Bij dit project krijgt Van Oosten, naast voormalige bandleden van To Elysium (Charlotte Wessels) en Within Temptation (Martijn Westerholt), medewerking van bandleden van Epica (Mark Jansen), The Wounded, Altar en The Monolith Deathcult. Met een aangepaste bezetting treedt Van Oosten vanaf december 2006 met het Infernorama project op.

Altar Epica The Wounded To Elysium Within Temptation

2009 - 2011

Van Oosten bereidt een tournee voor met de rockopera Infernorama. De basis van de band bestaat naast de gitarist uit toetsenisten Eline Ottens (To Elysium) en Marco Hoogerheide, gitaristen Ivo Hilgenkamp en Appie de Gelder, drummer Sjoerd Visch (The Monolith Deathcult, To Elysium, Altar) en bassist Alfred Kers (Black Out). Frank Leurs verzorgt de leadvocalen, Esther Barten speelt de rol van Light, Paul van den Berg is Darkness/Shadow en Ronald van Prooijen speelt de Profeet. Tasmara Kel, Dennis Volkerink en Spender Latumahina zijn understudy voor respectievelijk Light, Lead en Profeet. De regie is in handen van Tracey van Eijk en Marco Hoogerheide verzorgt de arrangementen. In juni 2010 vindt de eerste try-out plaats. In 2010 wordt bij Manny van Oosten A.L.S. geconstateerd, een ziekte waarbij de spierfuncties uitvallen. De artsen geven de gitarist nog drie jaar. Het slechte nieuws weerhoudt hem er niet van onverminderd door te gaan met zijn rockopera die 19 maart 2011 in première gaat in Odeon te Zwolle. Manny van Oosten kan de première niet meer meemaken. Hij overlijdt op vrijdag 25 februari.

Discografie Manny van Oosten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Manny van Oosten

Audio/Video Manny van Oosten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer