Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCEL BEEKMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-09-1969 - heden

Genre

barok, hedendaags, klassiek, opera, tenor

Online

Officiële website

Marcel Beekman

Niet alleen barokke en klassieke muziek staan op het repertoire van de tenor Marcel Beekman, ook hedendaagse muziek en opera vullen zijn agenda.
Volledige biografie...

Instrumenten

tenor

Genoemd in de biografie van

2000   Willem Breuker Kollektief
2001   Denise Jannah
2003   Jasperina de Jong
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Marcel Beekman

Niet alleen barokke en klassieke muziek staan op het repertoire van de tenor Marcel Beekman, ook hedendaagse muziek en opera vullen zijn agenda.

In bezetting van

Gesualdo Consort Amsterdam   tenor

1969 - 2013

Marcel Beekman wordt op 3 september 1969 in Zwolle geboren. Zijn voorliefde voor zang blijkt al gauw aangezien hij als kind graag met de radio meezingt. Zijn eerste optreden is bij het Songfestival voor kinderen: daar vertolkt hij het chanson 'L'oiseau et l'enfant' en wint daarmee de eerste prijs. Op verzoek van de TROS treedt Marcel Beekman op bij het 'Grand Gala des Enfants'. Daarnaast neemt hij vijf singeltjes op met populaire liedjes. Van Frouke Vonk krijgt Marcel Beekman zowel pianoles als zangles. Als jongenssopraan zingt hij in verschillende kerkkoren in Zwolle waardoor zijn liefde voor het klassieke repertoire groeit. In 1982 verschijnt de eerste langspeelplaatopname van Marcel Beekman: het EO programma 'Van U wil ik zingen', opgenomen in de Lutherse Kerk in Den Haag, wordt op de plaat vastgelegd. Marcel Beekman sluit zijn zangstudie in 1993 af aan het Meander Conservatorium in Zwolle en gaat verder studeren bij Margreet Honig in Amsterdam. Hij heeft optredens met orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Les Arts Florissants, de orkesten van de Nederlandse Omroep en het ASKO|Schönberg, onder leiding van dirigenten als Simon Rattle, William Christie, Reinbert de Leeuw, Iván Fischer, John Adams, Frans Brüggen, William Christie, Rinaldo Alessandrini, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Micha Hamel, David Porcelijn, Richard Egarr, Yakov Kreizberg, Claus Peter Flor, Steven Sloane en Gennady Rhozdestvensky. Ook brengt Marcel Beekman veel nieuw repertoire, deels speciaal voor hem geschreven, in première van componisten zoals Calliope Tsoupaki, Elmer Schönberger, Roderik de Man, Kees Arntzen, Joost Kleppe, Maarten Altena en Martijn Padding. Daarnaast is hij niet alleen gast op internationale concertpodia en festivals maar produceert tevens eigen hedendaagse kamermuziekprogramma's. Operarollen vertolkt Marcel Beekman bij De Nederlandse Opera, Theater an der Wien, Bregenzer Festspiele, Salzburger Osterfestspiele en het Saito Kinen Festival in Japan. In seizoen 2011 2012 treedt Marcel Beekman onder andere op in de Salzburger Osterfestspiele, de NTR Zaterdagmatinee en het Holland Festival. Ook vinden er concerten plaats met het Residentie Orkest, de Nederlandse Bachvereniging en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Calliope Tsoupaki David Porcelijn De Nationale Opera De Nederlandse Bachvereniging Ed Spanjaard Elmer Schönberger Frans Brüggen Holland Festival Joost Kleppe Jos van Veldhoven Kees Arntzen Koninklijk Concertgebouworkest Maarten Altena Martijn Padding Micha Hamel Orkest van de Achttiende Eeuw Reinbert de Leeuw Residentie Orkest Roderik de Man

Discografie Marcel Beekman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marcel Beekman

Audio/Video Marcel Beekman

Video Marcel Beekman

Marcel Beekman - Tranenre...
Marcel Beekman - Tranenregen (Schubert/Rot) Vrije gel. 2007
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Marcel Beekman - Tranenregen (Schubert/Rot) Vrije gel. 2007

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer