Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCEL SCHIMSCHEIMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1963 - heden

Genre

basgitaar, componist, componisten, producer, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, zang

Marcel Schimscheimer

Basgitarist Marcel Schimscheimer is een veelgevraagde sessiemuzikant. Hij zit onder andere in de begeleidingsband van de Dolly Dots en René Froger en speelt als lid van het Metropole Orkest met grote artiesten. Behalve muzikant is hij ook een producer en componist. Hij schrijft samen met John van Katwijk verschillende hits ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1960   Edwin Schimscheimer
1984   Dolly Dots
1985   Nils Wieland
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Marcel Schimscheimer

Basgitarist Marcel Schimscheimer is een veelgevraagde sessiemuzikant. Hij zit onder andere in de begeleidingsband van de Dolly Dots en René Froger en speelt als lid van het Metropole Orkest met grote artiesten. Behalve muzikant is hij ook een producer en componist. Hij schrijft samen met John van Katwijk verschillende hits voor René Froger, met wie hij al bijna twintig jaar innig samenwerkt.

In bezetting van

Batida   basgitaar, componist, engineer
Martin Dairy   basgitaar, zang
Metropole Orkest   basgitaar

1963

Marcel Schimscheimer wordt geboren op 8 augustus 1963 in Rotterdam. Na twee jaar verhuist het gezin Schimscheimer naar Brabant.

1974

Hij groeit op met twee broers die ook muzikaal zijn. Zijn broer Edwin maakt later net als Marcel carrière in de popmuziek. Omdat zijn broers drums en piano spelen, pakt Marcel Schimscheimer noodgeboren de basgitaar op. Met zangeres Birgit de Boer vormen zij de band Gimmick. Ze mogen optreden in het populaire kinderprogramma Stuif 's In van de AVRO.

Edwin Schimscheimer

1976 - 1980

In 1976 verandert de bandnaam Gimmick in Martin Diary. In de groep spelen verderBert Smaak (gitaar), Helma van Heersveld (zang) en Rob Jansen (gitaar). In 1980 wint hij met de groep Martin Diary de talentenjacht Poptalent '80, in het leven geroepen door platenmaatschappij Ariola. Deze maatschappij lanceert de single Johnny, maar dat wordt commercieel geen succes. Op 17-jarige leeftijd gaat hij elektrische basgitaar en contrabas studeren aan het conservatorium in Hilversum.

Martin Dairy

1981

In 1981 doet hij auditie voor het Europees Jeugd Orkest en wordt aangenomen. Met dit orkest speelt hij begin jaren tachtig onder andere in Italië, België, Engeland en Frankrijk.

1982 - 1984

Na twee jaar conservatorium stopt hij met zijn studie. Marcel Schimscheimer heeft het dan al druk met studiowerk en speelt in de begeleidingsband van de populaire meidengroep de Dolly Dots. Tot eind jaren tachtig speelt hij met de groep in clubs, discotheken en grote zalen. Hij is ook van de partij als de groep in Duitsland optreedt. Schimscheimer speelt ook mee op de platen van de groep. Naast de Dolly Dots speelt hij ook in de Latingroep Batida en is als sessiemuzikant te horen op platen van Lori Spee, Bram Vermeulen, Lee Towers en Anita Meyer.

Anita Meyer Batida Bram Vermeulen Dolly Dots Lee Towers Lori Spee

1985 - 1987

Midden jaren tachtig gaat hij op tournee in Europa met de band van Willy DeVille. Als sessiemuzikant heeft hij een drukke agenda met plaatopname van onder andere Lee Towers, Sandra Reemer, Nadieh en Tonny Willé. Van Batida verschijnt in 1987 het album Terra Do Sul.

Nadieh Sandra Reemer Toni Willé

1988

Als de Dolly Dots er in 1988 mee stoppen, gaat hij spelen in de band van René Froger. Met de Amsterdamse zanger gaat hij een lange samenwerking aan. Schimscheimer maakt niet alleen deel uit van zijn band, maar produceert en schrijft met John van Katwijk ook nummers voor Froger. In 1988 produceert hij het album The Main Language van René Shuman. Daarnaast is hij als docent betrokken bij het conservatorium in Hilversum.

René Froger Shuman & Angel-Eye

1989

In 1989 schrijft Marcel Schimscheimer het nummer Lamme Damma Doen Dan voor de groep Bam Tot Bam Bam, met René Klijn in de gelederen. De jongensband doet met dit nummer mee aan de voorronde van het Nationaal Songfestival. Met René Froger treedt hij op in grote zalen en sporthallen.

Bam To Bam Bam

1990

In 1990 verschijnt het album Midnight Man van René Froger. Samen met John van Katwijk produceert en schrijft Schimscheimer een paar liedjes voor dit album, waaronder de hits Just Say Hello en Nobody Else. Met Ronald Sommer en Cees Stolk schrijft hij voor The Company het nummer Zonder Liedje. De groep haalt daarmee de halve finale van de voorrondes van het Nationaal Songfestival.

Cees Stolk John van Katwijk

1991

Voor Froger produceert en schrijft hij met Van Katwijk wederom een paar liedjes, die op het album Matters Of The Heart zijn terug te vinden. Het duo schrijft de hits Man With A Mission en Kaylee.

1992

Schimscheimer schrijft met Van Katwijk de song Een Klassieke Liefde door Ferry van Leeuwen gezongen op het Nationaal Songfestival. Van Leeuwen komt niet verder dan de zevende plek. Daarnaast componeert Schimscheimer zelf het lied Met Mij Gaat Het Goed voor Fantasyx. De groep wordt met het nummer negende. De muzikant levert bijdragen op het album Tudo Bem van Batida.

Ferry van Leeuwen

1994 - 1995

Met René Froger staat hij in 1994 tien keer in een uitverkocht Ahoy' en een jaar later speelt hij met de zanger twee shows in een volle Rotterdamse Kuip. Hij produceert onder andere het album Geheimen van Ruth Jacott (waar hij ook liedjes voor maakt), The Love Of A Woman van Anita Meyer en Vision van zijn broer Edwin.

Ruth Jacott

1996 - 1997

Met René Froger speelt hij de Illegal Romeo Tour. Schimscheimer schrijft en produceert met Van Katwijk de hit Wild Rythm, afkomstig van het album Illegal Romeo Part 1. Hij gaat als producer en componist wederom in zee met Ruth Jacott en is onder andere ook producer van Django Collection van het Rosenberg Trio.

The Rosenberg Trio

1999 - 2000

In het voorjaar van 1999 speelt hij met Froger in de Nederlandse theaters en een jaar later staat hij met de zanger wederom in de Kuip. Hij wordt samen met Kees Koedoder genomineerd voor een Dutch Country Poll Award voor het schrijven van het nummer Endeavour van Kees Versluys. Hij is ook de producer van het liedje.

Kees Versluys

2001

In 2001 doet hij concerten in de Ahoy' met Froger. Daarnaast maakt hij deel uit van het project De Jongens Van Dijk waarin ook zijn broer Edwin speelt. De groep covert het nummer Wat Een Wonder van Stef Bos. De single wordt uitgebracht op het label Red Bullet.

Stef Bos

2002

In 2002 verschijnt het album Ware Liefde van De Jongens Van Dijk. Als bassist van het Metropole Orkest speelt hij tijdens het North Sea Jazz festival met Gino Vannelli. Voor Schimscheimer komt een droom uit, omdat hij een grote fan is van de Amerikaanse zanger. Schimscheimer speelt een paar jaar bij het Metropole Orkest en begeleidt naast Nederlandse artiesten ook veel buitenlandse sterren, zoals Chaka Kahn, Herbie Hancock, George Duke, Pat Metheny en Oleta Adams.

Metropole Orkest

2004

Met René Froger speelt hij vier keer in de Amsterdamse Arena. In de zomer van 2004 wordt het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal gehouden. Schimscheimer maakt deel uit van een gelegenheidsband die voor een beetje gezelligheid moet zorgen tijdens een tv-programma van SBS 6. In het programma Barend & Van Dorp begeleidt hij met een band Boris.

Boris

2005

Met John van Katwijk produceert hij het nummer My Impossible Dream van Glennis Grace. De zangeres wint hiermee het Nationaal Songfestival. Hij speelt wederom op het North Sea Jazz festival. Gordon, Gerard Joling en René Froger geven in de ArenA in mei samen een concert onder de noemer Toppers In Concert. Schimscheimer speelt in de live-band en produceert het album.

Gerard Joling Glennis Grace Gordon René Froger Toppers

2006

Begin 2006 stopt hij met het Metropole Orkest, omdat hij het te druk heeft met andere dingen. Hij doet in het voorjaar een theatertournee met René Froger. In mei staat hij met de zanger weer in de Amsterdam Arena.
Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
gastmuzikant
1985 - Xilovox 'Maar De Liefde Blijft Maar Even'
1986 - Chris Beckers 'High Tension'
1987 - Chris Beckers 'Chris Beckers'
1998 - Jan ten Hoopen 'Eerlijk Zeggen'
1992 - Ruud Breuls 'The Winners Wessel Icken Tribute'
1994 - Chris Becker 'Wild Kingdom'
2004 - Mike Keneally 'Parallel'
2004 - Katelijne 'Full Colour'
producer
1994 - Timeless 'One More Step'
2000 - Van Seggelen 'Er Is Geen Weg Terug'
2002 - Jochem van Gelder 'Wild Geraas'
componist
1994 - Timeless 'One More Step'
2000 - Kees Versluys 'Endeavour'
2000 - Van Seggelen 'Er Is Geen Weg Terug'

Discografie Marcel Schimscheimer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Marcel Schimscheimer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer