Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCEL WORMS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Marcel Worms

Periode

1951 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Marcel Worms

Pianist Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. Zijn programma 'Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek' wordt, sinds het in 1994 op cd is verschenen, naast in Nederland ook in vele Europese landen, Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Indonesië uitgevoerd. Met de door hem opgerichte Groupe des ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1961   David Dramm
1961   Irene Maessen
1976   Svitlana Azarova
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Marcel Worms

Pianist Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. Zijn programma 'Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek' wordt, sinds het in 1994 op cd is verschenen, naast in Nederland ook in vele Europese landen, Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Indonesië uitgevoerd. Met de door hem opgerichte Groupe des Sept voert Marcel Worms onder andere het complete werk uit (voor piano en blaasinstrumenten) van Francis Poulenc. Daarnaast verleent Worms zijn medewerking aan tentoonstellingen zoals de Van Goghtentoonstellingen in Washington en Los Angeles, waarvoor hij de cd 'Pictures at a Van Gogh exhibition' maakt, en de Picassotentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal waarvoor hij een programma samenstelt. Ook is er aandacht voor dans, zoals een programma met tango's uit Latijns-Amerika en Europa dat wordt uitgevoerd in onder andere China en Argentinië en op cd verschijnt.

1951 - 1989

Marcel Worms wordt in 1951 geboren te Amsterdam. Hij studeert piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans Dercksen. Na zijn eindexamen in 1987 specialiseert hij zich in kamermuziek bij de pianist Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Daarnaast volgt hij lessen bij Yuri Egorov en Alicia de Larrocha.

1990

Marcel Worms brengt jeugdwerken van de Oostenrijkse componist Arnold Schönberg in première in de IJsbreker te Amsterdam.

1991

De complete pianowerken van de Tsjechische componist Leos Janácek worden door Marcel Worms uitgevoerd.

1992

Worms maakt een start met het programma 'Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek'. Dit programma is een bloemlezing en bestaat uit het modern-klassieke repertoire voor piano, dat in mindere of meerdere mate door de jazzmuziek beïnvloed is. Naast werken van gereputeerde componisten worden ook minder vaak gespeelde collega's belicht. Daarnaast worden transscripties van soli van jazzpianisten, zoals Bill Evans, Art Tatum en Errol Garner uitgevoerd om zo de werken van de modern-klassieke componisten naast de originelen van hun jazz-collega's te kunnen leggen.

1994

In het Mondriaan herdenkingsjaar voert Marcel Worms een programma uit onder de titel 'Mondriaan en de muziek van zijn tijd'. Voor dit project schrijven de componisten Willem Breuker en Theo Loevendie een compositie.

Theo Loevendie Willem Breuker

1996

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de Franse componist Jean Wiéner brengt Marcel Worms in Nederland en Frankrijk een geheel aan de pianomuziek van deze componist gewijd programma. Tevens start Worms het bluesproject 'New blues for piano', waarvoor rond de tweehonderd Nederlandse en buitenlandse componisten een bijdrage schrijven.

1998

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van George Gershwin heeft Marcel Worms een geheel aan deze componist gewijd programma samengesteld. Naast werken van de componist zelf en liedarrangementen door de Engelse componist Michael Finnissy geeft Worms ook een eigen interpretatie van een aantal liederen van Gershwin.

1999

Marcel Worms heeft een optreden op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Ook is het dit jaar honderd jaar geleden dat de Franse componist Francis Poulenc geboren werd. Zodoende stelt Worms een programma samen met uitsluitend werken van Poulenc voor pianosolo.

North Sea Jazz Festival

2001

In Roemenië en Polen vinden optredens van Worms plaats: op het Festival voor Nieuwe Muziek in Boekarest en op de Warschauer Herbst in Warschau.

2002

Marcel Worms speelt tijdens het EU Jazz Festival in Mexico City en het Audio Art Festival in Krakau. Ook houdt hij zich actief bezig met het pianowerk van de Spaanse componist Federico Mompou.

2003

In maart combineert Worms tijdens een concert in Barcelona de muziek van Mompou met nieuwe bluesstukken onder de titel 'Mompou and the blues'.

2005

In Georgië is Worms te gast op het festival Autumn Tbilisi.

2007

Marcel Worms organiseert een driedaags Mompou Festival in Amsterdam.

2008

Op het Internationale Piano Festival van Bucaramanga (Colombia) geeft Marcel Worms een optreden.

2009

Ook in Afrika is Worms van de partij en speelt onder andere in Oeganda en Soedan. Daarnaast brengt hij als eerste pianist een cd uit met ongepubliceerd pianowerk, in 2008 ontdekt, van Federico Mompou.

2011

Op 22 april komt een cd uit met muziek van de Pools-Franse componist Szymon Laks, uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble waarvan Worms pianist is. Laks werd in 1942 gedeporteerd naar Auschwitz waar hij kapelmeester werd van het kamporkest, na daarin eerst als violist en arrangeur te hebben gewerkt. Op die manier overleefde hij de oorlog en kon hij na de bevrijding zijn bestaan als componist weer opvatten. Op 16 september wordt de cd 'Made in Holland - 17 New Dutch blues' gepresenteerd op het Festival Nederlandse Kamermuziek in Amsterdam.

Leo Smit Ensemble

2012

Een nieuw album van Worms verschijnt met een combinatie van de 'Goldbergvariaties' van Johann Sebastian Bach en 'Metamorphosis' van Philip Glass, twee zeer verschillende visies op het variatieconcept.

2013

De kamermuziek en liederen van Leo Kok worden voor de eerste maal opgenomen door Irene Maessen (sopraan), Ursula Schoch (viool) en Marcel Worms (piano). Deze componist was een avonturier (componist, pianist, voetballer, boekhandelaar, dienstweigeraar, verzetsman en vrijdenker), en componeerde zogenaamde 'Entartete Musik'. Daarnaast verschijnt een uitgebreide selectie uit het piano-oeuvre van de Braziliaanse componist Francisco Mignone op cd: in november verschijnt de cd 'Francisco Mignone - Brazilian dances for piano', uitgevoerd door Marcel Worms.

Irene Maessen Leo Kok

2014

Op 6 maart komt de cd 'Baltic Souls - De muziek uit Jan Brokkens boek Baltische Zielen' uit. Op 21 maart wordt in Amsterdam de geboortedag van Johann Sebastian Bach herdacht tijdens de Happy Bachdag. Marcel Worms speelt hierbij drie keer een Bach-programma in zijn muziekstudio in Amsterdam-Zuid.

Discografie Marcel Worms

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marcel Worms

Audio/Video Marcel Worms

Video Marcel Worms

marcel worms plays Secret...
marcel worms plays Secreto (Federico Mompou)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
marcel worms plays Secreto (Federico Mompou)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer